Εκλογές στις 19 Μάη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Οι πα­λιό­τε­ρες γε­νιές μη­χα­νι­κών θυ­μού­νται ίσως το ΤΕΕ ως ένα φορέα που μπο­ρού­σε να είναι και ενί­ο­τε ήταν στο πλευ­ρό τους, επι­στη­μο­νι­κά και επαγ­γελ­μα­τι­κά. Οι νε­ό­τε­ρες γε­νιές αντί­θε­τα θα δυ­σκο­λευό­ταν να πε­ρι­γρά­ψουν, τι ακρι­βώς κάνει το ΤΕΕ και γιατί μι­λά­με για αυτό. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι πλέον το ΤΕΕ κάνει πολλά για τους λί­γους και λίγα για τους πολ­λούς, καθώς έχει ου­σια­στι­κά εκ­φυ­λι­στεί σε κυ­βερ­νη­τι­κό βρα­χί­ο­να. Έχει με­τα­τρα­πεί σε ένα πα­ρα-υπουρ­γείο που υπη­ρε­τεί ένα ανα­πτυ­ξια­κό μο­ντέ­λο των κερ­δών των λίγων, στις πλά­τες της δου­λειάς των πολ­λών.

Απέ­να­ντι σε αυτή την πο­λι­τι­κή, ως ΑΡι­στε­ρή ΑΓω­νι­στι­κή Ενω­τι­κή Συ­σπεί­ρω­ση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.), μέσα και έξω από τα όρ­γα­να του ΤΕΕ, αγω­νι­ζό­μα­στε για να ανα­δει­κνύ­ου­με τα προ­βλή­μα­τα του κλά­δου και τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες που άπτο­νται του επι­στη­μο­νι­κού μας αντι­κει­μέ­νου. Αγω­νι­ζό­μα­στε για να βά­ζου­με φρένο στη διο­λί­σθη­ση του ΤΕΕ, για να αντα­πο­κρι­θού­με στις ανά­γκες των μη­χα­νι­κών της ερ­γα­σί­ας από το επι­με­λη­τή­ριο τους, αλλά και στις ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας από τον τε­χνι­κό κλάδο της χώρας.

Το ΤΕΕ σή­με­ρα

Αν μπο­ρού­σα­με να πε­ρι­γρά­ψου­με το ΤΕΕ σή­με­ρα με μία μόνο λέξη, αυτή μάλ­λον θα ήταν η λέξη μη­χα­νι­σμός. Ένας μη­χα­νι­σμός που πρώτα και κύρια πα­ρά­γει εξάρ­τη­ση και εκ­βια­σμό σε οι­κο­νο­μι­κό επί­πε­δο. Αυτό το κα­τα­φέρ­νει, έχο­ντας με­τα­τρα­πεί σε ανα­θέ­του­σα αρχή της κυ­βέρ­νη­σης, εντάσ­σο­ντας στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του, την εκ­πό­νη­ση δη­μο­σί­ων έργων. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, το 2024 ο  προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του ΤΕΕ ανέρ­χε­ται σε 1,356 δις ευρώ, σχε­δόν δι­πλά­σιος από τα 0,744 δις ευρώ του 2023 και υπερ­τρι­πλά­σιος από τα 0,42 δις ευρώ του 2022. 

Συ­γκε­κρι­μέ­να το ΤΕΕ προσ­δί­δει στα κυ­βερ­νη­τι­κά δη­μό­σια έργα, τη «νο­μι­μο­ποί­η­ση» του θε­ω­ρη­τι­κά ανε­ξάρ­τη­του επι­με­λη­τη­ρί­ου και σε αντάλ­λαγ­μα μοι­ρά­ζει τα χρή­μα­τα αυτά με αδια­φά­νεια, στη βάση ενός ανα­πτυ­ξια­κού μο­ντέ­λου εξυ­πη­ρέ­τη­σης του κε­φα­λαί­ου, των κυ­βερ­νη­τι­κών πο­λι­τι­κών και των συ­ντε­χνια­κών συμ­φε­ρό­ντων της διοί­κη­σης του ΤΕΕ. Όλο αυτό επι­φέ­ρει ως συ­νέ­πειες τη γι­γά­ντω­ση των με­γά­λων εται­ριών του κλά­δου ένα­ντι των μι­κρο­με­σαί­ων και τον οι­κο­νο­μι­κό εκ­βια­σμό των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών στη βάση του «ή είσαι μαζί μας ή μέ­νεις εκτός μοι­ρά­σμα­τος της πίτας». 

