Σε μια μικρή πόλη, την ημέρα που γιόρταζει την απελευθέρωση της, συναντάμε μια σύγχρονη ελληνική οικογένεια σε ένα οικογενειακό γεύμα. Η οικογενειακή μάζωξη, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, συγκρούσεις και αποκαλύψεις συναισθημάτων. Μια αντι-ιστορική κωμωδία, που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.

Το έργο χωρίζεται σε δύο πράξεις. Η πρώτη πράξη, χωρίζεται σε είκοσι δύο σύντομες σκηνές. Η δεύτερη πράξη χωρίζεται σε έντεκα σύντομες σκηνές.  Στην πρώτη πράξη γίνεται μια παρουσίαση των πέντε προσώπων.  Τα πέντε πρόσωπα είναι οι βασικοί χαρακτήρες της σύγχρονης  ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας. Είναι ο υπεραντιδραστικός θείος (Βλάσιος)  όπου κοιτάει με συμπάθεια φιλοφασιστικές ιδεολογίες. Στον αντίποδα βρίσκεται ο ανιψιός του ( Θανάσης) , ο οποίος  έχει πρωτοποριακές και προοδευτικές απόψεις, πράγμα που τον φέρνει σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον θείο του. Η μητέρα, είναι το άτομο που προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, ο συντηρητισμός της δεν πηγάζει από πρόθεση αλλά κυρίως από φόβο καθώς είναι χήρα και εξαρτάται από τον αδελφό του άντρα της. Η κοπέλα του Θανάση ( Ελένη)  προσπαθεί με την σειρά της, όχι τόσο να συμβιβάσει τις δύο πλευρές αλλά κυρίως να ηρεμήσει τον Θανάση. Τέλος ο φίλος των  παιδιών ο  Hans, έρχεται από την Γερμανία, είναι ομοφυλόφιλος και αναπολεί τις όμορφες αναμνήσεις που είχε με τον προηγούμενο δεσμό του.

Στην δεύτερη πράξη οι χαρακτήρες, περνούν σε ένα δεύτερο επίπεδο, Ξεκινούν  την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Κάποιοι έρχονται αρκετά κοντά, κάποιοι άλλοι απομακρύνονται. Όλα αυτά μέσα από μικρές απλές δράσεις και αποκαλύψεις που είναι ταυτόσημες με την σημερινή πραγματικότητα. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, προβάλλονται θέματα όπως για παράδειγμα οι παρελάσεις, ο φασισμός, η διαμόρφωση μια τυπικής οικογένειας και τα προβλήματα της, αλλά και θέματα σεξουαλικότητας.  Η δεύτερη πράξη αποτελείται από συνεχόμενες κορυφώσεις και αποκαλύψεις.

Χαρακτηριστικό στοιχείο στην δραματουργία του έργου είναι ο τρόπος αφήγησης.  Ένα κομμάτι της δράσης είναι διαλογικό και ένα άλλο κομμάτι μονολογικό. Το μονολογικό κομμάτι είναι ουσιαστικά αφηγήσεις των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες του έργου αφηγούνται τα όσα γίνονται ή όσα έχουν ήδη γίνει.  Η δράση του έργου, προβάλλεται σε πολλά σημεία μέσα από τα λόγια των προσώπων. Δεν ακολουθείται δηλαδή μια κλασική ρεαλιστική δομή. Αυτό είναι και από τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνει το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο, ιδιαίτερο και πρωτοποριακό.  Πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτό έχουν και οι γρήγορες και συνεχόμενες δράσεις του έργου. Μ΄ αυτόν τον τρόπο το κείμενο, έχει μια συνεχομένη και συνεκτική ροή. Καταφέρνει να μην πλατειάζει και να κρατάει την ουσία των πραγμάτων, όσα δηλαδή χρειάζεται να ξέρει ο αναγνώστης.

Η δράση του κειμένου, είναι κατασκευασμένη με μαεστρία, καθώς έχει καταφέρει να υπάρχει κινητικότητα και έντονες κορυφώσεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο είναι ένα οικογενειακό τραπέζι. Παράλληλα, διεισδύει στην ψυχολογική κατάσταση των ηρώων, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην περνάει στην σφαίρα του μελοδραματισμού.

Η Απελευθέρωση, είναι ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, που έχει βάση την σύγχρονη τυπική ελληνική οικογένεια.  Πάνω σε αυτή την βάση ξετυλίγει διάφορες θεματολογίες που διαπερνούν την ελληνική οικογένεια και  αφορούν και την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red Marks