Από όπου κι αν προέρχεται!

Με αφορμή την εξώδικη αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχος της λεγόμενης Παγχιακής Επιτροπής, δηλώνουμε τα εξής:

Στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Χίου, τα εκπαιδευτικά σωματεία του νησιού, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και κάθε συνάδελφος/ισσα ξεχωριστά για να στηρίξουν τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά θύματα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους οποίους, δυστυχώς, εμπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αγωνιζόμαστε να κλείσουν τα απαράδεκτα όλα τα Hot Spots ανά τη χώρα- άρα και της ΒΙΑΛ στη Χίο, ζητάμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα, διεκδικούμε να τους εξασφαλιστεί αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία.

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός των εκπαιδευτικών της Χίου πηγάζει από τη συνείδησή τους, τις αρχές και τις αξίες των εκπαιδευτικών και τους σκοπούς που πρέπει να διέπει το δημόσιο σχολείο, προκειμένου να υπερασπίσουν το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματα, εθνικότητας.

Στη βάση αυτή, καταδικάζουμε, όπως σταθήκαμε και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση σε όλη τη χώρα, την «οργανωμένη» παραπληροφόρηση και καλλιέργεια φοβικών και ρατσιστικών συνδρόμωνστους γονείς από τη λεγόμενη Παγχιακή Επιτροπή αγώνα, που στελέχη της περιδιαβαίνουν τα σχολεία και οργανώνουν συνελεύσεις στην κατεύθυνση της άρνησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, χρησιμοποιώντας πολλές φορές υπαρκτά προβλήματα, για να κρύψουν το φασιστικό ρατσιστικό μίσος τους, απέναντι στα παιδιά!

Για να πετύχουν τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση καταφεύγουν σε ψέματα ότι δήθεν μαζί με τα παιδιά θα μπαίνουν στα σχολεία και άλλοι εξωσχολικοί, προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς υπονοώντας ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, παρεμβαίνουν σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης και συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια τελικά στην ένταξη των παιδιών στα σχολεία με διάφορα προσχήματα! Είναι απαράδεκτο, που, με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση στα παιδιά του πολέμου. Δηλώνουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε!

Καλούμε το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα να συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς της Χίου, ώστε να προχωρήσει η ένταξη όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων! Καλούμε το εργατικό λαϊκό κίνημα της Χίου, τα σωματεία και τους φορείς του, να βάλει φραγμό στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό και να αγκαλιάσει τα παιδιά του πολέμου, όπως έγινε και στο Ικόνιο, στο Σχιστό και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές κι εργαζόμενοι άνοιξαν μια ζεστή αγκαλιά κι έκλεισαν μέσα τα παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς!

Καταγγέλουμε, επίσης την απαράδεκτη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την οποία καλεί τα μέλη της – εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο ‘’λαθρομετανάστης’’ κόντρα στην εισαγγελική παραίνεση να αποφεύγεται η χρήση όρων που μπορεί να οδηγούν σε διακρίσεις, να εξάπτουν τις ξενοφοβικές – ρατσιστικές τάσεις, να οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Οι άνθρωποι όμως δεν είναι λαθραίοι. Παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης εξαιτίας του απάνθρωπου συστήματος, που γεννά φτώχεια, πολέμους και διακρίσεις. Ως εκπαιδευτικοί και ως άνθρωποι θα καλοδεχόμαστε τους ανθρώπους που έρχονται στον τόπο μας και διδάσκουμε στα παιδιά ανθρωπισμό και ανιδιοτέλεια.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου συντελεί στον κοινωνικό εκφασισμό, καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία, ποτίζει τη σχολική κοινότητα με ρατσιστικό δηλητήριο και ως εκ τούτου συνιστά όνειδος στον κλάδο των εκπαιδευτικών – για αυτούς που την έλαβαν και όσους τους καλύπτουν.

Τους αποδοκιμάζουμε απερίφραστα μαζί με όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία- καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση- και τους αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων, όλων αυτών που δίνουν τη μάχη καθημερινά σε όλη τη χώρα για να είναι τα σχολεία, όλα τα σχολεία μας μια ζεστή αγκαλιά για κάθε παιδί που βρίσκεται σε αυτή τη χώρα, γιατί κανένα παιδί δεν είναι λαθραίο!

Καμία ανοχή στον ρατσισμό, την ξενοφοβία

και τα φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Ετικέτες