Χτες συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Θ.Κούρκουλα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Παπαδέλλης από τους δικηγόρους της υπεράσπισης, προσπάθησε να εξομοιώσει φασίστες και αντιφασίστες με αφορμή τα μαχαιρώματα αντιφασιστών στην επέτειο των Ιμίων το Φεβρουάριο του 2008 καθώς ρώτησε αν η ανακοίνωση του κόμματος της Χρυσής Αυγής ήταν προγενέστερη της ανακοίνωσης της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην ίδια πλατεία (Κολοκοτρώνη). Ο Θ. Κούρκουλας είπε ότι επρόκειτο για αντιφασιστική συγκέντρωση που συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ για να ακυρωθεί η φασιστική φιέστα μίσους που καταλήγει σε τραυματισμούς ανθρώπων όπως κάθε χρονιά άλλωστε κατέληγε αυτή η πορεία της ΧΑ. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλαμε οι μαχαιροβγάλτες και τα τάγματα εφόδου να μην ξαναμαχαιρώσουν ανθρώπους». Όσο για την παρουσία εκεί ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής είπε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να τους δει αφού όλοι φορούσαν κράνη, αλλά ότι στην τηλεόραση, την ίδια μέρα, ο Παναγιώταρος και ο Κασιδιάρης αποδέχτηκαν ότι ήταν στην επίθεση εναντίον των αντιφασιστών καθώς ψευδώς είπαν ότι αμύνθηκαν κατά μιας επίθεσης που τάχα έγινε εναντίον τους.

Για το Εφετείο ο Θ.Κούρκουλας είπε ότι στις 9/5/08, τη μέρα που η Χρυσή Αυγή είχε συγκέντρωση, καλέσαμε τον κόσμο – αφού είχαμε δώσει συνέντευξη τύπου – για να υπερασπιστεί τους μετανάστες που ζούσαν τότε μέσα στο Εφετείο. Για να μην μείνουν μόνοι τους κι επειδή φοβόμασταν, όπως και τελικά έγινε, ότι η Χρυσή Αυγή θα επιτίθονταν στο χώρο, καθώς η ΧΑ είχε συγκέντρωση στην Ομόνοια την ίδια μέρα.

Για τα γεγονότα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα τον Οκτώβρη του 2010 με την επίθεση στον Α.Αλαβάνο, ο Παπαδέλλης τον ρώτησε αν οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν για να λάβει την απάντηση ότι υπήρχε μια ομάδα χρυσαυγιτών με βάρδιες που είχε στόχο να μην επιτρέπει στην πλατεία την είσοδο σκουρόχρωμων μεταναστών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής δεν ήθελε να συνεργαστεί και να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή.

Το λόγο πήρε μετά ο Γ.Μιχαλόλιας ο οποίος τον ρώτησε με ποιο τρόπο οι αντι-συγκεντρώσεις (όπως χαρακτήρισε τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις) ευαισθητοποιούν τις αρχές και ο Θ.Κούρκουλας απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να καταλάβει το δρόμο. Θέλει να δώσει την αίσθηση ότι έχει τη μαγκιά να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους της. Η αστυνομία δεν λειτουργούσε αποτρεπτικά στη ΧΑ κι εμείς θεωρούμε ότι η μαζική παρουσία πολιτών στο δρόμο είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η δική μας πυγμή δεν είναι τα ρόπαλα και τα μαχαίρια αλλά η μαζική παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο. Αυτή είναι η δύναμη που ασκεί πίεση και στους κρατικούς φορείς για να μην ανέχονται την εγκληματική δράση της ΧΑ.»

Για τη δολοφονία των χρυσαυγιτών στο Ν.Ηράκλειο ρώτησε για ποιο λόγο η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» κάλεσε αντιφασιστική συγκέντρωση τη μέρα του μνημοσύνου για να λάβει την απάντηση ότι μνημόσυνο δεν είναι η συγκέντρωση και πορεία της Χρυσής Αυγής, που πάντα καταλήγει σε επιθέσεις. «Εμείς ποτέ δεν διακόψαμε κάποια λειτουργία στην εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά.

Εκείνη τη στιγμή ο Μιχαλόλιας πλησίασε την έδρα για να δείξει κάποιες φωτογραφίες κι ένα μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών σηκώθηκε για να τραβήξει μία φωτογραφία. Τότε οι δικηγόροι της υπεράσπισης απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι κυρίως χρυσαυγίτες και δευτερευόντως δικηγόροι αφού επιχείρησαν να εκφοβίσουν μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» σχηματίζοντας κλοιό γύρω από τη γυναίκα που τράβηξε τη φωτογραφία, χωρίς επιτυχία. Μετά από λίγο επενέβησαν αστυνομικοί της φρουράς.

Ύστερα από μια σύντομη διακοπή η δίκη συνεχίστηκε με το Γ. Μιχαλόλια να ρωτάει για το Εφετείο και να προσπαθεί μάταια να αποδείξει ότι ο Θ.Κούρκουλας δεν μπορούσε, από τη θέση που βρισκόταν, να δει αν ήταν εκεί παρών ο Μιχαλολιάκος.

Το λόγο μετά πήρε ο Οπλαντζάκης ο οποίος ρώτησε ποια είναι η γνώμη του μάρτυρα για τη διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής για να λάβει την απάντηση ότι είναι ρατσιστικής φύσης όταν η αλληλεγγύη μετατρέπεται σε αλληλεγγύη με «εθνική» προτίμηση.

Η Τσαμπάζη, συνήγορος της Σκορδέλη επανήλθε στο θέμα της χρηματοδότησης της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών αρνούμενη για μια ακόμη φορά να δεχτεί ότι χρηματοδοτούνται μόνο από το υστέρημα όσων αναγνωρίζουν και στηρίζουν την δράση τους ενώ η Πανταζή, συνήγορος του Μπούκουρα έκλεισε με ερωτήσεις γύρω από το περιστατικό, όπου δηλωμένος χρυσαυγίτης στη Κόρινθο, χτύπησε με το αυτοκίνητο του μετανάστες στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι χρυσαυγίτες δικηγόροι προσπάθησαν να αποδομήσουν το μάρτυρα και να τον καταστήσουν αναξιόπιστο αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

 

Ετικέτες