Η δημόσια-δωρεάν υγεία δεν χωράει στα μνημόνια.

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ που  δίνει  την δυνατότητα σε  οδηγούς των ΟΤΑ να οδηγούν Ασθενοφόρα οχήματα, ήρθε η ψήφιση τροπολογίας που παρέχει την δυνατότητα στο ΕΚΑΒ να συνάπτει συμβάσεις με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, «στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας που αποτελεί έναν από τους τρεις κρίκους (προνοσοκομειακή, νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση) που συνθέτουν το δημόσιο σύστημα υγείας, για να ανταπεξέλθει στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση. Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση οδηγούν στη συρρίκνωση και την εμπορευματοποίησή του.

Είναι γνωστή τόσο η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, όσο και η τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, ιδιαίτερα οχημάτων, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά τους προς και από τα νοσοκομεία. Εταιρείες που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με αμφίβολης ποιότητας οχήματα και μη εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης είναι γνωστή η ουσιαστική διάλυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ όπου είχαμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν από πτώσεις ελικοπτέρων. Αποτέλεσμα αυτών είναι η σταδιακή απαξίωση του ΕΚΑΒ, η αδυναμία εκτέλεσης του σημαντικού έργου του, και τελικά η ιδιωτικοποίηση της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης.

Το 60% των μεταφορών ασθενών, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, αφορούν τα ακριτικά νησιά μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της έλλειψης υποδομών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και υγειονομικών υλικών, οδηγούν στη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης στις Νοσοκομειακές Μονάδες των ίδιων των νησιών. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο κ.Πολακης είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι δίνονται εκατομμύρια ευρώ κι ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ (που αγωνίζονται) «μιλάνε κι από πάνω». Η Κυβέρνηση, έχοντας προσχωρήσει ολοκληρωτικά στο νεοφιλελεύθερο-μνηνονιακό στρατόπεδο,  προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην εκχώρηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, υλοποιώντας «κατά γράμμα» τις μνημονιακές επιλογές και δεσμεύσεις της.

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Η παράδοση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στους εμπόρους της υγείας θα έχει τραγικές συνέπειες για το λαό. Το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν υγεία, θα δεχτεί ακόμα ένα πλήγμα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβαίνει στην τρομοκράτηση  του προσωπικού του ΕΚΑΒ που τολμάει να αντισταθεί και να διαδηλώσει ενάντια στην απαξίωση και στο ξεπούλημα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Η εφαρμογή των μνημονίων προϋποθέτει - εκτός των άλλων - αυταρχισμό, καταστολή και συκοφάντηση των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων.

Η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό μας, είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια-δωρεάν υγεία. Για την ανατροπή της λιτότητας, τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ευρωζώνη. Για την ανατροπή των μνημονίων που είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού και όχι του κεφαλαίου και των τοκογλύφων-δανειστών.

Η δημόσια-δωρεάν υγεία δεν χωράει στα μνημόνια.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για Δημόσια – Δωρεάν Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα.