Η δυστυχία των προσφύγων και η υποκρισία της ΕΕ

Η συνεχιζόμενη μαζική άφιξη στα νησιά κατατρεγμένων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν τη φρίκη του πολέμου, διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση, που:

  • Αναδεικνύει τις τραγικές επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, το Ιράκ, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τους τόπους τους.
  • Δείχνει πόσο δολοφονική είναι η πολιτική της «Ευρώπης- Φρούριο» και της αποτροπής. Τα τείχη στα σύνορα, τα συρματοπλέγματα, οι επιχειρήσεις «απώθησης» δεν σταματούν τις ροές των προσφύγων, παρά μόνο κάνουν πολύ πιο επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα την προσπάθεια προσέγγισης, ενώ ενισχύουν τα μαφιόζικα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων. Την ίδια ώρα η Frontex συγκεντρώνει απλώς στατιστικά στοιχεία αντί να συμβάλει στη διάσωση, ενώ τα χρήματα της ΕΕ για τους πρόσφυγες δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς.
  • Κάνει σαφείς τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οδηγίας Δουβλίνο ΙΙΙ,
  • Φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και της εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να δώσουν λύση τα υποκριτικά δάκρυα συγκίνησης για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου από τους εκφραστές των πολιτικών που ευθύνονται γι’ αυτούς τους θανάτους. Ούτε βέβαια η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της καταστολής, της «αποτροπής», της απόπειρας να μετατραπούν περιοχές ή χώρες ολόκληρες σε φυλακές μεταναστών και προσφύγων. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική πολιτική που να έχει ως αφετηρία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, όπως ταιριάζει ακριβώς σε μια χώρα που οι άνθρωποί της έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, που σήμερα βλέπει τους νέους της να φεύγουν για την ξενιτειά. Στα νησιά που φτάνουν σήμερα οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν έφταναν το ’22 οι πρόσφυγες από τη Μικρή Ασία. Και τότε και τώρα η απάντηση αυτού του λαού ήταν η αλληλεγγύη.

Αυτό αποδεικνύεται και εδώ στην Πάτρα όπου αντιρατσιστικές οργανώσεις και κινήσεις έχουν πάρει την πρωτοβουλία (Κίνηση ''Απελάστε το Ρατσισμό'',Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών, Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Kοινωνικό Ιατρείο Πάτρας) να συλλέξουν τα απαραίτητα για να σταλθούν στους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.
Καλούν την Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη (8-10/9) στην πλατεία Γεωργίου στις 18.30-21.30

Η ανακοίνωση τους ζητάει σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, σκηνές, υπνόσακοι, ταψιά, κατσαρόλες, τηγάνια, πιάτα, ποτήρια, πιρούνια, φλιτζάνια, ρούχα, παπούτσια γυναικεία, παιδικά, ανδρικά αθλητικά (νούμερα 38-43), κάλτσες γυναικείες, ανδρικές, παιδικές, εσώρουχα γυναικεία, ανδρικά, παιδικά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, καθαριστικά, σακούλες απορριμμάτων, παυσίπονα και αντιβιοτικά, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες)

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, καλούμε τους πολίτες για την στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών.