Επίκαιρο άρθρο του δήμαρχου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Άρη Βασιλόπουλου.

Οι Δήμοι υποχρεούνται από τη νομοθεσία να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας στους δημότες (αποκομιδή, καθαρισμός δρόμων/πεζόδρομων/πάρκων), για τα οποία μάλιστα οι πολίτες πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη (1.4 τμ το έτος στο Δήμο μας). Για να παρασχεθεί αυτή η υπηρεσία, κάθε Δήμος διαθέτει εγκαταστάσεις για τη στέγαση αμαξοστασίου, συνεργείου, πλυντηρίου, αποδυτηρίων, γραφείων, αποθηκών, κ.α. Στην περίπτωση του Δήμου μας, ως χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων και των υπόλοιπων οχημάτων του τότε Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιούνταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 ο χώρος κάτω από τις εξεδρες του σταδίου της ΑΕΚ «Νίκος Γκούμας». Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά, άρχισε να χτίζεται το αμαξοστάσιο και οι εγκαταστάσεις του Δήμου στα όρια του οικοπέδου της ΑΕΚ, ακριβώς.

Εδώ ας κάνουμε μία αναδρομή προκειμένου να αντιληφθούμε πως και γιατί έγινε τότε αυτή η επιλογή. Δήμαρχος ήταν τότε ο κομμουνιστής Σάββας Σταματιάδης, του οποίου και επιλογή υπήρξε η δημιουργία των εγκαταστάσεων σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με ανθρώπους της εποχής, ήταν πολύ νωπή η απόφαση της χούντας για παραχώρηση 20 στρεμμάτων δασικής έκτασης στην ΑΕΚ, οπότε ο Σταματιάδης θεώρησε ότι τοποθετώντας εκεί τις εγκαταστάσεις καθαριότητας θα έβαζε ένα φραγμό στην όποια μελλοντική επιβουλή να αφαιρεθεί δασική έκταση από το άλσος μας. Με τα χρόνια, οι εγκαταστάσεις αυτές αυξήθηκαν, καθώς στη συνέχεια προστέθηκαν αποδυτήρια των εργατών, γραφεία και σταθμός μεταφόρτωσης. Επιπλέον, και αυτό είναι κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, οι εγκαταστάσεις καθαριότητας όχι μόνο απαιτούν ειδικές άδειες από το δαιδαλώδες καθεστώς της Ελληνικής γραφειοκρατίας και πολυνομίας, αλλά και προκαλούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου στεγάζονται. Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν αδειοδότηση για τις εγκαταστάσεις τους, γι’ αυτό και η πολιτεία δεν έχει γκρεμίσει ποτέ και πουθενά καμία από αυτές. Γιατί πολύ απλά, όχι μόνο δεν μπορεί να αφήσει κάποιο Δήμο χωρίς καθαριότητα, αλλά γιατί κυρίως γνωρίζει ότι η εγκατάστασή τους οπουδήποτε αλλού θα ήγειρε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Στην περίπτωση του Δήμου μας όμως, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει. Αυτοί που ανέχθηκαν και ήταν συνένοχοι σε παρανομίες και αυθαιρεσίες δεκαετιών, εμφανίζονται ως πραιτωριανοί της νομιμότητας απαιτώντας εδώ και τώρα να γκρεμιστεί η καθαριότητα του Δήμου μας. Χωρίς να υπολογίζουν κανένα κοινωνικό συμφέρον και καμία ανάγκη δημόσιας υγείας, εκδίδουν απόφαση κατεδάφισης των εγκαταστάσεων μέσα στο καλοκαίρι (!!!) και την αναθέτουν ξεδιάντροπα στην ιδιωτική εταιρεία (Δικέφαλος Α.Ε) που κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται το γήπεδο της ΑΕΚ. Στο ενδιάμεσο βέβαια, άφησαν ανενόχλητους μερικές δεκάδες «οπαδούς» να καταλάβουν την είσοδο τους άλσους λόγω «οικολογικής ευαισθησίας», απειλώντας όχι μόνο τη δημόσια υγεία λόγω του αποκλεισμού των απορριμματοφόρων, αλλά και την ίδια την ασφάλεια των υπαλλήλων, όπως και οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Για να συμβεί αυτό, πέραν της επίκλησης της τυπικής νομιμότητας, χρειάστηκε να χυθούν τόνοι μελανιού σε «φιλικά» -ελέω χορηγιών;– μέσα, αλλά και δουλική υποστήριξη από ένα πρόθυμο τοπικό πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να αποκτηθεί ηθική και πολιτική νομιμοποίηση του εγκλήματος. Ανάμεσα στις άναρθρες κραυγές και την προφανή πολιτική σκοπιμότητα απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή, μπορεί κανείς να διακρίνει τα ακόλουθα επιχειρήματα, πολλές φορές ατάκτως ειρημένα και ερχόμενα σε αντίθεση το ένα με το άλλο. Ας τα αναλύσουμε ένα προς ένα:

