Κοινό δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου

Σχετικά με την νέα επιδημία του κοροναϊού που ακόμα δεν γνωρίζουμε τις τελικές της διαστάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε αρχικά να συστήσουμε ψυχραιμία , ενημέρωση, συγκρατημένη επιφυλακτικότητα στις κοινωνικές συναναστροφές κυρίως με περισσότερα άτομα που συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους και εμπιστοσύνη στις οδηγίες από τους ειδικούς επιστήμονες.

Κεντρικό ρόλο στην διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης στο νησί μας θα παίξει το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και η δυνατότητά του να συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστα δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας για τα γενικά περιστατικά παράλληλα με τη διαχείριση ειδικότερα των περιστατικών που σχετίζονται με τον ιό ( πρόληψη , εντόπιση, απομόνωση) για αποφυγή της διασποράς και υποστήριξη των πασχόντων και των φορέων πάντα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια 6η ΥΠΕ. Αυτό που αποδεικνύεται όχι μόνο στην παρούσα κατάσταση αλλά και σε όλες τις σοβαρές κοινωνικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές ή φυσικές κρίσεις είναι ότι ο χώρος της Δημόσιας υγείας καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας υγείας και της ίδιας της ζωής των πολιτών.

Το Δημόσιο νοσοκομείο , με τις υποδομές του , τον εξοπλισμό, την οργάνωση λειτουργίας, την άμεση και αυστηρή συμμόρφωση του με την κεντρική συντονιστική υγειονομική γραμμή αντιμετώπισης της ΥΠΕ και του Υπουργείου, την δυνατότητα για άμεσα μέτρα που μάλιστα θα μπορούν να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα , αλλά κυρίως με το μόνιμο στελεχικό δυναμικό του πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τα θεσμοθετημένα όργανα του που συνεργάζονται μεταξύ τους, εφαρμόζει ότι είναι προς το συμφέρον των πολλών, έξω από διακρίσεις και ατομικά συμφέροντα, αυτό λοιπόν το Δημόσιο Νοσοκομείο αποτελεί πυλώνα και εγγύηση της ασφάλειας, της υγείας, της ενημέρωσης και εντέλει της ίδιας της ζωής ειδικά σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές όπως η δική μας.

Το νέο νοσοκομείο Ζακύνθου αποτέλεσε στολίδι για το νησί μας , με το υπερμοντέρνο του κτίριο, με τον εξοπλισμό του αλλά και με το άριστα εκπαιδευμένο και κοινωνικά ευαίσθητο προσωπικό του που ανταποκρίθηκε με το καλύτερο τρόπο σε περιόδους ευημερίας και τεράστιας τουριστικής ανάπτυξης αλλά και σε κρίσεις όπως εκείνη των 700 μεταναστών που αποβιβαστήκαν στο νησί μας το 2002, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες του 2017 , φάσεις μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας αλλά ακόμα και όταν – με τα μνημόνια- καταρρακωθήκαν οι μισθοί του προσωπικού και πολλαπλασιάστηκαν οι ώρες εργασίας χωρίς δυνατότητα ρεπό και αδειών, αφού πρακτικά σταμάτησαν οι διορισμοί και ενώ συνεχίστηκαν οι συνταξιοδοτήσεις και οι εθελούσιες αποχωρήσεις .

Την σημαντική υποστελέχωση και τραγική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου μας έχουμε ατέλειωτες φορές καταγγείλει τα τελευταία 10 έτη και στη διάρκεια των τριών τουλάχιστον τελευταίων κυβερνήσεων, ζητώντας διορισμούς γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

