Και ανοσία της αγέλης, και χοντρό δούλεμα και «στο περίπου» επιστημονικές «απόψεις» - πείτε και ένα «δεν ξέρουμε, το ερευνάμε», δεν χάθηκε ο κόσμος…

«Άστραψε και βρόντηξε» ο ιεροψάλτης της λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας μπροστά στην προφανή, δίκαιη και καλόπιστη κριτική και κρίση για την παλινδρόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια «σταδιακή» εκδοχή της ανοσίας της αγέλης, που έχει ήδη δείξει τις αρχικές και όχι και τόσο σταδιακές, καταστροφικές της διαστάσεις σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Ο… μειλίχιος και προσηνής, εξερράγη – με όχι και τόσο μέτρο. Γιατί; Επειδή ο Τσιόδρας και σχεδόν το σύνολο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πιάνονται κωλοτούμπες και ανεμοδούρες, άλλα να λένε και να κάνουν προ δεκαπέντε ημερών και άλλα να λένε και να κάνουν, μετά από δεκαπέντε μέρες; Άλλα να υποστηρίζουν πχ για τη χρήση της απλής, ιατρικής μάσκας πριν από μερικές εβδομάδες (άχρηστες, επικίνδυνες, αναποτελεσματικές οι μάσκες για γενική χρήση) και άλλα να διατάζουν και να επιβάλουν μόλις αίρεται «σταδιακά» το λοκντάουν (όπως και όπου κι αν εφαρμόστηκε αν σκεφτούμε πχ τη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου);

Η αλήθεια για τη γενική και υποχρεωτική επιβολή της μάσκας σε όσους κυκλοφορούν «σταδιακά» εκτός σπιτιού και εντός της όποιας «εκ του σύνεγγυς» εργασίας είναι πως επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του λοκντάουν για να κάνει μαζικά και αντιπροσωπευτικά τεστ στον γενικό πληθυσμό, για να τεκμηριώσει έγκαιρα και έγκυρα την πραγματική και όχι τη «βαριά» ή στατιστική διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, το σύνολο του πληθυσμού ως εν δυνάμει φορείς του ιού!

Και έτσι, και επειδή ένας φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, εν αγνοία του και επειδή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά πλην των εξαγγελιών να κάνει όντως μαζικά και αντιπροσωπευτικά τεστ, όλοι οι κάτοικοι στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ως ελάχιστο (πραγματικά ελάχιστο και όχι απαραίτητα αποτελεσματικό) μέσο «κλεισίματος» του στόματος και της μύτης, για να μην μεταδώσουν, σε ένα βήξιμο, σε ένα φτέρνισμα, τον κορωνοϊό, και ανεξάρτητα αν νοσούν πραγματικά ή όχι.

(παρένθεση: Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, όποιος θέλει να προστατευτεί πραγματικά από τον κορωνοϊό ή φοβάται τη μόλυνση από αυτόν, ας πάει καλύτερα να προμηθευτεί μάσκα για βιολογικό πόλεμο ή εκείνες που φορούν οι ΜΑΤατζήδες ή οι γιατροί εντατικολόγοι εντός μιας ΜΕΘ-και με όλες τις διαδικασίες και απολυμάνσεις σώματος, χεριών, προσώπου πριν ή μετά την εφαρμογή της μάσκας).

Τις σωστές πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι αυτή η υποχρέωση αποτελεί ταυτόχρονα και ρουσφέτι της οικογένειας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε γνωστό επιχειρηματία – υποστηρικτή τους, με φορτισμένο ιστορικά επίθετο από τα χρόνια της ληστοκρατίας των βουνών, ας τις συνυπολογίσουμε στην παρούσα φάση ως απολύτως αληθείς για τη διάσταση αυτής της καιροσκοπικής απόφασης και της κοστοβόρας επιβολής.

Θα είναι αποτελεσματική και καρποφόρα αυτή η επιβολή υποχρεωτικής μάσκας στη δημόσια ζωή των πολιτών; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Όπως δεν ήταν και το λοκντάουν – αλλά, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ με τους ρυθμούς που (δεν) κάνει τα τεστ η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο εξωτερικό (μπορώ να γράψω υπευθύνως για την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο) η χρήση της μάσκας σε δημόσιο χώρο ΔΕΝ είναι υποχρεωτική στον γενικό πληθυσμό (θυμίζω ότι και οι τρεις χώρες ΔΕΝ είχαν και ΔΕΝ έχουν γενικό λοκντάουν, πέρα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα για σχολεία, δημόσιους χώρους συνάθροισης κτλ, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας).

Μάσκα φορούν μόνο όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας στα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, στην αλυσίδα ανεφοδιασμού, σε όσα καταστήματα είναι τέλος πάντων ανοιχτά. Περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και έως ότου περάσουν από διαγνωστικό τεστ – αν βρεθούν θετικοί, τότε πολύ απλά ΔΕΝ τίθεται καν θέμα παρουσίας τους σε δημόσιο χώρο. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, είτε απομονώνονται κατ’ οίκον, είτε εισέρχονται στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ό,τι ακριβώς δεν έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την άρνηση της να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ – σήμερα, θα ήξερε ποιοι και πόσοι είναι οι φορείς (ασυμπτωματικοί, ήπιοι) και θα είχε επιβάλει στοχευμένη, προσεκτική και έγκυρη απομόνωση τους για 14 μέρες. Όχι προστιματική και ψευδοαποτελεσματική διαταγή για μάσκες…

Οι βασικοί και γενικοί κανόνες προστασίας και προφύλαξης στο εξωτερικό παραμένουν οι χωρικές αποστάσεις εντός ή εκτός στεγασμένου χώρου και η πλήρης ει το δυνατόν αποφυγή της επαφής χεριών και προσώπου.

Γι’ αυτό και η σχολαστική καθαριότητα ή η απολύμανση χεριών προηγείται της χρήσης μάσκας, όταν και όπου χρησιμοποιείται, στο βάλε και στο βγάλε της, και η επιμέλεια αυτή ΔΕΝ επαφίεται στην… ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, του εργοδότη ή του καταναλωτή – γίνεται με έλεγχο από τους οικογενειακούς γιατρούς ή τους γιατρούς εργασίας ή τον καθ’ ύλην αρμόδιο υγειονομικό, κυλιόμενα, εντός και εκτός, στις εισόδους και τις εξόδους των δημόσιων χώρων, που βρίσκονται εν λειτουργία. Και όλα αυτά από την πρώτη στιγμή, χωρίς παλινωδίες, χωρίς μισόλογα, χωρίς κωλοτούμπες  ή ήξεις-αφήξεις για το αν και κατά πόσο και πότε και πού χρησιμοποιείται μάσκα (απλή, ιατρική, υφασμάτινη κτλ).

Ο δεύτερος βασικός κανόνας είναι πως οι μάσκες θεωρούνται πια ιατρικό και φαρμακευτικό είδος πρώτης ανάγκης και χορηγούνται ΔΩΡΕΑΝ – το κόστος καλύπτεται συνήθως επιμερισμένο ανάμεσα στην επιχείρηση και τον ασφαλιστικό οργανισμό (δημόσιο, ιδιωτικό, μεικτό) ή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιου είδους μάσκα (ακόμη και ένα απλό τι-σερτ, λόγω των αρχικών ελλείψεων) καλούνται να φορέσουν όσοι ασυμπτωματικοί ή ήπιων συμπτωμάτων ασθενείς βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στις κινήσεις τους μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμα, ακριβώς για να μην διασπείρουν ει το δυνατόν, τον ιό στους συγγενείς ή τους χώρους της 14ήμερης απομόνωσης. Πάντα με την επιμέλεια και τις οδηγίες της κινητής μονάδας υγείας ή του οικογενειακού γιατρού – όχι το… τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού ή του κάθε «εκρηκτικά» ανερμάτιστου και επικοινωνιακά μειλίχιου ιεροψάλτη, που έχει καταντήσει «αυτοφωράκιας» ενός φελλού.

