Όχι στην εξίσωση των πτυχίων και στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Για όλες τις κυβερνήσεις υπάρχει πάντοτε ένας αστάθμητος παράγοντας: Οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Ειδικά όταν αυτές συνδέονται με ευρύτερα κοινωνικά αιτήματα, τότε η κατάσταση έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι μπορεί να αγριέψει αρκετά. Στις 10 Φλεβάρη οι μαθητές ξαναβγήκαν στους δρόμους, έχοντας ως αιχμή την απόσυρση του άρθρου που εξισώνει πτυχία δημοσίων πανεπιστημίων με τα αντίστοιχα ιδιωτικών κολλεγίων. Η πορεία όμως εξέφρασε συνολικότερα αιτήματα και διεκδικήσεις για το δημόσιο σχολείο.

Άρθρο έκτρωμα

Η ουσία όμως βρίσκεται στα λόγια των ίδιων των μαθητών σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί έμμεσα να απαξιώσει τα πτυχία των ΑΕΙ. Ο Σταύρος, μαθητής της Γ΄Λυκείου στο Ηράκλειο Αττικής, μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, είναι αναμφισβήτητα δυσάρεστο, καθώς οι κόποι των μαθητών και των φοιτητών να μπουν και να πάρουν το πτυχίο τους υποβαθμίζονται, ενώ οι πιο εύποροι οικονομικά μπορούν να “κατακτήσουν” ένα ισάξιο πτυχίο σε μισό χρόνο και με ευκολότερα μαθήματα». Η περιγραφή του Σταύρου αποδίδει την ταξικότητα της νέας ρύθμισης σε όλο της το εύρος. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορεί να «αγοράζει» πτυχία, τα οποία μάλιστα θα έχουν την ίδια αξία με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της Νικολέτας και της Κατερίνας, μαθητριών της Γ΄Λυκείου στην Αγία Παρασκευή: «Μέσω της εξίσωσης πτυχίων η κυβέρνηση απαξιώνει τη δημόσια παιδεία. Θα καταλήγουν να δίνουν πανελλήνιες μόνο όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι κουραστική και ψυχοφθόρα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως στόχο να εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες». Οι παραπάνω δηλώσεις αποδεικνύουν ότι οι μαθητές ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται. Γνωρίζουν ότι τόσο η τωρινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τους έχουν ετοιμάσει ένα μέλλον ανεργίας, επισφάλειας και απαξίωσης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης αποτελεί βασικό καθήκον για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μαθητική απάντηση

Στις 10 Φλεβάρη οι μαθητές διαδήλωσαν μαζικά και δυναμικά στην Αθήνα. Ευφάνταστα πανό, δυναμικά συνθήματα και έντονη ζωντάνια, διαπερνούσε όλο το σώμα της πορείας. Οι Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα στήριξαν με την παρουσία και τη φωνή τους την κινητοποίηση. Με σύνθημα «Οι ανάγκες και τα σχολεία μας πάνω από τα κέρδη τους», κάλεσαν το σύνολο των μαθητών να διαδηλώσουν όχι μόνο ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων, αλλά και ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και επαναφοράς της βάσης του δέκα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρθεί σε πολλά σχολεία αποφάσεις για καταλήψεις και συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 13/2, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πολύ δυναμική διαδήλωση από τα σχολεία του Πειραιά. 

Γενικώς, το μαθητικό κίνημα μπήκε εκ νέου σε αγωνιστική τροχιά. Η Νικολέτα με την Κατερίνα μας ενημερώνουν: «Κλείσαμε το σχολείο με κατάληψη από τις 10/2 μέχρι τις 17/2, παρά τις προσπάθειες κάποιων να ξανανοίξει. Συμμετείχαμε στην πορεία στις 10/2, ενώ παράλληλα σε τοπικό επίπεδο επιδιώκουμε να γίνει πορεία έξω από τα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή του 2ου, 3ου και 4ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τα αιτήματά μας σε διάφορα ΜΜΕ, προκειμένου να γίνουν γνωστά και στην υπόλοιπη κοινωνία».

Αντίστοιχα ο Σταύρος αναφέρει για τις κινητοποιήσεις στο σχολείο του: «Εμείς σαν σχολείο, έπειτα από συμφωνία τόσο του 15μελους όσο και της πλειοψηφίας των μαθητών, οργανώσαμε κατάληψη για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό. Επίσης δώσαμε το «παρόν» στην πορεία της 10ης Φλεβάρη. Κατά την άποψή μου, οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να καταργηθεί το νομοσχέδιο είναι με τη φωνή μας». Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι μαθητές συνειδητοποιούν τη δύναμη της φωνής τους. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδιώκουν να εμπλουτιστούν και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους σε σύνδεση με τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους. Αρκετοί μαθητές από πολλά σχολεία διαδήλωσαν στην απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Βρούτση, μαζί με τους καθηγητές τους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πρόθεση της δημιουργίας ενός μαζικού και δυναμικού πόλου, που θα ξεκινάει από το σχολείο και θα απλώνεται στην υπόλοιπη κοινωνία.

Απέναντι στην υποβάθμιση και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε οποιαδήποτε βαθμίδα της, το μαθητικό κίνημα στέκεται απέναντι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει πίσω κατακτήσεις και νίκες του εκπαιδευτικού κινήματος, που έχουν κερδηθεί με κόπο και αγώνες. Η εξίσωση των πτυχίων αποτελεί την αιχμή του δόρατος, όμως, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικά μαχητικού και μαζικού πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι στα σχέδια λεηλασίας του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, κρίνεται απόλυτα αναγκαία. Μόνο έτσι η Κεραμέως και η κυβέρνηση θα πάρουν πίσω τα καταστροφικά μέτρα που έχουν φέρει.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες