Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση - Ενωμένοι στους δρόμους για να κερδίσουμε ό,τι μας αξίζει - Διεκδικούμε ενίσχυση της δημόσιας υγείας-παιδείας-κοινωνικών υπηρεσιών

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε διαφανεί από το 2019 έχει πάρει δραματική έκταση λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοιού που κυριαρχεί από τις αρχές του έτους. Η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος της υδρογείου έχει επιβραδυνθεί, ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν την απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω αδυναμίας των συστημάτων υγείας να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το περιβάλλον και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και χώρας, οι οικονομικές και κοινωνικές ελίτ ως συνήθως μυρίστηκαν «ψητό». Κάθε κρίση αποτελεί ευκαιρία για όσους έχουν ήδη πλεονεκτική θέση στον καπιταλισμό. Ο σημερινός μάλιστα συνδυασμός υγειονομικής-οικονομικής κρίσης προσφέρει πολύ μεγαλύτερο εύρος πεδίου για «μεταρρυθμίσεις». Πάντα με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο ότι παντού- και στην Ελλάδα με το δόγμα Βρούτση-Παναγόπουλου «να βάλουμε πλάτη όλοι»- η πρώτη μέριμνα των κυβερνήσεων ήταν να «ενισχύσουν» την εργασία, μέσω βέβαια αύξησης της ευελιξίας της (υπερωρίες που …δηλώνονται εκ των υστέρων ή αμείβονται με ρεπό) με σκοπό την προστασία του αριθμού των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων και όχι φυσικά των εργαζομένων.

Ούτε ξαφνιάζει ότι με αφορμή την έκτακτη ανάγκη, εντάθηκε, σε βαθμό πλιάτσικου, το outsourcing δημόσιων λειτουργιών, αρμοδιοτήτων ακόμη και το ξεπούλημα κρατικών δομών στους ιδιώτες. Και φυσικά, πολλές από αυτές τις συναλλαγές καλύπτονται υπό τον μανδύα χορηγιών... παγουρίνο και άλλων μπιχλιμπιδιών για να …ευχαριστηθεί και το πόπολο. Ή πλασάρονται ως ψηφιακή αναβάθμιση του Κράτους, καλύπτοντας τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος που συνιστά η άναρχη και επείγουσα «πλατφορμοποίηση» των συναλλαγών Κράτους-Πολίτη. Στο Δημόσιο μάλιστα, η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας επιλέγει να επαναφέρει την απαξιωμένη "ατομική αξιολόγηση" στο Δημόσιο, τη στιγμή που η ίδια το "αξιολογεί" ως περιττό και το διαλύει.

Φυσικά, ούτε λόγος για σοβαρή προετοιμασία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, το οποίο στην χώρα μας παραμένει στην ίδια –ίσως και χειρότερη κατάσταση από πλευράς υλικών πόρων- κατάσταση, παρά τον χρόνο που «δώσαμε» όλοι στην Κυβέρνηση με το σκληρό lock-down της προηγούμενης άνοιξης. Και τέλος, όταν ο λαός “φόρεσε τη μάσκα”, η Κυβέρνηση ...την κατέβασε για να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, προβάλλοντας το δόγμα «η οικονομία (βλέπε τουρισμός) πάνω από όλα και για την υγεία και την ζωή βλέπουμε μόλις τελειώσει η σεζόν…»

Ως κορωνίδα, ήρθε για την χώρα μας και η κρίση ανταγωνισμού με την Τουρκία και ο σκυλοκαβγάς, πρώτα με θύματα ταλαίπωρους μετανάστες στον Έβρο και μετά, με λάφυρο τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου και τα μελλοντικά κέρδη της Total και της  Exxon Mobil. Φυσικά, λεφτά (και μάλιστα πολλά) βρέθηκαν για εξοπλισμούς από τους συμμάχους μας, ενώ δεν υπάρχουν για νέες ΜΕΘ  και γιατρούς ή για σχολικές τάξεις και δασκάλους, ούτε και για δημόσιες συγκοινωνίες.

Μιλώντας για χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, οι πολιτικές που ασκούνται στο φορολογικό ή ασφαλιστικό πεδίο αλλά και ο κρατικός δανεισμός συνιστούν ουσιαστικά μεταφορά πλούτου από τους εργαζόμενους στους επιχειρηματίες, ενώ θα μπορούσαν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη επί χρόνια κερδοφόρων επιχειρήσεων ή και κλάδων όπως οι εταιρίες ηλεκτρονικών και κούριερ, σούπερ μάρκετς, φαρμακευτικές κλπ που είναι προφανώς οι κερδισμένες της κρίσης.

