ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Με την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του άθλιου ρατσιστικού σχεδίου «ένας προς έναν» έληξε η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας.

Με το σχέδιο αυτό, το οποίο προφανώς είναι απολύτως ανεφάρμοστο, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να απελάσει όλους τους πρόσφυγες (πλην Σύρων) στην Τουρκία. Μετά -και μόνο μετά- από αυτή την μαζική απέλαση, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται την μετακίνηση ενός άλλου Σύρου πρόσφυγα από την Τουρκία προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Με άλλα λόγια, το δικαίωμα ενός Σύρου πρόσφυγα να βρει ασφαλή διέλευση προς τον τελικό του προορισμό εξαρτάται από το αν κάποιος άλλος Σύρος πρόσφυγας έπαιξε «κορώνα γράμματα» τη ζωή του στα νερά του Αιγαίου και μετά από αυτό το ριψοκίνδυνο ταξίδι του, επέστρεψε και πάλι στην Τουρκία κατά πρόδηλη παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης. Οι πρόσφυγες από τις υπόλοιπες χώρες στερούνται πλέον κάθε δικαιώματος.

Κατά πλήρη μάλιστα υιοθέτηση της κατεύθυνσης Σαμαρά – Μπαλτάκου, οι μη Σύροι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «παράτυποι μετανάστες» από τη δήθεν αριστερή ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, όλες οι διεθνείς οργανώσεις (προεξάρχουσας της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) κατήγγειλαν τη συμφωνία αυτή ως εξώφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οσο, δε, για την διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν ακόμα και με αυτό τον τρόπο τους πρόσφυγες, αρκεί να υπογραμμισθεί ότι οι περίφημες «μετακινήσεις» (relocations) ανέρχονταν μέχρι πριν από ένα μήνα σε 82 μετακινήσεις από την Ελλάδα και 284 από την Ιταλία.

Περίσσεψε η υποκρισία στη σύνοδο - φιασκο, όπου πολλά λόγια συμπάθειας ακούστηκαν για τους πρόσφυγες και για το διεθνές δικαίο από τις χώρες που το παραβιάζουν χτίζοντας φράκτες, που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εμπλέκονται ανοικτά για τα δικά τους συμφέροντα στη συριακή κρίση, παράγοντας την προσφυγική κρίση.

Στην πραγματικότητα, το σχέδιο αυτό δεν θα οδηγήσει σε αποτροπή εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας, καθώς ποτέ κανείς δεν κατόρθωσε να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές με τη μέθοδο της αποτροπής, όσο ριψοκίνδυνος και αν είναι ο δρόμος.  Είναι, όμως, αυτή η πολιτική που οδήγησε εκατοντάδες πτώματα να ξεβράζονται στις ακτές της χώρας μας και χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά να σέρνονται και να χάνονται στους δρόμους της Ευρώπης φρούριο έρμαια στις διαθέσεις κάθε λογής εμπόρων.

Αντίθετα, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία, καθίσταται προφανές ότι η χώρα μας θα μετατραπεί σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών, γεμάτη με στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία θα μαντρώνονται οι πρόσφυγες προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να επανέλθουν και οι επιχειρήσεις - σκούπα. Ηδη, τα πρώτα δείγματα δώθηκαν με τη μεταφορά των προσφύγων από τη πλατεία Βικτωρίας στα ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα.

Η αποδοχή των μνημονίων και της διαχείρισης, η υποταγή στις αποφάσεις της ΕΕ (που αποτυπώθηκε ανοιχτά και στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών), η υπεράσπιση της νατοϊκής παρουσίας στην περιοχή, οδηγούν το ΣΥΡΙΖΑ σε μια απίστευτη ρατσιστική κατρακύλα που αποδεικνύει ότι όταν αποφασίσεις να υποταχθείς ο κατήφορος δεν έχει πάτο.

Ασφαλής διέλευση, άσυλο και ταξιδιωτικά χαρτιά στους πρόσφυγες -βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ- στάση πληρωμών και απεμπλοκή από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας- καταγγελία των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου, αποτελούν τους άξονες μιας πολιτικής που ενοποιεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας με τα δικαιώματα των προσφύγων.

Το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού για την ενίσχυση των προσφύγων πρέπει να συνοδευθεί από ένα μεγάλο κίνημα καταγγελίας των ρατσιστικών, απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών της ΕΕ και της εθελόδουλης ελληνικής κυβέρνησης, από ένα μεγάλο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα απαιτήσει την απομάκρυνση της Frontex και του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που διαλύουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπων.