Οι εργαζόμενοι-ες της ΕΛΣ βρίσκονται από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δύο τελευταίων δεκαπενθημέρων.

Η διοίκηση της ΕΛΣ (καλλιτεχνικός διευθυντής και το Διοικητικό Συμβούλιο) προκειμένου να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις, έχει τρεις φορές δεσμευτεί εγγράφως για άμεση αποπληρωμή και έχει διαψεύσει τον εαυτό της.   Το Σωματείο Τεχνικού και Βοηθητικού Προσωπικού και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΣ (με τη συμπαράσταση της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας) πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας με αποτέλεσμα να ακυρωθούν η τελευταία  παράσταση της παραγωγής‘’Καπουλέτοι και Μοντέκοι’’ και τρεις  παραστάσεις της παραγωγής‘’Καρμενσίτας’’.

Οι εργαζόμενοι-ες  της ΕΛΣ τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο έχουν επανειλημμένα υποστεί καθυστερήσεις στην καταβολή μισθού, γεγονός ιδιαίτερα οδυνηρό για τους τεχνικούς, οι  οποίοι από το 2013 έχουν υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο . Επιπλέον πολύ μεγάλη καθυστέρηση έχουν και οι πληρωμές των συνεργαζόμενων με τη Λυρική καλλιτεχνών εκτός του ότι οι αμοιβές τους έχουν χαμηλώσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Και βέβαια υπάρχουν και οι ταξιθέτες-ιες(στους οποίους οφείλεται ακόμη το επίδομα αδείας) μόνο που αυτοί δεν είναι υπάλληλοι της Λυρικής αλλά ενοικιάζονται σε αυτήν από την εταιρία ingroup.

H EΛΣ αντιμετωπίζει μεγάλο  πρόβλημα χρηματοδότησης. Η κρατική επιχορήγη τα τελευταία χρόνια έχει υποδιπλασιαστεί και πλέον είναι χαμηλότερη  από τις ανελαστικές δαπάνες. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: αν το κράτος δυσκολεύεται να δώσει 10,3 εκατ. ευρω που είναι σήμερα η επιχορήγηση πως θα καταφέρει να δώσει τα  τριπλάσια (σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση της ΕΛΣ με το Ιδρυμα Σ.Νιάρχος ) όταν θα γίνει η μεταστέγαση στις νέες εγκαταστάσεις?

Η  κινητοποίηση λοιδορήθηκε στο εσωτερικό της ΕΛΣ από το γνωστό απεργοσπαστικό μηχανισμό,μία οικτρή μειοψηφία που προσπαθεί να διασπάσει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων και να τους θέσει ενάντια στο κοινό (λες και το κοινό δεν αποτελείται από εργαζόμενους που υφίστανται και οι ίδιοι τις συνέπειες των μημονίων). Λοιδορήθηκε επίσης και  από όλα τα ΜΜΕ πλην του Ριζοσπάστη,του Left.gr και της Αυγής. Η επίθεση αυτή ήταν αναμενόμενη  όχι μόνο γιατί τα ΜΜΕ στρέφονται σχεδόν πάντα εναντίον των εργατικών αγώνων και καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Αλλά κυρίως επειδή η κινητοποίηση έπληξε την εικόνα που είχαν πλάσει τα ΜΜΕ ότι τα τελευταία χρόνια η Λυρική Σκηνή ‘’τα πηγαίνει περίφημα ‘’. Ωστόσο το αίτημα να αναρτώνται  στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  αναλυτικά και όχι ως συνολικό ποσό τα έξοδα των παραγωγών  δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Αν η διοίκηση αποφασίσει να το κάνει, όχι μόνο θα διασκεδάσει οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης αλλά και θα θέσει στην κρίση των Ελλήνων φορολογουμένων τις επιλογές της. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: δεν είναι δίκαιο οι μετακαλούμενοι καλλιτέχνες να πληρώνονται άμεσα υψηλότατες αμοιβές  αρκετών χιλιάδων ευρώ την ώρα που οι εγχώριοι καλλιτέχνες περιμένουν  ένα χρόνο για να πληρωθούν τα 200, 300 ,400 ευρώ που τους οφείλονται και που πολλές φορές είναι τα μοναδικά τους έσοδα για όλη τη χρονιά .(οι καλλιτέχνες μαζί με τους οικοδόμους είναι οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ανεργία σήμερα)

Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση προσφέρεται και για εξαγωγή συμπερασμάτων από τους εργαζόμενους-ες . Η στάση εργασίας του Σαββάτου πέτυχε (παρά τη λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού) γιατί συντόνισαν τη δράση τους δύο σωματεία.  Μόνο με συντονισμό και ακόμα καλύτερα ένωση των δυνάμεων επιτυγχάνονται οι κάθε είδους στόχοι. Ο κατακερματισμένος συνδικαλισμός των έξι διαφορετικών σωματείων, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ΕΛΣ, δεν μπορεί να φέρει κανένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Αντίθετα  θα είναι πάντα έρμαιο στους χειρισμούς των επιτήδειων.              

*εργαζόμενη στη Λυρική

Ετικέτες