Συνέντευξη με τη Φανή Τζούμα, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Βορείου Ελλάδας “Τα Καθαρά Γάντια”.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει τα πάντα, για το καλό της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ο τρόπος όμως που χειρίστηκαν τις καθαρίστριες στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που τους νοιάζει είναι να μη φορτωθούν τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός. Αν τους ένοιαζε η δημόσια υγεία θα είχαν σπεύσει: πρώτον να μονιμοποιήσουν τις επιταγμένες σχολικές καθαρίστριες και να τις προμηθεύσουν με όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους. Η το λιγότερο να τους πληρώσουν όσα τους χρωστάνε και να τους αυξήσουν το μισθό. Όχι γιατί έτσι θα γίνουν ζάμπλουτες. Αλλά γιατί έτσι θα μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση τις οικογένειές τους.
Τέλος αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τη δημόσια υγεία όταν ζητάει από όλους μας να μην παραβούμε τα μέτρα σκληρής καραντίνας θα έπρεπε να είχε πάρει ήδη μέτρα σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα που αποφάσισε να “συνωστίσει” 250 καθαρίστριες-ες τη Δευτέρα 23 Μάρτη σε κλειστό χώρο του Δήμου. Την κυβέρνηση όμως δεν τη νοιάζει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση ο κόσμος της εργασίας και προτιμάει να σκορπάει δις στους ιδιώτες αντί να κάνει προσλήψεις προσωπικού στην υγεία και στην καθαριότητα.
Για τη θέση των καθαριστριών για το ζήτημα, το πως αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση και ποια είναι τα αιτήματά τους μιλήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Βορείου Ελλάδας “τα Καθαρά Γάντια”, Φανή Τζούμα. Τη συνέντευξη πήρε η Γιάννα Γαϊτάνη.
----------------------------------------
Γιατί από τη στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά δεν σας προστατεύουν αφήνοντας σας να μείνετε σπίτι;
Από την στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας, το κράτος προστάτεψε παιδιά, δασκάλους και καθηγητές και καλώς έπραξε. Όμως τις σχολικές καθαρίστριες-ες τους αναγκάζουν να πηγαίνουν στα σχολεία με την πρόφαση της γενικής απολύμανσης. Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι μπροστά σε όλο αυτό, διότι δεν είχαμε την κατάλληλη προστασία, δηλαδή τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως θα έπρεπε. Και ενώ οι μόνιμοι καθαριστές τα παίρνουν κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι στα σχολεία δεν τα έχουν πάρει με εξαίρεση κάποιους δήμους, ελάχιστα ΜΑΠ έχουν δοθεί θα έλεγα. Τα κονδύλια έρχονται στους δήμους σε ξεχωριστό κωδικό για εμάς και ενώ τα διεκδικούμε χρόνια τώρα δυστυχώς δεν μας τα καταβάλλουν. Έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή βρεθήκαμε στα σχολεία βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των οικογενειών μας.
Όταν ο Ζέρβας σας κάλεσε σε ένα χώρο που λογικά θα υπήρχε συνωστισμός μπορούσατε να αρνηθείτε να γίνει η ενημέρωση;
Την Παρασκευή 20/03 ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να ειδοποιεί τηλεφωνικά τους σχολικούς καθαριστές να παρουσιαστούν την Δευτέρα 22/03 στο ΣΜΑ, στον Φοίνικα. Από την στιγμή που κάλεσαν τους εργαζομένους δεν μπορούσαμε να μην πάμε. Όμως δεν ενημέρωσαν τους εργαζομένους ότι η συνάντηση είναι ίδια ώρα για όλους και το αποτέλεσμα ήταν 250 εργαζόμενοι να είναι σε ένα προαύλιο με κρύο και βροχή. Αμέσως ζητήσαμε συνάντηση με τους υπευθύνους εκεί και μας είπαν να περιμένουμε. Μετά από αρκετή ώρα και έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, μας πέρασαν σε έναν κλειστό χώρο στον οποίο φτιάχνουν τα απορριμματοφόρα. Και φυσικά οι διαμαρτυρίες έγιναν ακόμα πιο έντονες. Δεν ήξεραν οι κύριοι για όλο αυτό;
Έχει το δικαίωμα να σας στείλει σε άλλες υπηρεσίες εκτός των σχολείων;
Το κράτος έχοντας να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση με την πανδημία έπρεπε να στηρίξει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη στιγμή έγιναν μετακινήσεις στον δήμο του μόνιμου προσωπικού σε καίριες θέσεις όπως βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα χώρων σε κτήρια του δήμου κ.α. Όμως πολλοί μόνιμοι έκαναν χρήση της ειδικής άδειας με αποτέλεσμα οι δήμοι να μείνουν χωρίς προσωπικό. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επίταξη προσωπικού. Οι σχολικές καθαρίστριες κάνουν σύμβαση με το ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης και πληρώνονται με τις αίθουσες, η σύμβαση δηλαδή είναι έργου και όχι εργασίας. Όμως πολλοί δήμοι επίταξαν τις σχολικές καθαρίστριες σε κτήρια των δήμων.
Σας είχαν κάνει κάποιο αντίστοιχο μάζεμα στις αρχές της υγειονομικής κρίσης για να σας εκπαιδεύσουν σε μέτρα αυτοπροστασίας;
Ουδέποτε το κράτος μερίμνησε για την εκπαίδευση των σχολικών καθαριστριών. Ενώ δίνουμε καθημερινά αγώνα στα σχολεία κάτω από αντίξοες συνθήκες, το κράτος δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο. Χρόνια τώρα διεκδικούμε μια πιστοποίηση επαγγέλματος, όχι μόνο για να ξέρουν οι εργαζόμενοι κάποιες εργασίες, αλλά και να εξασφαλίσουμε την εργασία μας σε περίπτωση που το κράτος και οι δήμοι μας ανανεώσουν τις συμβάσεις μας.
Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να πάρουν η κυβέρνηση και ο δήμος για τα σχολεία και για την προστασία σας;
Οι σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες σε αντίξοες συνθήκες στον χώρο εργασία τους. Αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα ιώσεις που κατά διαστήματα φέρουν τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό μέσα στον χώρο του σχολείου, πόσο μάλλον τώρα, όπου την δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια πανδημία και βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Θα έπρεπε λοιπόν το κράτος να χορηγεί, καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους των σχολείων. Μάσκες, γάντια, στολές, παπούτσια ασφαλείας ή γαλότσες για τις τουαλέτες και την αυλή που τα καθαρίζουμε καθημερινά. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν απολυμαντικά και για προσωπική χρήση. Και τα απορρυπαντικά και καθαριστικά είδη μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να μονιμοποιηθούμε τώρα και να μη γίνει καμιά απόλυση τον Ιούνιο που λήγουν οι συμβάσεις μας. Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων ΜΑΠ με αναδρομική ισχύ. Διεκδικούμε έγκαιρη και άμεση καταβολή των αποδοχών μας. Θέλουμε ασφάλεια και όχι επισφάλεια στην εργασία.