Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 25/1) εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων ΛΑΕ Ηρακλείου-Ν.Ιωνίας με θέμα: «Ασφαλιστικό: Να σταματήσουμε τη λεηλασία των ταμείων και των συντάξεων».

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση, που ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται ότι η «ελπίδα» χάθηκε κάπου στο δρόμο και γι άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ομιλητές ήταν η Δέσποινα Σπανού εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ και ο Γιώργος Λιάγκος από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Οι εισηγήσεις αφορούσαν στο τι περιλαμβάνει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου,  στο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην περάσει και στο που βρίσκεται η λύση στο ασφαλιστικό. 

Πιο συγκεκριμένα, η Δέσποινα Σπανού αναφέρθηκε αρχικά σε διάφορες προσπάθειες αντιλαϊκής  αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που όμως συνάντησαν την αντίσταση των εργαζομένων και έμειναν στα σκαριά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο Γιανίτση. Στη συνέχεια εστίασε στα μέτρα που περιέχει το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τους θεσμούς. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις , ο σταδιακός τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκια, η διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα Υπερταμείο είναι λίγα από τα σημεία στα οποία εστίασε, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση πυροβολεί γι άλλη μια φορά μια κοινωνία στην οποία η ανεργία βρίσκεται στο 30%, η ανασφάλιστη εργασία στο 36% και οι συντάξεις έχουν περικοπεί ήδη 11 φορές.

Ο Γιώργος Λιάγκος επικεντρώθηκε στο πως η σημερινή αστική τάξη αρνείται να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά για τους εργαζόμενους κατεδαφίζοντας την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης. Αναφέρθηκε στο γεγονός πως ούτε ο Ομπάμα δεν κατόρθωσε στις ΗΠΑ να δημιουργήσει ασφαλιστικό σύστημα, ενώ συμπλήρωσε πως σε όλη την Ευρώπη οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό έχουν τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα και την ίδια στόχευση. Το χτύπημα του πυρήνα του ασφαλιστικού συστήματος που αποτελούν οι  εισφορές και τα αποθεματικά των ταμείων. Προφανώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεδίωξαν να τσακίσουν το ασφαλιστικό, ωστόσο ο Γ.Λιάγκος επεσήμανε ότι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μία ποιοτική τομή στις έως τώρα μεταρρυθμίσεις: στρέφει τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση, επικυρώνει τα προηγούμενα μέτρα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και απομακρύνει το κράτος από κάθε παροχή πλην της ελάχιστης εθνικής σύνταξης και αυτής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι η λύση του ασφαλιστικού, βρίσκεται έξω από το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό δε λύνεται με τεχνοκρατικές προτάσεις και αριθμολαγνία στο πλαίσιο της αστικής λογικής, αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες και κινηματικές εξελίξεις ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας. Η ακύρωση των μνημονίων, η παύση πληρωμών, η βαθειά διαγραφή του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ο δραστικός περιορισμός της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας , καθώς και η κρατική συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης, αποτελούν τα βασικά σημεία που καλείται να προβάλλει η ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος που φέρνει η κυβέρνηση, η οποία επικαλείται- για άλλη μία φορά-το TINA και τη λογική των μονοδρόμων.

Πολλοί/ες σύντροφοι/ισσες που βρέθηκαν στην εκδήλωση έλυσαν απορίες, τοποθετήθηκαν και πρότειναν λύσεις. Όλοι συμφώνησαν ότι το άμεσο καθήκον είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις και το βούλιαγμα των δρόμων. Το ραντεβού ανανεώθηκε κυρίως για τη Γενική Απεργία που έχει καλεστεί για τις 4 Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξε πρόθεση να γίνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς. 

Είναι πολύ σημαντικό η ΛΑΕ να συνεχίσει τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να ακούσει τον πληττόμενο κόσμο, να συνδεθεί μαζί του και όλοι μαζί να παλέψουμε για την ανατροπή. Γιατί η μάχη του ασφαλιστικού, είναι μια μάχη που αφορά τις ζωές μας.