Από το «μαύρο» των Σαμαρά-Κεδίκογλου στην ΕΡΤ και τη μαζική, αγωνιστική αλληλεγγύη που εντυπωσιακά εκφράστηκε εκείνο το καλοκαίρι του 2013, στον κήπο του ραδιομέγαρου και με τα όσα θλιβερά έως εξοργιστικά συνέβησαν από τότε μέχρι σήμερα, είχε απομείνει η EΡTopen, να θυμίζει τι είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία, ελεύθερο και συμμετοχικό ραδιόφωνο. Με την οικονομική υποστήριξη της ΠΟΣΠΕΡΤ και με την τεχνική βοήθεια, όποτε χρειάστηκε να «καθαριστεί» το σήμα από παρεμβολές.

Το τελευταίο διάστημα το ραδιοφωνικό σήμα στα FM χάθηκε λόγω κάλυψης της συχνότητας από «πειρατή» με σκυλάδικα και το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, προέκυψαν κι άλλα δεδομένα. Η αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ, η αποχώρηση αρκετών παραγωγών από το εγχείρημα της ΕΡΤopen και η απομάκρυνση αλληλέγγυων παραγωγών που έκαναν εκπομπές αμισθί, από το περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΑ Χανίων.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ εμφανίζεται φιλική στην EΡTopen, καθώς προτίθεται να προστατεύσει τον πομπό της, ενώ το στούντιο μετακομίζει στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ (στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ), για να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας, μιας και το κόστος ήταν πράγματι δυσβάστακτο για την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η χωροταξική και τεχνική προσέγγιση της EΡTopen με την ΕΡΤ, όπως και τα κείμενα αποχώρησης παραγωγών που αναδεικνύουν μια διάθεση ανακωχής της ΠΟΣΠΕΡΤ με την καινούρια διοίκηση της ΕΡΤ, δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία για πιθανή πολιτική προσέγγιση και προσπάθεια ενσωμάτωσης και αλλοτρίωσης της ΕΡTopen από την ΕΡΤ.

Είναι θετική εξέλιξη τα συνδικάτα να διαθέτουν ελεύθερα και φιλεργατικά μέσα μαζικής απεύθυνσης στον εργαζόμενο λαό και να δίνουν δημόσιο βήμα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, που στα σκληρά μνημονιακά χρόνια, εκτός από την οικονομική κι εργασιακή εξουθένωση, έχουν δεχτεί απερίγραπτη συκοφάντηση και παρανοϊκών διαστάσεων διαστρέβλωση της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς καμιά δυνατότητα να απαντήσουν από τα καθεστωτικά ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένης της ΣΥΡΙΖΑϊκής ΕΡΤ, που μας εντυπωσιάζει καθημερινά με τις χοντροκομμένες φιλοκυβερνητικές παρουσιάσεις της πραγματικότητας).

Παραμένει, βέβαια, στο συνδικάτο που εν προκειμένω θα αποκτήσει υπό την άμεση εποπτεία του την EΡTopen, την ΠΟΣΠΕΡΤ δηλαδή, η ευθύνη να την προστατεύσει από τους… προστάτες της όποιας διοίκησης της ΕΡΤ.

Για να μη μεταπέσει και η EΡTopen στην κατηγορία της «εναλλακτικής ΕΡΤ» (όπου θα υπερισχύει το ΕΡΤ, ενώ το «εναλλακτική» θα είναι διακοσμητικό έως σκόπιμα παραπλανητικό), η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στα σωματεία και τις ομοσπονδίες, στους εργαζόμενους, τις συλλογικότητες και τα κινήματα, να στηρίξουν τόσο παραγωγές, όσο και οικονομικά, το ραδιόφωνο αυτό, να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΤΕΡ και να μείνει σε απόσταση ασφαλείας από την κάθε διορισμένη, από την κυβέρνηση, διοίκηση (νέα ή παλιά). 

Ετικέτες