Σε φουλ ρυθμούς κινείται η εξοπλιστική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους, συμβατή με το κλίμα πολεμικής προετοιμασίας στην ΕΕ και το βλέμμα στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

Τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν βγάζουν το μήνα, ο Δένδιας ανακοίνωσε σήμερα νέες αγορές όπλων από τη Γαλλία, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Λεκορνί.

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση 16 πυραύλων Exocet, πύραυλοι που μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες και θα αποτελέσουν μέρος της «Ασπίδας του Αχιλλέα». Δηλαδή του περίφημου θόλου πολλαπλής αεράμυνας στα νησιά και τον Έβρο.

Αυτή η αντιπυραυλική «ομπρέλα» θα είναι βασικό σκέλος στον 12ετή «Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ)», το θηριώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, που παρουσίασε στη βουλή ο Μητσοτάκης, την περασμένη εβδομάδα.

Το κόστος της «Ασπίδας του Αχιλλέα» ανέρχεται περίπου στα 2,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει οπλικά συστήματα μεγάλου, μέσου και μικρού βεληνεκούς, καθώς και δίκτυο ραντάρ που θα εντοπίζει και θα κατηγοριοποιεί τους στόχους, αλλά και σύστημα παρακολούθησης κάτω από το νερό.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμα 24 καινούργια μαχητικά Rafale, 3 νέες φρεγάτες Belharra (η πρώτη θα παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025), μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo, νέες τορπίλες και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper.

Στον όλο σχεδιασμό προβλέπονται 2 δισ. σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται νέα επιθετικά οπλικά συστήματα, στην «αμυνόμενη» Ελλάδα. Ακόμη, προβλέπεται διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και μέχρι το 2037 για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση του οπλικού υλικού και τη μισθοδοσία των καραβανάδων.

Επιπλέον, στη σημερινή συνάντηση Δένδια-Λεκορνί, συζητήθηκε η απόκτηση και τέταρτης Belharra, με τον Γάλλο υπουργό να ανακοινώνει ότι θα ζητηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Naval να ανοίξει δουλειές στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (οι όποιες επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα). Χαράς ευαγγέλια για τους Έλληνες καπιταλιστές, που έχουν μπει δυνατά στη διεκδίκηση μέρους της πίτας, τόσο της εγχώριας, όσο και της ευρωπαϊκής κούρσας του θανάτου.   

Στρατηγική σχέση

Στον απόηχο της αναστολής των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ (με τη συμμετοχή και της γαλλικής εταιρείας NEXANS), εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας, η περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με τη Γαλλία αποτελεί προτεραιότητα, για τον ελληνικό καπιταλισμό.

Καθόλου τυχαία ο Δένδιας, με το βλέμμα στην Άγκυρα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας του ‘21, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της». Σε αυτό το φόντο «ελληνικού τσαμπουκά» με τις πλάτες των δυτικών συμμάχων, βοηθά και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ» στην περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Εντελώς φυσιολογικά λοιπόν και ο Λεκορνί, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί για τη Γαλλία έναν από τους πλέον «σημαντικούς ναυτικούς εταίρους που έχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να ξεκινήσουμε». Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολύ συχνά στις ιμπεριαλιστικές «βόλτες» του γαλλικού αεροπλανοφόρου, αυτό συνοδεύεται από ελληνικά πλοία.

Ο Δένδιας ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη του στη γαλλική φρεγάτα Alsace και για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο των «Ασπίδων», υπενθυμίζοντας ότι τη διοίκηση έχει ο Έλληνας υποναύαρχος, Γρυπάρης. Τόση περηφάνεια για τη στήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα…

Ο Κ. Μητσοτάκης, στη βουλή, χαρακτήρισε το σύνθημα της Αριστεράς «κανόνια ή βούτυρο», «ένα δίλημμα σαθρό αλλά και επικίνδυνο, ιδίως σήμερα», επικαλούμενος την γεωπολιτική αστάθεια και την όξυνση του εμπορικού πολέμου.

Αφενός, ως καλός πολεμοκάπηλος που κάνει μπίζνες με του φονιάδες του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ, απαιτεί την πειθάρχηση της κοινωνίας στο μιλιταρισμό. Αφετέρου, προετοιμάζει τους εργαζόμενους και τη νεολαία για νέο γύρο σκληρής λιτότητας και δραματικών περικοπών στις κοινωνικές παροχές, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

Ήδη για την εξοικονόμηση των 800 δισ. ευρώ του «ReArm Europe» και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, κινδυνεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία, γνωστό ως «Horizon», ενώ η Κομισιόν επιδιώκει να βάλει χέρι σε τραπεζικές αποταμιεύσεις και τα αποθεματικά μεγάλων συνταξιοδοτικών Ταμείων.

Ακόμα και το λεγόμενο «ΕΣΠΑ των υποδομών», μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα για τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών δικτύων, των λιμανιών και του σιδηρόδρομου, θα προσανατολιστεί έτσι ώστε να εξυπηρετήσει κυρίως στρατιωτικούς σκοπούς.

Είναι πλέον ακόμα πιο εμφανές, ότι οι κρατούντες μας οδηγούν σε καταστροφικές πολεμικές συρράξεις, με «καύσιμο» τα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας. Η μαζική-μαχητική εναντίωση στην εξοπλιστική φρενίτιδα που εξαπλώνεται στη γηραιά ήπειρο, ξεκινώντας από την πάλη ενάντια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα Μητσοτάκη και στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ελληνικού κράτους στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι το πρώτο απαραίτητο αντιπολεμικό βήμα. 

Ετικέτες