 «Η δημοτική αρχή έδειξε ολιγωρία στη μετεγκατάσταση της καθαριότητας»

Η ψευδέστατη αυτή κατηγορία, καταρχήν αποσιωπεί τις αποδεδειγμένες και επίμονες χρόνιες προσπάθειες που έχουν γίνει από το Δήμο για τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων καθαριότητας και τη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών ανακύκλωσης και πράσινου σημείου. Φυσικά αυτό δείχνει και την άγνοιά τους για το καθεστώς της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα, όταν για παράδειγμα ο «συνοπτικός διαγωνισμός» που έγινε πέρσι τον Ιούλιο για ανακατασκευή 3 γηπέδων 5Χ5 (γεγονός που σημαίνει ότι η προετοιμασία των μελετών είχε ξεκινήσει 6 μήνες πριν), τελεσφόρησε μόλις φέτος το Μάη και το έργο ξεκίνησε πριν λίγες μέρες! 11 ολόκληρους μήνες δηλαδή μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού για μία απλή ανακατασκευή γηπέδων!!!

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος, όχι μόνο βρήκε χώρο για νόμιμη μετεγκατάσταση, όχι μόνο έκανε μελέτες για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τεχνικές εργασίες σε αυτόν, αλλά με επιμονή και μεθοδικότητα κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για να αποκτήσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Η ένταξη του προτεινόμενου έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 10,4 εκ Ευρώ πριν λίγες μέρες, κάτι που αποτελεί μία προίκα για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ήρθε ως επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών. Μόνο που για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο «ωριμότητας» των προτάσεών μας ώστε να τύχουν χρηματοδότησης, έπρεπε να περάσουν χρόνια μάχης των υπηρεσιών του Δήμου με τη γραφειοκρατία και υπερπήδηση εμποδίων που ορθώνονταν σε κάθε βήμα.

Αυτοί που, δεξιά και αριστερά, προωθούν το αφήγημα περί «κωλυσιεργίας του Δήμου», αρνούνται να απαντήσουν σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων οφείλουν να γνωρίζουν οι δημότες.

Πρώτον, ποιος όφειλε να πληρώσει το κόστος μετεγκατάστασης; Οι δημότες ή η πολιτεία; Εμείς, σε αντίθεση με άλλους, από την πρώτη στιγμή απαντήσαμε το δεύτερο. Ως εκ τούτου, καμία μετεγκατάσταση ούτε μπορούσε, ούτε έπρεπε να γίνει όταν δεν είχε διασφαλιστεί ότι τα χρήματα δεν θα τα πλήρωναν οι δημότες, κάτι που θα συνεπαγόταν κατακόρυφη αύξηση της τοπικής φορολόγησης.

Δεύτερον, γιατί όσοι, καλώς ή κακώς, έσπευσαν με ειδικές νομοθετικές διατάξεις να επιλύσουν κάθε θεσμικό και γραφειοκρατικό πρόβλημα γύρω από την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ, δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως με την ίδια σπουδή το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των απορριμμάτων; Γνώριζαν εγγράφως, ενώ αποτελεί δημόσια διακηρυγμένο αίτημα της παρούσας δημοτικής αρχής εδώ και χρόνια η ανάγκη επίσπευσης της μετεγκατάστασης των απορριμματοφόρων εκτός άλσους Νέας Φιλαδέλφειας στο συγκεκριμένο χώρο που οι υπηρεσίες υπέδειξαν. Φυσικά, δεν αναμένουμε καμία απάντηση, όμως οι πολίτες υποχρεούνται να θέσουν αυτά τα ερωτήματα, αφού σε αυτά αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

«Να μετεγκατασταθούν προσωρινά οι εγκαταστάσεις κάπου αλλού»

