Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καμπάνιας της Πόλης Ανάποδα, που οργανώθηκε στις 28 Γενάρη, για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Δεκάδες υπογραφές συλλέχθηκαν στις γειτονιές, πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, 1.700 άτομα από τη ζωντανή μετάδοση μέσω ίντερνετ, ενώ έγιναν πολλές τοποθετήσεις και εξαιρετικές παρεμβάσεις ομιλητών/τριών από Ελλάδα και εξωτερικό.
Επειδή η ιδιοκατοίκηση μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς κυρίως μέσω πλειστηριασμών, η έλλειψη στέγης εξαπλώνεται όσο φτωχοποιούνται τα λαϊκά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα στα airbnb είναι ανύπαρκτα, χρειάζεται ο Δήμος να ζητήσει από την κυβέρνηση την ενεργοποίηση του ν.4472/17, όπου υπάρχει η πρόβλεψη για περιορισμό σε 2 μόνο ακίνητα ανά ΑΦΜ και για 90 μέρες για την ηπειρωτική Ελλάδα, τη δημιουργία παρατηρητηρίου και την ανάγκη επανασύστασης συλλόγων ενοικιαστών, ανέφερε ο Κώστας Σαμδάνης από την πλευρά της Πόλης Ανάποδα.
Η κατοικία δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, βάλλεται από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και δεν υπάρχει πολιτική επανάχρησης 200.000 κενών σπιτιών στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η αγορά να δίνει τη λύση κυρίως μέσα από τη μαζική μεταφορά μικρών σπιτιών σε λίγα χέρια και σε ακόμα λιγότερα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, πρόσθεσε η Τόνια Κατερίνη.
Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το airbnb, αλλά να υπάρξουν παρεμβάσεις ακόμα μεγαλύτερες από το Δήμο για κατοικία προσιτή μέσα από προγράμματα επανάχρησης χιλιάδων κενών σπιτιών στην πόλη, ώστε να διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια, συμπλήρωσε ο Αντρέας Καραδάκης.
Η φυγή των παραδοσιακών κατοίκων των κέντρων των πόλεων, η αδυναμία να βρούνε στέγη κοντά στους χώρους εργασίας χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, αλλά και νέα ζευγάρια, λόγω της αύξησης των ενοικίων, είναι μερικές από τις συνέπειες τις οποίες περιέγραψαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι κινημάτων και δημοτικών παρατάξεων από Κέρκυρα, Βερολίνο, Βαρκελώνη.
Σε κόντρα με το κλίμα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση δια του φασίστα υπουργού Ανάπτυξης, για τον οποίο τα σπίτια είναι εμπορεύσιμα υλικά, εμείς στην Πόλη Ανάποδα θα επιμείνουμε με την καμπάνια μας για το δικαίωμα στη στέγη, γιατί κατοικία, ρεύμα και νερό είναι δικαιώματα όλων και όχι εργαλεία κερδοσκοπίας των λίγων.