Η συνεχιζόμενη μαζική άφιξη στα νησιά κατατρεγμένων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν τη φρίκη του πολέμου, αναδεικνύει τις τραγικές επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων και ταυτόχρονα δείχνει πόσο δολοφονική είναι η πολιτική της «Ευρώπης- Φρούριο». Τα τείχη στα σύνορα, τα συρματοπλέγματα, οι επιχειρήσεις «απώθησης» δεν σταματούν τις ροές των προσφύγων, παρά μόνο κάνουν πολύ πιο επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα την προσπάθεια προσέγγισης.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να δώσουν λύση τα υποκριτικά δάκρυα συγκίνησης για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου από τους εκφραστές των πολιτικών που ευθύνονται γι’ αυτούς τους θανάτους.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική πολιτική που να έχει ως αφετηρία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, όπως ταιριάζει ακριβώς σε μια χώρα που οι άνθρωποί της έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, που σήμερα βλέπει τους νέους της να φεύγουν για την ξενιτιά.

Οι συνάνθρωποί μας που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς στις λίγες μέρες περνούν στη χώρα μας πρέπει να έχουν αξιοπρεπή υποδοχή, ασφάλεια, τροφή και στέγη, ώστε κάπως να απαλυνθεί ο πόνος τους. Απαιτείται γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων, με επιπλέον στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών, παράλληλα με αξιοποίηση κάθε μέσου για την έγκαιρη μετακίνησή των προσφύγων προς τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους, εκεί όπου έχουν συγγενείς φίλους και συντοπίτες που τους περιμένουν.

Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να απομονώσουν με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους κήρυκες του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και να μην ξεχνούν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Καλούμε τους πολίτες να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική, με την επίγνωση ότι αυτοί που προάγουν τις δολοφονικές πολιτικές της «Ευρώπης – Φρούριο» είναι οι ίδιοι που έφεραν τα μνημόνια και τις πολιτικές της εξαθλίωσης.

Η Λαϊκή Ενότητα Εορδαίας απευθύνει αλληλέγγυο κάλεσμα για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης.

Υπάρχει ανάγκη για: νερά (ατομική συσκευασία), χυμοί (ατομική συσκευασία), λάδι, μακαρόνια, ρύζι, τοματοχυμοί, κρουασάν, μπισκότα, σερβιέτες, πάμπερς, μωρομάντηλα, χαρτά υγείας, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, depon, bepanthol, γάζες, betadine, κρέμες αντηλιακές, comtrex, αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα.

Τα είδη θα συλλέγουμε στο κιόσκι της Λαϊκής Ενότητας στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρες 11-2 μμ και 7-9 μμ

Τέλος, με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, συλλέγουμε παιδικά ρούχα και γραφική ύλη για τους φτωχούς και άπορους μαθητές.

Για πληροφορίες επικοινωνείστε μαζί μας στο 6972 81 41 99