Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 148 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2019) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

Σ’ αυτό το τεύχος ττων Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Αλλαγή σκηνικού στο ίδιο έργο; αναλύει τα εκλογικά αποτελέσματα (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές 2019) εστιάζοντας στις αιτίες αφενός της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου της μεταστροφής του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά. Στη συνέχεια η Συντακτική Επιτροπή παρουσιάζει σύντομα το έργο και την αγωνιστική δράση της συντρόφισσας Marta Harnecker, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο 2019.

Ακολουθεί το άρθρο των Νίκου Τριμικλινιώτη και Βασίλη Ιωακειμίδη, Το πρόταγμα της συμφιλίωσης, το οποίο, με αφορμή την εκλογή στην ευρωβουλή (με το ΑΚΕΛ) του Τουρκοκύπριου πανεπιστημιακού Niyazi Kızılyürek, εξετάζει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι κοινωνικές υπηρεσίες στην υπέρβαση της διχοτόμησης της Κύπρου. 

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μεταξάς, Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε! ασκεί καταλυτική κριτική στα ιδεολογήματα περί ουσιαστικής δημοκρατίας, αποτελεσματικού κράτους, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ. στις (πέραν της Ελλάδας) ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, παρουσιάζοντας εικόνες από τη Γερμανία και την Ευρώπη και εστιάζοντας σε ζητήματα όπως  εργασία, πολιτική, σκάνδαλα, ρατσισμός ...

Ακολουθεί το κείμενο του Μάριου Εμμανουηλίδη, Πρακτικές προεξόφλησης και ενάντια πάθη του χρήματος, το οποίο επιχειρεί να διευρύνει την «ασυνέχεια» στους θεωρητικούς λόγους περί της κρίσης και περί του ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, «ασυνέχεια» την οποία κατά τον συγγραφέα εισήγαγε το βιβλίο των Δ. Π. Σωτηρόπουλου, Γ. Μηλιού και Σ. Λαπατσιώρα (2019), Το Χρηματοπιστωτικό σύστημα στον σύγχρονο καπιταλισμό.

Έπονται τα άρθρα των Μαρίας Φιλιοπούλου,  Ο φυλετισμός ως συνεκτικό στοιχείο του ελληνικού εθνικισμού κατά τον 19ο αιώνα. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου και Γιώργου Σταμάτη, Ο Μαρξ για τον φετιχισμό των σχέσεων παραγωγής στον καπιταλισμό.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το κείμενο των Ηρώς Μανδηλαρά και Σπύρου Ποταμιά, Από την αλληγορία στο σύμβολο: Η σχέση ειδικού-γενικού στη ζωγραφική του Τζωρτζ Γκρος.

Ετικέτες