Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην Υγεία που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση αποτελεί κενό γράμμα, από την στιγμή που οι δομές Υγείας - λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας - βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση.

     Η υποστελέχωση (2500 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το ’15) έχει πάρει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις, εμποδίζοντας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος, που συνεχίζει να κινείται μόνο λόγω κεκτημένης ταχύτητας, φιλότιμου και υπεράνθρωπων προσπαθειών των εργαζομένων σε αυτό.

  • Κλινικές αιχμής (παθολογικές, παιδιατρικές) παραμένουν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας κλειστές ή σε υποτυπώδη λειτουργία.
  • Νοσοκομεία που καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, λειτουργούν χωρίς καρδιολόγους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους.
  • Η ύπαρξη 1 νοσηλεύτριας για 50 ασθενείς αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.
  • 200 κρεβάτια στις ΜΕΘ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. 
  • Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (για 4500 μιλούσε ο πρωθυπουργός τον Απρίλη του ‘15) αποτελούν μια ακόμα αυταπάτη από αυτές που μοιράζει αφειδώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

     Τα μέτρα για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό επιβάρυναν περαιτέρω το πρόβλημα, αφού εντός του ’16 και μέχρι τις 12 Μαΐου αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 1000 εργαζόμενοι επιπλέον. Η εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για χώρους όπως η Υγεία, αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. Αυτά, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών από την  ανελέητη φορολογία και την αύξηση των κρατήσεων, κάνουν την κατάσταση των εργαζομένων αφόρητη.

     Η υποχρηματοδότηση του συστήματος δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμο υλικό, την στιγμή που οι ροές προς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

     Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι στην ουσία ανύπαρκτη.

     Το μόνο που έχει να παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας, είναι εξαγγελίες για αμφίβολους διορισμούς προσωπικού (Νοσηλευτές και Γιατροί) μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσουν - και στα νοσοκομεία - στην κυριολεξία ένα εργασιακό μεσαίωνα, όπως και διάφορα επικοινωνιακά τρικ (με επίδειξη μιας ιδιότυπης «μαγκιάς») για δήθεν χτύπημα της διαφθοράς, την στιγμή που το πάρτυ εξακολουθεί καλά να κρατεί....

     Σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία και δομές Υγείας της χώρας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ.

     Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

     Με βάση αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της Υγείας, το μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο καραδοκεί και «τρίβει τα χέρια του» μαζί με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

     Κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, γίνεται απολύτως καθαρό πως όσο η χώρα παραμένει στην φυλακή του ευρώ, δέσμια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ, δεν έχει να περιμένει τίποτα καλύτερο. Η Υγεία διαρκώς θα συρρικνώνεται. Η χώρα θα βρίσκεται σε ένα διαρκές καθοδικό σπιράλ προς την καταστροφή της και την πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού Λαού. Μόνη ελπίδα για τον κόσμο της εργασίας είναι η Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν.

     Η Λαϊκή Ενότητα Υγείας καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, Γιατρούς, Νοσηλευτές, Τεχνικούς, Διοικητικούς αλλά και όλο τον Ελληνικό Λαό, να αγωνιστούν για:

  • Την κατάργηση των μνημονίων και των πολιτικών τους,
  • Την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου μπλοκ εξουσίας,
  • Την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη,
  • Δημόσιο – Δωρεάν – Ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας