Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων και της Αριστεράς, έστειλαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ο νέος γύρος μνημονιακής λεηλασίας, δεν θα περάσει χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις, όπως-ίσως-κάποιοι προεξοφλούσαν…

Από νωρίς το πρωί η Πατησίων, η Ομόνοια, η Σταδίου είχαν γεμίσει από  χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαίους που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με το κουαρτέτο των δανειστών.

Συνθήματα και πανό ενάντια στην εκθεμελίωση της κοινωνικής ασφάλισης, τη φοροκαταιγίδα και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη διάλυση των σχολείων και των νοσοκομείων, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έδωσαν τον τόνο στην μαζική πορεία που ακολούθησε: «καμία θυσία για τα αφεντικά, όχι στα μνημόνια, νέα και παλιά», «τα ισοδύναμά τους είναι μια απάτη, ρίχνουν τα βάρη, στων εργατών την πλάτη», «τον φράχτη ρίξτε, τα σύνορα ανοίξτε», ακούστηκαν μεταξύ άλλων.

Στην Κλαυθμώνος βρέθηκαν πολλά σωματεία και ομοσπονδίες, όπως των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Σε όλο το μήκος της διαδήλωσης, υπήρχαν ομάδες συγκεντρωμένων από χώρους δουλειάς (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, εστίαση κ.α.). Φυσικά, διάφοροι ηγετίσκοι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, μετά την προδοτική αδράνεια των τελευταίων ετών και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δεν τόλμησαν να εμφανιστούν ανάμεσα στο πλήθος.

Για περίπου δυο ώρες μπλοκ διαδηλωτών πέρναγαν μπροστά από το Σύνταγμα. Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας, που νωρίτερα από όλους πορεύτηκε προς τη βουλή. Μεγάλο σε όγκο και ιδιαίτερα ζωντανό και το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής πολλά στελέχη της. Ακολουθούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ χώρου και των αντιεξουσιαστών. Λίγα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, βρέθηκαν και αυτά στη συγκέντρωση, διαδηλώνοντας τις αντιφάσεις τους.

Επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1.30μμ στο Σύνταγμα, όταν πετάχτηκαν μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, όπως και στην πρόσοψη της ΤτΕ, χωρίς να πάρουν έκταση.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα. Περίπου 10.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. 

Κάτι λιγότερο από δυο μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο ισχυρό κύμα εργατικής-λαϊκής δυσαρέσκειας, που εμφανίζεται οργανωμένα στο πεζοδρόμιο. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας, μπορεί να γίνει το έναυσμα για να σπάσει το κλίμα απογοήτευσης στην κοινωνία μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει αφετηρία για την ανασύνταξη του εργατικούς κινήματος και το μπλοκάρισμα των μνημονιακών μέτρων.

Υπενθυμίζουμε, ότι η μαζική κινητοποίηση «από τα κάτω», όχι μόνο αναδεικνύει κυβερνήσεις, αλλά (κυρίως) τις αποσταθεροποιεί. Αρκεί οι καθημερινοί μικροί ή μεγαλύτεροι αγώνες στους εργασιακούς χώρους, να συντονιστούν. Αρκεί οι απεργίες και οι άλλες δράσεις ανυπακοής να έχουν ανάλογη συνέχεια και να κλιμακωθούν. Αρκεί οι ποικιλόμορφες εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις να ενωθούν. Αρκεί η δράση των δυνάμεων της Αριστεράς να είναι κοινή. Μόνο έτσι θα γκρεμίσουμε την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του αυταρχισμού. 

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού το λιμάνι νέκρωσε με την απεργία των Ναυτεργατών, των Λιμενεργατών, των Μεταλλεργατών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως είναι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτου, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη κ.λπ. Επίσης πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά που συνδιοργανώθηκε από 13 εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες.

Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, της ΠΟΥΕΝ Ζωή Πεντότη, ο Γ.Γ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος, το μέλος του Δ.Σ της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) Θανάσης Διαβολάκης και ο εκπρόσωπος του Συντονισμού κατά των Μνημονίων Δημήτρης Αργυροκαστρίτης. Το παρόν έδωσαν στην συγκέντρωση εκπρόσωποι της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία προς το ΝΑΤ στο οποίο οι εργαζόμενοι ήταν σε 10ήμερη απεργία και η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ όπου και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Ανάλογη πορεία έκαναν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σε δήλωσή του σημείωσε ότι «η σημερινή αγωνιστική και απεργιακή κινητοποίηση είναι απαρχή για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών κινητοποιήσεων που στο επίκεντρο των στοχεύσεων των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος θα είναι οι βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες ενισχύουν και διευρύνουν την επιχειρηματική ασυδοσία και ταυτόχρονα αποσαθρώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για μια σκληρή ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία θα αντιπαλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας, θα αντισταθούμε και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα»!!!