Σε αυτή τη μετωπική επίθεση Κυβερνήσεων και Κεφαλαίου, υπήρξαν παρά τις δυσκολίες, αγωνιστικές και συλλογικές απαντήσεις, ακόμα κι από την εποχή του εγκλεισμού. Στη χώρα μας, οι υγειονομικοί υπάλληλοι, όντας στην πρώτη γραμμή, διαμαρτυρήθηκαν στις 7 Απρίλη, σπάζοντας το σιωπητήριο και διεκδικώντας κάτι πιο χρήσιμο από το χειροκρότημα της Μαρέβας. Οι εκπαιδευτικοί,  με αιτήματα που αφορούσαν την προστασία της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως σύνολο, αλλά και οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό-επισιτισμό αποκαλύπτοντας το δολοφονικό «θαύμα» της...βαριάς εγχώριας βιομηχανίας αμφισβήτησαν έμπρακτα τον μύθο της αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι πλήττονται ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό από όλους τους επαγγελματίες, βγήκαν επίσης στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την αντίληψη Μενδώνη ότι αποτελούν «πολυτέλεια» και «μαύρη εργασία».

Το νήμα των κινητοποιήσεων ξετυλίξαν στην συνέχεια και οι μαθητές/τριες, με τις καταλήψεις τους, προβάλλοντας δυναμικά ταξικά αιτήματα που ενώνουν τις ανάγκες ολόκληρης της εργατικής τάξης κι εκθέτοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες στα μάτια και τα αυτιά όλου του λαού.

Η πορεία ριζοσπαστικοποίησης και ο αγωνιστικός συντονισμός των κινητοποιήσεων των επιμέρους κλάδων/ομάδων πρέπει να συνεχιστεί και να αποκτήσει σταθερό και σίγουρο βηματισμό. Όσοι συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε συλλογικά και ενωτικά για την οργάνωση των αντιστάσεων και διεκδικήσεων. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των δημοσίων αγαθών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από αυτήν την πανδημία όλοι και όλες υγιείς. Γιατί δεν περισσεύει κανείς.

Η αποφασιστική μάχη θα δοθεί αργά ή γρήγορα στους δρόμους. Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτή την προοπτική θα πρέπει άμεσα να θέσουμε στην δημόσια συζήτηση και στο πεδίο του αγώνα τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες. Είναι η στιγμή της ανυπακοής, της ενότητας, της συμπόρευσης και της αλληλεγγύης. Της διεκδίκησης αυτών που μας ανήκουν και μας αξίζουν.

Με αυτό το σκεπτικό:

  • Απευθυνόμαστε σε όλες τις συλλογικότητες της κάθε γειτονιάς για να οργανώσουμε κοινές διαμαρτυρίες σε Δήμους, κεντρικά, παντού. Διεκδικούμε πόρους για υγειονομικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες στα σχολεία και κάθε εργασιακό χώρο, δωρεάν τεστ και δικαίωμα άδειας για την προστασία όλων, παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Όχι άλλα λεφτά σε πολεμικούς εξοπλισμούς, στις λίστες Πέτσα, στους μεγάλους περιπάτους και στα «σκόιλ ελίκικου». Τώρα είναι η ώρα να προβάλλουμε μαχητικά τα δικά μας αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης της νεολαίας και των εργαζομένων. 
  • Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών για διορισμούς εκπαιδευτικών, για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθηριότητας. Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για πόρους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, δωρεάν test για όλους, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ).
  • Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων να οργανώσουν άμεσα συνελεύσεις και να προωθήσουν την αγωνιστική συμπόρευση με άλλους κλάδους. Η αρχή έγινε με την Πανδημοσιουπαλληλική απεργία στις 15/10, η οποία παρά την ελλιπή προετοιμασία της από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες είχε αξιοσημείωτη συμμετοχή.
  • Συνεχίζουμε και εντείνουμε τη δράση και την πίεση στα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, ώστε να δημιουργήθούν οι συνθήκες συλλογικής αντιμετώπισης της επικίνδυνης υγειονομικά, εργασιακά και οικονομικά κατάστασης της ζωής των εργαζομένων, να καλλιεργηθεί αγωνιστικό-απεργιακό κλίμα που θα οδηγεί σε απεργιακή κλιμάκωση, με Γενική Απεργία που θα ενώνει κλάδους, αιτήματα και εργαζόμενους-ες απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ και την «υπεύθυνη» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο μιας ενωμένης στην δράση συνδικαλιστικής και εργατικής Αριστεράς. Είναι απολύτως απαραίτητο να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, ώστε να ανταποκριθούμε στην ιδιαίτερη συνθήκη της απειλής της υγείας και της εργασίας του λαού και απέναντι στον οξυμένο αυταρχισμό, καταστολή και επίθεση στις ελευθερίες της εργαζόμενης κοινωνίας.

Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ- ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΙΚΑΜΕ

Ακριβού Βάσω, Σχολική καθαρίστρια, Δήμος Αθηνας

Γιαννούλια Κατερίνα, Γεωπόνος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέλος ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ

Δερμετζόγλου Σοφία, Συμβασιούχος ΟΤΑ

Μποσινάκος Νίκος, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Παπαγεωργίου Ράνια, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τόλη Ελένη, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τσιάμης Αποστόλης, Γεωπόνος ΔΑΟΚ Φωκίδας, μέλος ΔΣ ΠΕΓΔΥ, αντιπρόεδρος Συλλ. Εργ. ΠΕ Φωκίδας

Τσίτσιρας Μπάμπης, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

Χριστοπούλου Ελένη, Οδοκαθαρίστρια, Συμβασιούχος στον Δήμο Καλλιθέας

Ετικέτες