Στη συνθήκη που διαμορφώνεται με την επιδημία του κοροναϊού και ειδικότερα στην πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσής του , γίνεται επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας των τμημάτων του με τουλάχιστον όσους γιατρούς και νοσηλευτές προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου (σήμερα λείπει το 40% και 50% του προσωπικού αντίστοιχα). Ειδικότερα στην προοπτική συγκρότησης και λειτουργίας νέας νοσηλευτικής πτέρυγας για πιο εξειδικευμένη νοσηλεία, μαζί τους επιπλέον ελέγχους στα επείγοντα ιατρεία και την πιθανή διεύρυνση του συνολικού εφημεριακού χρόνου αλλά και προκειμένου για τις αυξημένες διακομιδές που ίσως χρειαστούν, η ανάγκη για ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Σχετικά τώρα με την πορεία της προετοιμασίας μας για τη λειτουργία της ΜΕΘ , κατά αρχής θεωρούμε ότι γενικά αυτή χρειάζεται και αναβαθμίζει το νοσοκομείο μας και το νησί μας συνολικά. Όμως, όπως είχαμε και από παλαιοτέρα σημειώσει, με δεδομένη τη δυσκολία για τον διορισμό επαρκούς αριθμού γιατρών και νοσηλευτών εξειδικευμένων μάλιστα στην εντατικολογία, θεωρούμε ότι η εκκίνηση της ΜΕΘ δεν πρέπει να γίνει με την αποδυνάμωση του δυναμικού των άλλων κλινικών δηλαδή «εκ των ενόντων». Ειδικότερα στην παρούσα κρίση εκτιμούμε ότι όχι μόνο όλο το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών πρέπει να παραμείνει στη θέση του με σύσταση για μέγιστη προσπάθεια και επαγρύπνηση, αλλά και νέο (επικουρικό) προσωπικό πρέπει να προσληφθεί με ταχύτατη διαδικασία εκτάκτου ανάγκης και με ειδικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα ώστε να προσέλθει και να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Προτείνουμε και διεκδικούμε άμεσα:

  1. Την πρόσληψη τώρα επικουρικού προσωπικού μέσα από τις λίστες των επικουρικών η την επανενεργοποίηση των υπαρχόντων λιστών που δεν έχουν αποδώσει διορισμούς (ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού) , προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των κενών. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον (10) δέκα γιατρούς , (10) νοσηλευτές και (10) παραϊατρικό προσωπικό. Ζητάμε την κάλυψη της μισθοδοσίας των επικουρικών τους από το κράτος . Να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός των συναδέλφων πώς τάχα δεν μπορεί να τους πληρώσει το νοσοκομείο, η ότι μπορεί να πληρώνει μόνο όσους αντέχουν τα οικονομικά του, σαν τα νοσοκομεία να μην αποτελούν μέρος του ΕΣΥ, σαν να πρόκειται για αυτοσυντηρούμενες επιχειρήσεις με κλειστούς ισολογισμούς, και σαν να μπαίνει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων στη ζυγαριά του κόστους και του κέρδους.

  1. Την προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.) όχι μόνο για το νοσοκομείο αλλά και για όλες τις δομές υγείας και πρόνοιας στο νησί.

  1. Την έκτακτη χρηματοδότηση ( για το συγκεκριμένο πρόβλημα) του νοσοκομείου μας προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όχι μόνο οι πάγιες αλλά και οι έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει στη συγκεκριμένη κατάσταση με πρόβλεψη μάλιστα για το άμεσο μέλλον.

  1. Την προκήρυξη η επαναπροκύρηξη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών , την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ικανοποιητική στελέχωση επαρκή να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες και τις όποιες έκτακτες κρίσεις.

  1. Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς τους οποίους σήμερα το εθνικό σύστημα αλλά και το νοσοκομείο μας ειδικότερα θα είχε στην κυριολεξία καταρρεύσει.

  1. Τη ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα , ένα παλαιότερο αίτημα που σήμερα αποδεικνύεται όσο ποτέ επίκαιρο.

  1. Την εγκατάλειψη των σχεδίων που προωθούνται και για το νοσοκομείο μας για νέες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών υγείας μέσω των ΣΔΙΤ καθώς και την μετατροπή των νοσοκομείων από δημόσια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η αυστηρή «δημοσιονομικού» χαρακτήρα διαχείριση των κλινικών και παρακλινικών πράξεων εντος του νοσοκομείου, και ειδικά τα επείγοντα περιστατικά που τον τελευταίο καιρό ανεπίσημα εξαγγέλλεται, αν εφαρμοστεί , θα προκαλέσει σημαντική παρακώλυση της εξυπηρέτησης των ασθενών στα ιατρεία και είναι όχι μόνο κενή ουσιαστικού περιεχομένου γενικά (αφού το κράτος χρεώνει… το κράτος!) αλλά και ειδικότερα για την παρούσα φάση θα ήταν απολύτως μη λειτουργική .

  1. Τέλος σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας απαιτούμε από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τις μνημονειακές αυστηρές δεσμεύσεις της στο χώρο της υγείας και να πάρει μέτρα που θα θωρακίσουν το σύστημα προκειμένου να ανταποκριθεί όχι μόνο σε αντίστοιχες καταστάσεις αλλά και γενικότερα στις υγειονομικές ανάγκες που έχουν οι πολίτες όχι μόνο σε κανονικές συνθήκες αλλά και με πρόβλεψη για συνθήκες δύσκολες και μη αναμενόμενες όπως η συγκεκριμένη.

Ετικέτες