Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νήσος το τεύχος 152 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

       Σ’ αυτό το τεύχος των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Κράτος, κρίση, κινήματα. Νέο τοπίο κοινωνικών ανταγωνισμών; προσεγγίζει τα κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα  που προέκυψαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως αυτά έγιναν φανερά κατ’ αρχάς από τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd. Οι κινητοποιήσεις αυτές και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης που τις ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο, αποτελούν συμπτώματα της ιδιαίτερης σημερινής ιστορικής στιγμής, και λόγω του εύρους και της έντασής τους κατάφεραν να νομιμοποιήσουν ορισμένες από τις απαιτήσεις τους. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι με άδηλο το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εργασιακής επισφάλειας που προκάλεσαν τα μέτρα καραντίνας, με άδηλη τη διάρκεια της πανδημίας και ορατή την πιθανότητα νέων μέτρων περιορισμού, η συνέχιση της συναίνεσης προς τις ασκούμενες πολιτικές και τις δομές εξουσίας μοιάζει επίσης άδηλη.

       Στα κοινωνικά και ιδεολογικά αποτελέσματα της πανδημίας αναφέρεται και η μελέτη του Μάριου Εμμανουηλίδη που ακολουθεί: Άνθρωποι-ζώα, κράτη και μηχανές που έρχονται από έξω. Ομολογίες ιού και χρηματιστικού κεφαλαίου. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την πανδημία μέσα από δύο οπτικές. Αφενός ως «πολεμική μηχανή που απειλεί τους κρατικούς μηχανισμούς» και αφετέρου ως «παραδειγματικό συμβάν της έμβιας διαδικασίας με την οποία σχηματίζεται το (ανθρώπινο) μέσα ως μια διεργασία του έξω (ιός)».

       Στη συνέχεια δημοσιεύονται δύο κείμενα που διερευνούν όψεις της μαρξιστικής φιλοσοφικής και πολιτικοθεωρητικής παράδοσης: Η συνέντευξη του Γουώρεν Μόνταγκ από τον Γιώργου Σουβλή: Αλτουσέρ, Σπινόζα και επανάσταση στη φιλοσοφία και η μελέτη του Γιάννη ΜαραμαθάΓια τον Μακιαβέλλι και τις μαρξιστικές αναγνώσεις του. Ο Ηγεμόνας, το σύμπαν της επίφασης και η μοναξιά της αλεπούς.

        Έπονται το άρθρο του Πάνου Ραμαντάνη, Ναζισμός: μορφή κράτους εκτάκτου ανάγκης ή/και ναζιστική βιοεξουσία; το οποίο εξετάζει κριτικά τις προσεγγίσεις του Νίκου Πουλαντζά και του Μισέλ Φουκώ στο ναζιστικό φαινόμενο, και η ανάλυση του Δημήτρη Αρκάδα, «Εν δεξιά του Θεού»: η πολιτική ταυτότητα της εκκλησιαστικής διοίκησης μέσα από τις εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το 5ο και τελευταίο μέρος της κριτικής του Γιώργου Σταμάτη (Μια δι’ αναρριχήσεως επί της προσόψεώς της εισπήδηση στη μαρξιστική οικονομική θεωρία), προς την Εισαγωγή που συνέγραψε ο Bertram Schefold στον 3ο τόμο του Κεφαλαίου της MEGA (Συνολική Έκδοση [των έργων] Μαρξ-Ένγκελς).

Ετικέτες