Διανύουμε την τέταρτη μέρα από την αποχώρηση των ΜΚΟ από το camp του Eλληνικού, όμως η κατάσταση για τους πρόσφυγες που μένουν εκεί παραμένει η ίδια: πλήρης ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που συνομιλούν με τους πρόσφυγες στο ελληνικό ενώ στην αρχή της βδομάδας τους υπόσχονταν ότι η μετακίνηση τους θα γίνει μετά από διάλογο μαζί τους, σήμερα συνεχίζουν να μην τους αποκαλύπτουν το που θα μεταφερθούν. Επιμένουν ωστόσο να τους λένε ότι αυτό το μέρος όπου θα μεταφερθούν και το οποίο δεν θέλουν βέβαια να αποκαλύψουν, θα είναι για το καλύτερο τους, θα είναι η εκπλήρωση των αιτημάτων τους από όλο αυτό το διάστημα διαμονής τους στο ελληνικό…

Όλες αυτές τις μέρες ο χώρος του ελληνικού όπου στεγάζονται οι πρόσφυγες φυλάσσεται από την αστυνομία, η οποία απαγορεύει την είσοδο στο κτήριο σε όποιον θέλει να συζητήσει με τους πρόσφυγες ή να μάθει περισσότερα για την κατάσταση. Παράλληλα με αυτήν την οργανωμένη ασάφεια, αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι σε μερικούς από τους πρόσφυγες θα δοθούν σπίτια, ή ότι αν δεν ολοκληρώσουν την διαδικασία εγγραφής (registration)και μεταφοράς, θα σταματήσει να τους χορηγείται το επίδομα.

Με αυτές τις τακτικές η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο: προσπαθεί να διχάσει τους πρόσφυγες και να τους διατηρήσει στην ανασφάλεια μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφευχθεί η όποια πιθανότητα αντίδρασης. Πολλοί από τους πρόσφυγες που μένουν εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο στο camp του Eλληνικού έχουν αναπτύξει σχέσεις με την πόλη, άλλοι δουλεύουν και άλλοι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία. Για αυτούς τους ανθρώπους η μεταφορά τους σε στρατόπεδο έξω από τη Θήβα θα σημαίνει βίαιη αποκοπή από αυτές τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητες.

Σε κανέναν δεν αξίζει αυτή η ανασφάλεια και αυτές οι συνθήκες ζωής.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της Αριστεράς, να σταθούμε όλοι μαζί στο πλευρό των προσφύγων, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα τους να επιλέξουν ότι εκείνοι θεωρούν καλύτερο για τους ίδιους και να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους.

 

Ετικέτες