Κανονικά, έπρεπε να επιβληθούν μονιμότερες, παραδειγματικές και βαρύτερες ποινές και σε περισσότερους...

...ειδικά της λεγόμενης εσωτερικής ιεραρχία των ΜΜΕ (διευθυντές, αρχισυντάκτες, επικεφαλής ειδησεογραφικών τμημάτων). 

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, βέβαια, λειτούργησε βάσει των καταγγελιών, που προσκομίστηκαν και κατατέθηκαν. Δεν κινήθηκε εν κενώ ούτε αυτοβούλως. Για παράδειγμα, δεν εξέτασε αν ενέπιπταν στον έλεγχο του, τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως εκείνα των ΝΕΩΝ ή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που προανήγγειλαν στάση πληρωμών, αδυναμία καταβολής συντάξεων, χρεοκοπία και καταβύθιση της χώρας αν επικρατούσε το ΟΧΙ. Οι ποινές ήταν «χάδια», καθώς και παρά τις περί του αντιθέτου υστερικές φωνές πρυτάνευσαν λογικές συμβιβασμού και συντεχνίας μεταξύ των μελών της σύνθεσης του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού, ενώ στην πραγματικότητα και καθώς στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής  επιβολής, για παράδειγμα ποινών παύσης άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, οι προσωρινά τιμωρημένοι μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν να παράγουν «δημοσιογραφικό» έργο ακραίας «αντικειμενικότητας». 

Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το μικρόφωνο από τον Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος άνετα θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι εκπέμπει από τη Βόρεια Κορέα ή ότι η χρεοκοπία ήρθε, έρχεται, φθάνει, είναι έξω από την πόρτα μας, όπως έκανε σε καθημερινή βάση, την προδημοψηφισματική εβδομάδα. Κανένας δεν θα μπορεί να επιβάλει κανόνες δεοντολογίας  και εκλογικής και ποινικής νομοθεσίας σε ένα κανάλι, όπως ο Σκάι, ο οποίος εξέπεμπε μονοθεματικές εκπομπές υπέρ του ΝΑΙ, τρομοκρατώντας, συκοφαντώντας και προπαγανδίζοντας τις «απόψεις» του, ακόμη και το Σάββατο, 4 Ιουλίου, παραμονή του δημοψηφίσματος, ημέρα που ρητά απαγορεύεται κάθε μετάδοση προεκλογικών και προδημοψηφισματικών μηνυμάτων, εκπομπών και σχολίων. Κανένας επίσης δεν θα μπορεί να επιβάλει την τήρηση των ίδιων κανόνων στον διευθυντή ειδήσεων του ίδιου καναλιού, Σταμάτη Μαλέλη, μαέστρο της μονοφωνικής ορχήστρας. Το Μέγκα επίσης και ενδεχομένως θα μπορεί να συνεχίζει να σπρώχνει και να απομακρύνει από την κάμερα συνταξιούχους και γέροντες σε ζωντανή μετάδοση, όταν οι απόψεις και οι αντιλήψεις τους δεν θα συμβαδίζουν με την λογική, την αντίληψη και τα συμφέροντα του καναλιού. Στο ίδιο κανάλι επίσης και πολύ... αντικειμενικά, οι παρουσιαστές θα συνεχίσουν να λένε ότι βλέπουν υποστηρικτές μόνο της άποψης που οι ίδιοι υποστηρίζουν, κοινώς ο κόσμος τους περιστρέφεται μέσα  σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά κυκλώματα και γραφεία. 

Οι δε όψιμοι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου κτλ ξεχνούν ότι η ίδια η ελευθερία δεν μπορεί να εκπίπτει σε ασυδοσία, σε συκοφαντία και διασπορά ψευδών ειδήσεων ή απόπειρα εξαπάτησης και χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Αυτά βέβαια δεν μπορούσε να τα κρίνει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών. Θα μπορούσε όμως να τα εξετάσει το ΕΣΡ – αν υπήρχε σε λειτουργία. Τη διάλυση του οποίου, μεθόδευσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αφήνοντας σε διαρκή εκκρεμότητα τους περίπου 290 φακέλους, προς εξέταση και επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, εκ των οποίων οι περισσότεροι αφορούσαν τη στοιχειοθέτηση καταγγελιών της προδημοψηφισματικής ραδιοτηλεοπτικής εβδομάδας. Με άλλα λόγια, το πιο αρμόδιο όργανο για την τήρηση της νομοθεσίας (εκλογικής εν προκειμένω) χάθηκε πολύ βολικά από τον ραδιοτηλεοπτικό χάρτη της χώρας, με απόφαση Παππά, επιβραβεύοντας έτσι έμμεσα τη στάση των συστημικών ΜΜΕ, στερώντας τα δημόσια ταμεία από χρηματικές ποινές – γιατί αναμφίβολα θα υπήρχαν τουλάχιστον τέτοιες, αν το ΕΣΡ λειτουργούσε – και θάβοντας και σε αυτό το πεδίο το μεγάλο, λαϊκό και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. 

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται ότι η επικρατούσα κατάσταση στα ΜΜΕ την προδημοψηφισματική εβδομάδα έχει απασχολήσει και τη δικαιοσύνη. Είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων από τον εισαγγελέα Η. Ζαγοραίο, προκαταρκτική εξέταση που σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ που είχαν μπει στο δικαστικό στόχαστρο, διενεργούσε αρχικώς ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης και κατόπιν ο εισαγγελέας Κώστας Δεληδήμος, ο οποίος φερόταν τον Δεκέμβριο του 2015 (ιστοσελίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και RealNews) να εισηγείται την αρχειοθέτηση του φακέλου, επειδή κατά την εισήγηση του,  κάθε άλλη ενέργεια θα παραβίαζε την απρόσκοπτη συνταγματικά κατοχυρωμένη  λειτουργία του Τύπου. Τον Δεκέμβριο όμως εκκρεμούσε και η προαπαιτούμενη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών για αυτή την αρχειοθέτηση. Είναι άγνωστο τι ακριβώς έχει συμβεί και αν εντέλει ο φάκελος έχει όντως αρχειοθετηθεί. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η παραβίαση της εκλογικής νομοθεσία ειδικά στο σκέλος της εκπομπής μηνυμάτων παραμονή του δημοψηφίσματος καθώς και στην παραβίαση της ίσης κατανομής ραδιοτηλεοπτικού χρόνου μεταξύ των κομμάτων και των υποστηρικτών του ΝΑΙ και του ΟΧΙ υπήρξαν καταφανέστατες, χρήσιμο θα ήταν να υπάρξουν σαφείς και δημόσιες απαντήσεις για την τύχη της εν λόγω δικαστικής διερεύνησης, προκειμένου να κριθούν και τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης στο θέμα. 

Ετικέτες