Όσοι ισχυρίζονται αυτό, ακόμη και καλοπροαίρετα, θα έπρεπε πρώτα και κύρια να θέσουν το ερώτημα γιατί θα έπρεπε να γίνει αυτό. Γιατί δηλαδή θα έπρεπε να δαπανηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό προκειμένου να νοικιαστεί οικόπεδο και να δημιουργηθούν κάπου προσωρινά εγκαταστάσεις καθαριότητας; Ακόμα και έτσι, και επειδή το θέμα ετέθη δημοσίως στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, οι αιρετοί που το προτείνουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη εναλλακτική λύση μετεγκατάστασης της καθαριότητας πέραν του χώρου που έχει προταθεί από το Δήμο. Ως εκ τούτου, προτείνουν να αντιμετωπιστεί η παρανομία με… παρανομία, πληρώνοντάς τη μάλιστα οι δημότες. Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να προτείνουν κάθε ευφάνταστη «προσωρινή λύση», όπως το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Χαλκηδόνα (το οποίο ύστερα από χρόνια προσπαθειών ήρθε στην κυριότητα του Δήμου προκειμένου να το αξιοποίησει), την οδό Σοφούλη, ακόμα και τη ΜΑΒΑ (πρώην RENAULT)στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτές οι προτάσεις όχι μόνο στερούνται σοβαρότητας, αλλά επιδεικνύουν και πλήρη αδιαφορία προς τους πολίτες και τα συμφέροντά τους.

«Η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις καθαριότητας ως εμπόδιο για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ»

Θα αρκούσε η απλή παρατήρηση ότι το στάδιο της ΑΕΚ συνυπήρχε για δεκαετίες με τις εγκαταστάσεις καθαριότητας. Θα αρκούσε η φωτογραφική αποτύπωση από το google maps για να διαπιστώσει κανείς ότι οι εγκαταστάσεις καθαριότητας βρίσκονται εκτός του χώρου ανέγερσης του γηπέδου. Θα αρκούσε να παρατηρήσει κανείς την πορεία των εργασιών για να διαπιστώσει ότι επ’ ουδενί δεν εμποδίζουν την ανέγερση του γηπέδου. Θα αρκούσε να διαβάσει κανείς το νόμο 4277/2014 για να διαπιστώσει ότι ο χώρος που βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Δήμου ανήκει στο Δήμο. Φαίνεται όμως ότι για κάποιους αυτά δεν αρκούν γιατί τα «θέλω» των ισχυρών αμέσως βρίσκουν νομιμοποίηση και αναπαράγονται ως αυταπόδεικτη αλήθεια.

Επί της ουσίας, το μοναδικό ζήτημα που θα μπορούσε να σχετιστεί με το γήπεδο είναι ο περίφημος πεζόδρομος 10 μέτρων γύρω από το γήπεδο, ο οποίος παράλληλα θα λειτουργήσει και ως ζώνη πυροπροστασίας του άλσους. Φυσικά, ακόμα και η μη διάνοιξή του δεν επηρεάζει τις εργασίες του γηπέδου, είναι όμως απαραίτητη για τη λειτουργία του γηπέδου. Ο Δήμος έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά του για τη διάνοιξη αυτού του πεζόδρομου, αδειάζοντας μάλιστα και όλες τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν, ώστε η διάνοιξή του να μπορεί να γίνει άμεσα! Προχώρησε μάλιστα και σε έκδοση άδειας από την Πολεοδομία προκειμένου να προχωρήσει σε αυτές τις εργασίες, ενώ την Τρίτη 22/5 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις εγκαταστάσεις από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπ. Κοκκινάκη και τους Διευθυντές των συναρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης.

Σε αυτή τη συνάντηση, παρουσία υπαλλήλων και συμβούλων του Δήμου, ο κ. Κοκκινάκης απαίτησε την άμεση διάνοιξη των 10 μέτρων από το Δήμο, εγκρίνοντας τις επόμενες μέρες σχετική άδεια μερικής κατεδάφισης και συναινώντας αρχικά στο αίτημα του Δήμου για εξαίρεση της κατεδάφισης των υπόλοιπων εγκαταστάσεων μέχρι τη μετεγκατάστασή τους. Και ενώ ο Δήμος προχώρησε ταχύτατα, ενημερώνοντας εγγράφως και τη Δικέφαλος Α.Ε για την σχεδιαζόμενη κατεδάφιση, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης του γηπέδου, η επόμενη μέρα βρήκε τον κ. Στράτο (Δικέφαλος Α.Ε) στο Α.Τ Νέας Φιλαδέλφειας να καταθέτει μήνυση εναντίον του Δήμου και υπαλλήλων που βρίσκονταν τυχαία στο χώρο του αμαξοστασίου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ακόμη και ο λιγότερο υποψιασμένος ότι ο Δήμος όχι μόνο δεν έθεσε κανένα εμπόδιο μέσω των εγκαταστάσεων καθαριότητας στο γήπεδο, αλλά αντίθετα, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να επιλυθεί και ένα δυνητικό πρόβλημα (πεζόδρομος), κάποιοι το σαμποτάρισαν, επενδύοντας στην ολική καταστροφή των υποδομών του Δήμου και στην τιμωρία των πολιτών.

