Είναι πολύ πρόσφατες οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή, ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα για τον υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και ότι διαφορετικά (αν δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις) όσοι νοσήσουν θα καλούνται να πληρώνουν το 50% της θεραπείας τους!

Ασφαλώς η ιατρική πρόληψη θα έπρεπε να είναι βασική συστατική λειτουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ειδικά με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί σήμερα. Πρώτος ωφελημένος είναι ο ίδιος ο (δυνητικά ασθενής) πολίτης και δευτερευόντως η κοινωνία που δεν δεσμεύει ιατρικούς και οικονομικούς πόρους για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί (και συχνά να ιαθεί) εγκαίρως, γρήγορα, ανώδυνα και φτηνά.

Όμως, για να πειστούν να κάνουν όλοι τις απαραίτητες εξετάσεις (και όχι μόνον για τις μορφές καρκίνου στις οποίες αναφέρεται ο κ. Κουρουμπλής) χρειάζεται μακροχρόνια καλλιέργεια της σχετικής παιδείας στα σχολεία, διαρκής ενημέρωση από τα ΜΜΕ, εκστρατείες από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, προσκλήσεις από ασφαλιστικούς φορείς προς τους ασφαλισμένους που έχουν μπει σε ηλικία συναγερμού κ.λπ. Αλλά κυρίως χρειάζονται οι δομές για να γίνουν αυτές οι εξετάσεις. Σήμερα, κυρίως εξαιτίας του μνημονίου, οι δομές υγείας είναι κατεστραμμένες (ΠΕΔΥ και νοσοκομεία, όπου είτε λείπουν τα μηχανήματα είτε το προσωπικό ή και τα δύο) και έτσι ακόμη και οι ήδη ασθενούντες δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού παρά έπειτα από πολλούς μήνες!

Είναι γι’ αυτό γελοίες οι εξηγήσεις του υπουργού ότι οι εξετάσεις θα είναι δωρεάν και ότι απλώς «έριξε μια ιδέα για να ανοίξει η συζήτηση». Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για προληπτικό έλεγχο σε μια χώρα που σχεδιάζεται να γίνει χαβούζα ραδιενεργών αποβλήτων, σε μια χώρα που έχει «ξεχάσει» το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε μια χώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές ονοματίζεται «θέσεις εργασίας».

Είναι γι’ αυτό επίσης δικαιολογημένες οι οργισμένες αντιδράσεις από ενώσεις καρκινοπαθών αλλά και από την ίδια την ΟΕΝΓΕ που έκανε λόγο για «τιμωρητικό μοντέλο Κουρουμπλή». «Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δ. Βαρνάβας.
 

Νεοφιλελευθερισμός

Είναι σαφές ότι ο νεοφιλελεύθερης σύλληψης τιμωρητισμός του υπουργού δεν «ανοίγει τη συζήτηση» για την πρόληψη. Αντίθετα ανοίγει την όρεξη στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία αναγκαστικά θα καταφεύγει ο πληθυσμός για να γλιτώσει τα χειρότερα αργότερα. Και όσοι δεν μπορέσουν να πάνε θα είναι οι πιο φτωχοί, που σήμερα μπορεί να είναι μερικά εκατομμύρια. Και αν κάποιοι από αυτούς νοσήσουν κάποτε, τότε είτε θα χάσουν το σπίτι τους για να ξεπληρώσουν τα τσουχτερά νοσήλια είτε θα μεταφέρουν το χρέος στην επόμενη γενιά ή απλώς θα επιλέξουν να πεθάνουν.
Το μοναδικό κριτήριο του υπουργού Υγείας δεν είναι η ατομική υγεία του καθενός (αλλιώς θα μιλούσε για γενική πρόληψη), αλλά το πόσο… επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες ασθένειες όταν αυτές εκδηλωθούν. Λεφτά που θα μπορούσαν ανέτως να πάνε στην κουαντρόικα και στους δανειστές της χώρας, «κινδυνεύουν» να… σπαταληθούν στη θεραπεία «ηλιθίων» που δεν έκαναν εγκαίρως εξετάσεις.

Και επειδή κριτήριο είναι το οικονομικό κόστος, γιατί κ. Κουρουμπλή, να μην επεκτείνετε αυτό το μέτρο και σε άλλες κατηγορίες; Γιατί όχι στον προγεννητικό έλεγχο; Χιλιάδες παιδιά γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες και η κοινωνία αναγκάζεται επίσης να «σπαταλά» εκατομμύρια για την πρόνοια προς αυτά τα παιδιά. Γιατί να πρέπει το κράτος να φροντίζει παιδιά με Down ή παιδιά με κληρονομική τυφλότητα; Γιατί να στενοχωρούμε τους δανειστές και με αυτό το ζήτημα; Τώρα που χιλιάδες γυναίκες κάνουν εξωσωματική γιατί να μην υποχρεωθούν (δεν είναι ασθένεια δα, επιλογή τους είναι) να κάνουν προεμφυτευτικό έλεγχο που στοιχίζει πολλές χιλιάδες ευρώ; Γιατί πρέπει να φροντίζουμε και αυτά τα παιδιά που πιθανόν να γεννηθούν με γενετικές ανωμαλίες; Γιατί να μην πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα στις εξυπηρέτηση του χρέους;

Και ακόμη, επειδή ο υπουργός ουσιαστικά μίλησε για αντιμετώπιση της μάστιγας, γιατί να μην πληρώνουν το 50% της θεραπείας (ή καλύτερα ολόκληρη τη θεραπεία) όσοι οδηγοί και επιβάτες βρεθούν έπειτα από σοβαρά τροχαία ατυχήματα ότι δεν φορούσαν ζώνες ή κράνος; Η μάστιγα των τροχαίων είναι το ίδιο σοβαρή με αυτή του καρκίνου και μάλιστα το να φοράς ζώνη και κράνος είναι πολύ πιο εύκολη απόφαση από το να κάνεις εξετάσεις. Γιατί λοιπόν να μην τιμωρούνται και αυτοί; Γιατί επιτέλους ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να χάνουν αυτά τα λεφτά; Γιατί, κ. Κουρουμπλή;

Ετικέτες