Ταυ­τό­χρο­να, οι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του τόπου για ου­σια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση του τε­χνι­κού υπο­βά­θρου και των υπο­δο­μών, αφή­νο­νται στην τύχη τους, καθώς ο σχε­δια­σμός γί­νε­ται από τα (πολύ) πάνω προς τα κάτω. H πλειο­ψη­φία των μη­χα­νι­κών, που γνω­ρί­ζει από χέρι τις προ­κλή­σεις και τις ανά­γκες, δεν έχει κα­νέ­να σχε­δόν λόγο μέσα στο ΤΕΕ. Άμεση συ­νέ­πεια όλων των πα­ρα­πά­νω είναι η κα­τά­πτω­ση με­γά­λου μέ­ρους των μη­χα­νι­κών και στο δη­μό­σιο και στον ιδιω­τι­κό τομέα, σε γρα­φειο­κρα­τι­κούς ρό­λους μέσα από τη δου­λειά τους, μα­κριά από το επι­στη­μο­νι­κό τους αντι­κεί­με­νο και πα­ρό­λο που δια­θέ­τουν κα­τάρ­τι­ση, γνώση και εμπει­ρία.

Φυ­σι­κά το ΤΕΕ σή­με­ρα απέ­χει συ­στη­μα­τι­κά και εκ­κω­φα­ντι­κά από κάθε ζή­τη­μα που αφορά τον κλάδο των μη­χα­νι­κών αλλά και ευ­ρύ­τε­ρα την κοι­νω­νία. Πώς πα­ρε­νέ­βη το ΤΕΕ, έστω και την επο­μέ­νη του σι­δη­ρο­δρο­μι­κού εγκλή­μα­τος των Τε­μπών; Τι είχε να πει για την προ­α­ναγ­γελ­θεί­σα πλημ­μυ­ρι­κή κα­τα­στρο­φή στη Θεσ­σα­λία και τι έκανε για να υπο­στη­ρί­ξει την όποια απο­κα­τά­στα­ση; Πώς υπο­στή­ρι­ξε τον κλάδο απέ­να­ντι στο κα­τά­φω­ρα άδικο φο­ρο­λο­γι­κό νο­μο­σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης; Πώς προ­στά­τε­ψε τα επαγ­γελ­μα­τι­κά μας δι­καιώ­μα­τα απέ­να­ντι στην πα­ρά­νοια του νο­μο­σχε­δί­ου για τα ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια; Τι έκανε το ΤΕΕ για τις ελά­χι­στες αμοι­βές των μη­χα­νι­κών, για την απα­ξί­ω­ση των δη­μο­σί­ων υπη­ρε­σιών, για την ενερ­γεια­κή κρίση, για την προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και για τόσα άλλα θέ­μα­τα; Η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μη­χα­νι­κών ξέρει ότι για τα θέ­μα­τα που μας «καίνε» κα­θη­με­ρι­νά, το ΤΕΕ είναι άφα­ντο.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω, εδρά­ζο­νται και προ­ϋ­πο­θέ­τουν τη συ­στη­μι­κή απα­ξί­ω­ση των δια­δι­κα­σιών του ΤΕΕ. Καμία λο­γο­δο­σία, αραί­ω­ση δια­δι­κα­σιών και προ-απο­φα­σι­σμέ­νες κα­τευ­θύν­σεις χωρίς συ­ζή­τη­ση σε μια σειρά από θέ­μα­τα, είναι η κα­νο­νι­κό­τη­τα του ΤΕΕ σή­με­ρα. Η δη­μο­κρα­τία, η δια­φά­νεια και η δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση είναι εξάλ­λου δια­χρο­νι­κοί εχθροί των συ­ντε­χνια­κών μη­χα­νι­σμών και αυτό οι συ­στη­μι­κές δυ­νά­μεις μέσα στο ΤΕΕ το γνω­ρί­ζουν καλά.

Το αντι­πα­ρά­δειγ­μα του ΑΡΑ­ΓέΣ

Σε όλα τα πα­ρα­πά­νω, ως ΑΡΑ­ΓέΣ προ­σπα­θή­σα­με μέσα από τη συμ­με­το­χή μας στα όρ­γα­να του ΤΕΕ, να βά­λου­με ένα φρένο. Με συ­νε­χείς πα­ρεμ­βά­σεις κα­ταγ­γεί­λα­με τη στάση τη Διοί­κη­σης σε μια σειρά από θέ­μα­τα, ενη­με­ρώ­νο­ντας όλους τους συ­να­δέλ­φους. Υπε­ρα­σπι­ζό­με­νες/οι τα συμ­φέ­ρο­ντα όλων των κα­τη­γο­ριών συ­να­δέλ­φων, θέ­σα­με προς συ­ζή­τη­ση τα θέ­μα­τα των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων την μη­χα­νι­κών, της επα­να­φο­ράς των ελά­χι­στων αμοι­βών, της απα­ξί­ω­σης των τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών του Δη­μο­σί­ου, του Εξοι­κο­νο­μώ, του νέου φο­ρο­λο­γι­κού, αλλά και ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν όλη την κοι­νω­νία όπως η ακρί­βεια, το πε­ρι­βάλ­λον και οι τιμές στο ρεύμα.