«Καλά να πάθουν γιατί αντιστάθηκαν»

Αυτή η άποψη, που εκφράστηκε με παρρησία και στα δύο τελευταία δημοτικά συμβούλια από τον Γ. Τομπούλογλου, έρχεται να δικαιολογήσει την επιθετικότητα απέναντι στο Δήμο, ως αποτέλεσμα της στάσης αρχών που τήρησε η δημοτική αρχή στο ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ. Μαζί με αυτόν και ένα πλήθος τοπικών παραγόντων διάφορων πολιτικών αποχρώσεων και «δημοσιογράφων» που διαγκωνίζονται στην προσπάθειά τους να πανηγυρίσουν για την καταστροφή των υποδομών του Δήμου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τους πολίτες. Για αυτούς είναι θεμιτό μία ιδιωτική εταιρία να υποδεικνύει αποφάσεις στους αιρετούς και τη Δημόσια διοίκηση. Είναι θεμιτό να «εκδικούνται» μία ολόκληρη πόλη όταν οι πολίτες ψηφίζουν «λανθασμένα». Είναι λογικό τέλος να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στην πρωτοφανή ομηρία πολιτών και υπαλλήλων, αρκεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό ως όπλο απέναντι στη δημοτική αρχή. Ας μας εξηγήσουν όμως, τι διαφορετικό έκαναν οι ναζί στην κατοχή, όταν με τη θεωρία της συλλογικής ευθύνης τιμωρούσαν αδιακρίτως αθώους πολίτες για μεμονωμένες πράξεις αντίστασης; Γιατί μόνο ως τέτοια μπορεί να θεωρηθεί η απειλή να πλημμυρίσει η πόλη σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι ως πράξη τιμωρίας της δημοτικής αρχής λόγω των θέσεών της. Εκτός και αν έχουν έτοιμη την πρόταση της ιδιωτικοποίησης ως λύση, οπότε ας το πουν ευθέως.

«Λόγω της ακαμψίας τους, ο Δήμος δεν πήρε αντισταθμιστικά»

Φαινομενικά πρόκειται για το πιο «έξυπνο» πολιτικό επιχείρημα, συνυπάρχοντας και αντιφάσκοντας με πολλά άλλα, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πρώτα και κύρια: ας μας πει κάποιος από όσους μιλούν για «αντισταθμιστικά», ποιοι, πότε, ποια αιτήματα πρότειναν, σε ποιους, και πώς πρότειναν να διεκδικηθούν; Απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί, γιατί επένδυσαν αποκλειστικά στην πολιτική φθορά της δημοτικής αρχής λόγω της τεράστιας πίεσης που της ασκείται, αρνούμενοι έστω και για τα μάτια του κόσμου να συντάξουν οποιοδήποτε πλαίσιο διεκδίκησης για την πόλη. Πίσω από αυτή την λέξη, κρύβουν το γεγονός ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατέθεσαν καμία απολύτως πρόταση για αιτήματα που όφειλε να διεκδικήσει ο Δήμος προκειμένου να αποτρέψει/ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν. 4277/2014). Στην πραγματικότητα, ήταν και είναι οπαδοί του «Ναι σε όλα» και αυτό το βαπτίζουν «υπευθυνότητα», κατηγορώντας παράλληλα αυτούς που διεκδικούν.

Αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτή η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκε για την κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα να «αξιοποιηθεί» ένα επιπλέον 5% του άλσους. Αποσιωπούν το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αγωνίζεται για την κατάργηση της μεταβίβασης της διαχείρισης του άλσους σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως προβλέπεται από το νόμο, καθώς και να μεταβιβαστεί ολόκληρη η κυριότητα του άλσους στο Δήμο. Αποσιωπούν το γεγονός ότι η δημοτική αρχή διεκδίκησε και διεκδικεί την παραχώρηση του Πετάλου Νησίδας προκειμένου να αναπλάσει συνολικά μία περιοχή με ποικίλα προβλήματα. Αρνήθηκαν να τοποθετηθούν δημόσια για τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή της πόλης η υπογειοποίηση οδών και η συνολική αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης και να καταθέσουν προτάσεις επ’ αυτών. Κλείνουν τα μάτια στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και την ανάγκη εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης, αν αυτή η πόλη θέλει να είναι βιώσιμη και στο μέλλον, αρνούμενοι να συνηγορήσουν υπέρ της διεκδίκησης επιπλέον θέσεων στάθμευσης για την πόλη. Αρνούνται τέλος να δεχθούν ότι ο Δήμος μας όφειλε να διεκδικήσει – και τα κατάφερε – δημόσια χρηματοδότηση για να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνοντας παράλληλα λύση και στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου. Στην πραγματικότητα, μας λένε ότι ο Δήμος θα έπαιρνε περισσότερα, αν δεν διεκδικούσε απολύτως τίποτα και δεν άρθρωνε κανένα λόγο. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει χιλιετίες τώρα το αντίθετο…

Βαπτίζοντας μία γκροτέσκα πραγματικότητα ως «κοινή λογική»

Συνοψίζοντας, θα περίμενε κανείς ότι το σχεδιαζόμενο έγκλημα κατεδάφισης των εγκαταστάσεων καθαριότητας, όταν ήδη έχει δρομολογηθεί ύστερα από δεκαετίες η μετεγκατάστασή τους, να τύγχανε καθολικής αντίδρασης. Όταν όλες οι αυτοδιοικητικές ενώσεις, η ίδια η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ, συνυπογράφουν κείμενα συμπαράστασης του Δήμου ενάντια στο άμεσο γκρέμισμα των εγκαταστάσεων καθαριότητας, παρατηρούμε το θλιβερό γεγονός κάποιων παρατάξεων στην πόλη που αρνήθηκαν ακόμη και τη συνυπογραφή μίας ειρηνικής έκκλησης να αδειάσει το αμαξοστάσιο από τους καταληψίες, επενδύοντας στην απόλυτη καταστροφή της πόλης μας. Είναι οι ίδιοι που έκαναν τα στραβά μάτια όταν στο Δήμο συσσωρρεύονταν φέσια και ελλείμματα εκατομμυρίων, αλλά ανακαλύπτουν «σκάνδαλα» όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος μας βρέθηκε από τους 30 πιο «κόκκινους» οικονομικά Δήμους στους 30 πιο «καθαρούς» οικονομικά. Είναι οι ίδιοι που όταν χτίζονταν αυθαίρετα σιωπούσαν, αλλά τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν τη νομιμότητα. Είναι οι ίδιοι που όταν η δημοτική αρχή γκρέμιζε αυθαίρετα μέσα στο άλσος, αυτοί την κατηγορούσαν ότι γκρεμίζει την περιουσία του Δήμου. Είναι οι ίδιοι που όταν το άλσος μαράζωνε δεν έβρισκαν να πουν λέξη, αλλά όταν στο άλσος γίνονται τα τελευταία χρόνια δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την ανάπλασή του, δεν βρίσκουν λέξη να πουν παρά «εγκατάλειψη». Είναι οι ίδιοι που όταν επιχειρείται να φιμωθούν δια της βίας φωνές μέσα στην πόλη, δεν βρίσκουν λέξη να πουν, απαιτούν όμως από τους άλλους να καταδικάσουν τη βία στη… Βενεζουέλα. Τουλάχιστον, ας γνωρίζουν ότι οι πολίτες αυτής της πόλης έχουν άποψη, κρίση, και σίγουρα δεν μπορούν να δεχθούν την παραβίαση της κοινής λογικής ως πραγματικότητα.

ΥΓ. Πριν από 2 μήνες ο Δήμος, ύστερα από προσπάθειες χρόνων, προσέλαβε 13 μόνιμα άτομα στην καθαριότητα, ενώ αναμένει άλλα 15. Αντί η καθαριότητα να είναι καλύτερη, είναι αντικειμενικά χειρότερη. Γιατί; Τα 4 σάρωθρα, που αποτελούν περιουσία των δημοτών, έχουν απενεργοποιηθεί γιατί για τη λειτουργία τους είναι απαραίτητη η λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης. Ας γνωρίζουν τουλάχιστον, όσοι στην πόλη αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους, τι αντικειμενικά επιδιώκουν και εναντίον ποιων στρέφονται…

Ετικέτες