Έτσι λειτουργούν η επιστήμη και η λογική, το σύστημα υγείας (δημόσιο, ιδιωτικό, ασφαλιστικό, ας το αφήσουμε προς ώρας) και οι κανόνες κοινωνικής λογοδοσίας και κινητοποίησης, και όχι το παπατζηλίκι, η ανεμοδούρα, το ρουσφέτι και ο κουτοπόνηρος και ανερμάτιστος εμπαιγμός, με εγκληματική, κυβερνητική και πρωθυπουργική, συνυπευθυνο-ανευθυνότητα. Ή, η λεηλασία των άδειων και στεγνωμένων πορτοφολιών του κάθε τρομοκρατημένου κατοίκου στην Ελλάδα, που διατάζεται να πριμοδοτήσει, με το υστέρημα του, την αισχροκέρδεια και τις χαριστικές ρυθμίσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, από όλα όσα έγραψα, υπάρχουν και δραματικές εξαιρέσεις που λίγο έως πολύ, ανάλογα ισχύουν και στην Ελλάδα – πχ, στο Βέλγιο, επίκειται εξέγερση στις φυλακές όπου οι κρατούμενοι στερούνται σαπουνιού και τρεχούμενου νερού, των βασικών δηλαδή μέσων για την αποφυγή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Οι κρατούμενοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους (όπως σε γενικές γραμμές και στην Ελλάδα). Αλλά, αυτή είναι μια είδηση, που σε γενικές γραμμές, δεν φτάνει στις τηλεοπτικές ή διαδικτυακές οθόνες των Ευρωπαίων.

Τέλος, κάποιες γενικές παρατηρήσεις για να καταλάβετε πόσο μετά το «Μένουμε Σπίτι» κάποιοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στη Ελλάδα, «Παραμένουν Μασκαράδες». Την ώρα που οι Financial Times αποκάλυψαν ότι οι αριθμοί των νεκρών από την covid-19 έχουν υποεκτιμηθεί σε 14 χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, την ώρα που ξένα ΜΜΕ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενόψει της εκστρατείας ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και των χωρών που έχουν πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία σε σχέση με την Ελλάδα για την πραγματική και όχι τη στατιστική ή τη «βαριά» διασπορά του ιού στην χώρα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι πέρα από τα «βαριά» ή διαπιστωμένα κρούσματα και τους απόλυτους αριθμούς σε νεκρούς από τον κορωνοϊό, στο εξωτερικό, στη Δυτική Ευρώπη, οι όποιοι υποψήφιοι τουρίστες, ταξιδιώτες και «επενδυτές» δυο επιπλέον στοιχεία και αριθμούς σταθμίζουν στις επιλογές τους, στην με-τον-κορωνοϊό εποχή.

Το πρώτο, είναι φυσικά, η μαζικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα των τεστ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανάμεσα και μέσα στα διάφορα κράτη, ανάλογα και με τον πληθυσμό τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική διασπορά του ιού και της νόσου και να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων λαμβάνονται (λοκντάουν, αποστασιοποίηση, απομόνωση ή απολυμάνσεις κτλ) με πραγματικά και όχι εικονικά, αποσπασματικά ή περιορισμένα στοιχεία.

Το δεύτερο, είναι οι αριθμοί των ασθενών που αφενός κρίνεται σκόπιμη η νοσηλεία τους σε κάποιο ειδικό κέντρο υγείας ή νοσοκομείο και κυρίως οι αριθμοί των ασθενών που αναρρώνουν. Και ο χρόνος που αναρρώνουν. Με άλλα λόγια, η ταχύτητα, η εγγύτητα και η αποτελεσματικότητα κάθε υγειονομικού συστήματος – δημόσιου, ιδιωτικού, μεικτού ας το αφήσουμε προσώρας.

Και στους δυο αυτούς δείκτες, η Ελλάδα του Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είτε είναι ουραγός της Ευρώπης, είτε τηρεί περίεργη σιγή ασυρμάτου και… επιδόσεων. Και δεν χρειάζεται να πούμε πόση «εντύπωση» έχουν κάνει τα περιστατικά μαζικών μολύνσεων σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτά στις κλινικές «Ταξιάρχες» και «Κασταλία». Και για το σύστημα υγείας της Ελλάδας, γενικά και για τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ειδικά. Παρεμπιπτόντως, ο κανόνας πια στο εξωτερικό είναι η ταχεία ίδρυση και στελέχωση ειδικών κέντρων υγείας ή νοσοκομείων αποκλειστικά για ασθενείς από την covid-19, όπως το νέο νοσοκομείο του Ρότερνταμ στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Και θεωρείται απολύτως εγκληματικό να «ξεφύγει» ο ιός μέσα σε νοσοκομείο ή κλινική. Είτε για την εκάστοτε διοίκηση είτε για την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμη «ανευθυνότητα των λίγων» και όχι της κυβέρνησης. Αθλιότητες, σαν να λέμε.

