Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση με θέμα: "Ισλαμοφοβία, ιμπεριαλισμός και αντιρατσιστική πάλη σήμερα" στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θοδωρής Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός που εργάζεται σε στρατόπεδο προσφύγων και μέλος της Δικτύωσης Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Παναγιώτης Λίλλης μέλος της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" ενώ παρέμβαση από τη μεριά του Παλαιστινιακού Συνδέσμου Βόρειας Ελλάδας έκανε ο παλαιστίνιος γιατρός Faisal Εl Masri. Συντόνισε η Δέσποινα Κομπογιάννη από την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ).

Οι αιτίες της ισλαμοφοβίας, καθώς και ο αντιδραστικός της ρόλος στην δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και στην διαίρεση των λαϊκών στρωμάτων αναδείχτηκαν από τους ομιλητές. Η ανάγκη για ταξική απάντηση σε τέτοιες αντιδραστικές θεωρίες και η σημασία της ενότητας όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη θρησκεία που πιστεύουν επίσης τονίστηκε στην κουβέντα που ακολούθησε. Η μάχη για να πάνε τα προσφυγόπουλα κανονικά στα σχολεία, η υπεράσπιση του δικαιώματος των μουσουλμάνων να έχουν το δικό τους τζαμί στην Ελλάδα, η προσπάθεια για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες σε κανονικά σπίτια, όπως ειπώθηκε, είναι πτυχές της πάλης ενάντια στην ισλαμοφοβία στη χώρα μας. Στηλιτεύτηκε επίσης και η ανατροπή της στάσης του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ για υπεράσπιση των Παλαιστινίων και του δικαιώματος να έχουν δική τους πατρίδα και η αντικατάστασή της με τη συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Ακολουθούν οι ομιλίες.

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Παναγιώτης Λίλλης

Faisal Εl Masri

           

Ετικέτες