H γεύση του σινεμά, είναι ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη στο μαγικό κόσμο του σινεμά, σε επίπεδο, θεωρητικό, ιδεολογικό και τεχνικό.

Η ανάλυση γνωστών ταινιών, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην παγκόσμια ταινιοθήκη, όπως το Επάγγελμα Ρεπόρτερ του Ρομπέρτο Ροσελίνι , Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας του Λουίς Μπουνιουέλ,  Πολίτης Κέιν του  Όρσον Ουέλες , κ.α λειτουργούν ως επεξηγήσεις και συγκεκριμενοποιήσεις του θεωρητικού υπόβαθρου που έχει προηγηθεί. Σημαντικό, ρόλο στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, είχαν και οι εκτενείς αναφορές σε σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Άλφερντ Χίτσκοκ, σε θεωρητικούς του κινηματογράφου όπως ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος αλλά και σε βασικά κινηματογραφικά ρεύματα, όπως ο νεορεαλισμός και το νουβελ βαγκ.

Ο συγγραφέας, δίνει ορισμό στην τέχνη του κινηματογράφου και αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μορφές τέχνης και κυρίως την τέχνη του θεάτρου. Εντοπίζει, την ειδοποιό διαφορά στην χρήση του μοντάζ και στο υποκειμενικό πλάνο της κάμερας. Η συγκεκριμένη ανάλυση, γίνεται κατανοητή μέσα από αναφορές σε καλλιτεχνικά πειράματα και συγκεκριμένα, το πείραμα του Κουλεσόφ, το οποίο κατάφερε να αποδείξει την δύναμη του μοντάζ αλλά και στην ταινία, Θωρηκτό Ποτέμκι, τότε που το μοντάζ ξεκίνησε να αποτελεί εκτός από τεχνικό μέσω και ιδεολογική τοποθέτηση.  Στο εισαγωγικό κομμάτι και στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο γράφων προσφέρει τα βασικά εργαλεία που χρειάζεται ο αναγνώστης για να  κατανοήσει  την τέχνη του κινηματογράφου. Στην συνέχεια περνάει σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία λειτουργούν ως μορφή πρακτικής επεξήγησης.

Οι ταινίες, οι σκηνοθέτες και τα ρεύματα που επιλέγει είναι διαδεδομένα και ευρέως γνωστά, με αποτέλεσμα, η προσέγγιση από τον αναγνώστη να γίνει πιο εύκολα και πιο κατανοητά.  Η παρουσίαση και της θεωρίας αλλά και των επιμέρους παραδειγμάτων, δεν είναι μια απλή και ξερή καταγραφή γεγονότων και δεδομένων. Υπάρχει, μέσα στα κείμενα συγκεκριμένη και συγκροτημένη άποψη που γίνεται εμφανής και ξεκάθαρη από την  αρχή του βιβλίου. Μα αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα και να μυηθεί, έστω και σε πρωτόλειο επίπεδο στην 7η τέχνη, αλλά και να διαβάσει και την άποψη του συγγραφέα, για το πως αυτή η τέχνη, εξελίσσεται. Δεν είναι λοιπόν ένα ακόμα βιβλίο, απλά εγκυκλοπαιδικών γνώσεων αλλά ένα βιβλίο  άποψης και κριτικής προσέγγισης.

Το τελευταίο, κομμάτι του βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο. Εδώ προστίθεται και ένα ακόμα στοιχείο. Το στοιχείο, των ελλήνων κριτικών και γενικότερα τον τρόπο διαχείρισης μιας ελληνικής ταινίας.  Το ύφος του συγγραφέας, γίνεται πιο προσωπικό καθώς αναφέρεται σε ένα χώρο που το έχει ζήσει έντονα και μπορεί να προσφέρει  βιωματικά  παραδείγματα. Αναδεικνύει όλο το σύστημα παραγωγής ελληνικών ταινιών, προσπαθεί να ερμηνεύσει για ποιον λόγο ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση στο σύνολο του. Τέλος, μέσα από την άποψη του προτείνει και τρόπους βελτίωσης του ελληνικού κινηματογράφου.

Η γεύση του σινεμά, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα, όχι μόνο για τους λάτρεις του κινηματογράφου και των τεχνών. Είναι απλό, κατανοητό και εύκολο και μπορεί να μυήσει τον αναγνώστη στα μυστικά του κινηματογράφου. Επιπλέον, μπορεί να σε ταξιδέψει, μέσα από τις έντονες και γλαφυρές εικόνες του και να σου δημιουργήσει μια αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας.            

Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου, την Παρασκευή στις 19 Απριλίου 2019, στον πολυχώρο Κομμούνα ( Ιουλιανού 67) και ώρα 19:30

Το βιβλίο παρουσιάζουν: Φοίβος Δεληβοριάς - τραγουδοποιός

Αχιλλέας Κυριακίδης - μεταφραστής, συγγραφέας & σκηνοθέτης

Χρήστος Βούπουρας - σκηνοθέτης

Δελβερούδη Ελίζα - πανεπιστημιακός

Ετικέτες