Εν κατακλείδι, και επειδή ήταν μια εβδομάδα με κάμποσες παλινωδίες και ανακολουθίες στην επιστημονική κοινότητα και την ειδησεογραφική κάλυψη της πανδημίας, σε όλη την υφήλιο (πχ, βλέπε τις διαδικτυακές «ανακοινώσεις» του ΠΟΥ για τη ρεμντεσιβίρη) καλό θα ήταν, οι εκπρόσωποι Τύπου ή ανακοινώσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων, κατά κανόνα καθηγητές λοιμωξιολογίας, αν δεν έχουν πραγματικά στοιχεία και εμπεριστατωμένες απόψεις στα χέρια τους, να λένε και ένα «δεν ξέρουμε ακόμη, το ερευνάμε» ή να αφήνουν ένα περιθώριο και στις αντίθετες φωνές από άλλα ερευνητικά κέντρα ή επιστήμονες.

 Ή ακόμη καλύτερα, να πουν την αλήθεια για το πόσο «έγκυρα» και «ορθά» γίνεται στην παρούσα φάση, η άρση του όποιου λοκντάουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. «Σταδιακά» ή ακαριαία. Ειδικά τώρα, που στον βωμό της «επανεκκίνησης» των οικονομιών και της παραγωγής με το όποιο ανθρώπινο κόστος έχουν φτάσει ουσιαστικά να παραδώσουν την επιστήμη τους, αμαχητί, στις πολιτικές σκοπιμότητες και τις προτεραιότητες του επιχειρείν. Χωρίς κατά κανόνα αξιόπιστα στοιχεία για το τι πραγματικά έχει επιφέρει ως συνέπειες, ο κορωνοϊός, στη δημόσια υγεία, την πραγματική όχι «βαριά»ή στατιστική εξάπλωση του, ανάμεσα μας, στη θνητότητα, τη σωματική και ψυχολογική ή οικονομική επιβάρυνση είτε των ασθενών είτε των οικείων τους. Είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Γιατί κατά τα άλλα, και οι «καλύτεροι» επιστήμονες μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι, με την αξιοπιστία τους, τραυματισμένη και στα τάρταρα, σε χειρότερη μοίρα και από τις καφετζούδες όπως ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου στην ομώνυμη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, η οποία ήταν πάντα αξιόπιστη, επειδή είχε προκαταβολικά συλλέξει τις σωστές πληροφορίες.

ΥΓ. Είδα στο διαδίκτυο, πως η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ά(χ)ριστη Νίκη Κεραμέως υποστηρίζει ενθέρμως το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων και στις εύλογες αντιρρήσεις εκπαιδευτικών άνω των 50-55 ετών δηλώνει περισπούδαστα και… αυθεντικώς, ότι «οι ευπαθείς στον κορωνοϊό ομάδες είναι εκείνες άνω των 65 ετών».

Ας ενημερώσει κάποιος την «κιουρία» υπουργό, η οποία, κατά τα άλλα, δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη, πως μπορεί οι πλέον ευπαθείς στον κορωνοϊό ομάδες να είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, αλλά στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν, πρώτα,  όλοι όσοι πάσχουν από υποκείμενο νόσημα (και αδύναμο ή ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα) ανεξαρτήτως ηλικίας (πολύ περισσότερο, οι άνω των 65 ετών) και ειδικότερα με όσα έχουν δείξει τα πραγματικά, επιδημιολογικά στοιχεία καταρχάς στην Ευρώπη, οι άνω των 40-46 ετών κυρίως οι άνδρες, είτε με υποκείμενο είτε χωρίς υποκείμενο νόσημα (ακόμη και αν αυτό είναι η φαινομενικά «απλή» υπέρταση). Αυτά, γιατί πολλή ανοησία, και όχι ανοσία, βασιλεύει στις ειδήσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Ετικέτες