Με δική μας πρω­το­βου­λία επί­σης το ΤΕΕ συ­ζή­τη­σε και πήρε θε­τι­κές απο­φά­σεις ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού, υπέρ των πυ­ρό­πλη­κτων της Β. Εύ­βοιας και των πλημ­μυ­ρο­πα­θών της Θεσ­σα­λί­ας, κατά των ιδιω­τι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων και της πα­νε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας. Τέλος υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι το ενιαίο 5ετές πτυ­χίο σπου­δών μη­χα­νι­κού, έχου­με συμ­βά­λει, μαζί με άλλες δυ­νά­μεις στο ΤΕΕ, στο μπλο­κά­ρι­σμα της εγ­γρα­φής απο­φοί­των κολ­λε­γί­ων, κάτι που η απερ­χό­με­νη διοί­κη­ση πλέον κα­λο­βλέ­πει.

Αλλά η δράση μας, έτσι όπως την αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε, στην υπη­ρε­σία της κοι­νω­νί­ας, δε στα­μά­τη­σε στη θε­σμι­κή πα­ρέμ­βα­ση στο ΤΕΕ. Τα προη­γού­με­να χρό­νια βρε­θή­κα­με μαζί με τα κι­νή­μα­τα ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού, ενά­ντια στις εξο­ρύ­ξεις υδρο­γο­ναν­θρά­κων στην Ήπει­ρο, ενά­ντια στην πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή κα­τα­στρο­φή στο όνομα της ενερ­γεια­κής με­τά­βα­σης. Βρε­θή­κα­με στο πλάι των κι­νη­μά­των υπε­ρά­σπι­σης των δη­μό­σιων χώρων. Επι­σκε­φτή­κα­με τη Θεσ­σα­λία και Βό­ρεια Εύ­βοια, συν­δρά­μο­ντας από τη μεριά μας στο να στα­θούν οι πλη­γέ­ντες στα πόδια τους και φέ­ρα­με τα αι­τή­μα­τά τους στο ΤΕΕ. Τα­χθή­κα­με μαζί με χι­λιά­δες πο­λί­τες στους δρό­μους της δι­καιο­σύ­νης μετά το έγκλη­μα των Τε­μπών, ζη­τώ­ντας δη­μό­σιο και ασφα­λή σι­δη­ρό­δρο­μο.

Θέ­λου­με στο ΑΡΑ­ΓέΣ να συ­να­ντη­θού­με οι φωνές αμ­φι­σβή­τη­σης και ρι­ζο­σπα­στι­κής σκέ­ψης, για να κα­τα­φέ­ρου­με να κά­νου­με και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα.

Η επό­με­νη μέρα

Τα επό­με­να χρό­νια προ­μη­νύ­ουν ακόμα με­γα­λύ­τε­ρες προ­κλή­σεις για τον κλάδο μας. Το πλάνο κυ­βέρ­νη­σης και διοί­κη­σης ΤΕΕ βα­σί­ζε­ται στην υπο­τί­μη­ση της δικής μας ερ­γα­σί­ας και άσκη­σης επαγ­γέλ­μα­τος, με σκοπό τη συ­γκέ­ντρω­ση κερ­δών στα χέρια λίγων. Βα­σί­ζε­ται επί­σης στην κα­τα­στρο­φή του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, κα­τα­πα­τώ­ντας κάθε έν­νοια προ­στα­σί­ας, καθώς και στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση όλων των δη­μό­σιων αγα­θών, υπο­βαθ­μί­ζο­ντας την ποιό­τη­τα ζωής της κοι­νω­νί­ας.

Απέ­να­ντι σε αυτή την πρό­κλη­ση θε­ω­ρού­με ανα­γκαία την ανά­πτυ­ξη ενός κύ­μα­τος αμ­φι­σβή­τη­σης από τον τε­χνι­κό κλάδο της χώρας, που θα βάλει εμπό­δια και θα μπο­ρέ­σει να πε­τύ­χει νίκες υπέρ όλων των συ­να­δέλ­φων και κατ’ επέ­κτα­ση υπέρ των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών. Εμείς ως ΑΡΑ­ΓέΣ θα συ­νε­χί­σου­με τη δράση μας και για αυτό συμ­με­τέ­χου­με στις εκλο­γές του ΤΕΕ με την προσ­δο­κία και την πε­ποί­θη­ση ότι θα εκ­φρα­στεί αυτό το κύμα αμ­φι­σβή­τη­σης. Θε­ω­ρού­με όμως, ότι οι προ­κλή­σεις είναι πλέον τέ­τοιες που χρειά­ζο­νται θαρ­ρα­λέα βή­μα­τα για ανα­τρο­πή του σκη­νι­κού στο ΤΕΕ.

Στις εκλο­γές του ΤΕΕ, στις 19 Μαΐου, οι δυ­νά­μεις της ΑΡι­στε­ρής ΑΓω­νι­στι­κής Ενω­τι­κής Συ­σπεί­ρω­σης ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν, για να δυ­να­μώ­σουν οι πραγ­μα­τι­κές αντι­στά­σεις στην κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή για τον κλάδο μας και για να κά­νου­με ένα με­γά­λο βήμα για τη ρι­ζο­σπα­στι­κή αλ­λα­γή του ΤΕΕ, που έχουν ανά­γκη και αξί­ζουν οι μη­χα­νι­κοί και η κοι­νω­νία.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες