Στις 7/12 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 1ο και 19ο δημοτικό σχολείο Ζωγράφου με θέμα ‘’Το λαϊκό κίνημα ενάντια στο φασισμό και τις αντιλαϊκές πολιτικές’’, και ομιλητές τους Άλκη Ρήγο (πανεπιστημιακό), Πέτρο Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος) και Θανάση Κούρκουλα (εκπαιδευτικός-μέλος ΚΑΡ).

Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι: Α’ σύλλογος δασκάλων Αθήνας, σύλλογος εργαζομένων δήμου Ζωγράφου, ΣΤ’ ΕΛΜΕ, φοιτητικός σύλλογος ΣΕΜΦΕ, αντιφασιστικό μέτωπο Ζωγράφου, κίνηση απελάστε το ρατσισμό Ζωγράφου, εξωραϊστικός-πολιτιστικός σύλλογος ο ‘’Ιλισός’’ και οι δημοτικές κινήσεις ‘’Κίνημα στην Πόλη’’ και ‘’Μαζί για την πόλη μας’’.

Η συζήτηση είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς συμμετείχαν για πρώτη φορά άνθρωποι από όλο το φάσμα του κινήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΜΕ, αυτονομία) και έγινε πλούσια ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Από τη μεριά των ομιλητών, ο Άλκης Ρήγος ανέφερε πως οι λόγοι εμφάνισης του φασισμού στις μέρες μας είναι η οικονομική κρίση και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Επιπροσθέτως επισήμανε ότι στο σημερινό σχολείο, το οποίο αποτελεί εστία της ίδιας κοινωνικής πραγματικότητας, δεν υπάρχει ο κύριος παράγοντας της εξέλιξης, η αμφισβήτηση, γεγονός το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση του φασισμού καθώς δεν καλλιεργείται η κριτική σκέψη. Τέλος έκανε λόγο για την επικαιρότητα του συνθήματος ‘’ψωμί, παιδεία, ελευθερία’’ , αναφέροντας ότι ενώ ο όρος ψωμί σχετιζόταν παλιότερα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε οικονομικό επίπεδο (μισθοί, συντάξεις), πλέον ψωμί σημαίνει… ψωμί.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το φαινόμενο Χρυσή Αυγή είναι πολύ πιο επικίνδυνο πια καθώς ο κόσμος έχει δει την πραγματική της ταυτότητα και δεν μπορεί να υπάρχει πλέον η δικαιολογία της άγνοιας. Στη συνέχεια αναγνώρισε την αξία των ιστορικών παραδειγμάτων φασισμού ως σημαντική πηγή άντλησης στοιχείων αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να κάνουμε λόγο για σύγχρονο φασισμό στην Ελλάδα (“ζούμε σε ένα σύγχρονο καπιταλισμό ούτως ή άλλως”). Αναφέρθηκε επίσης στη στενή σχέση της Χρυσής Αυγής και του συστήματος και καταλήγοντας είπε πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε που η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε στη φυλακή την ηγεσία της ΧΑ, άλλωστε και ο Χίτλερ είχε φυλακιστεί προτού πάρει την εξουσία. Κατέληξε λέγοντας ότι, στη σημερινή εποχή στην οποία μαθητές αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες (αναφερόμενος στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στις 6/12), απαιτείται μια νέα πολιτική λύση και δεν αρκεί να περιμένουμε απλά τις εκλογές και να ψηφίσουμε.

Ο τελευταίος ομιλητής, Θανάσης Κούρκουλας, χαρακτήρισε τη ΧΑ ως γέννημα θρέμμα των καιρών και τόνισε την αξία του θέματος της εκδήλωσης, εννοώντας ότι ο αντιφασιστικός και αντιμνημονιακός αγώνας πρέπει να συνδέονται.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τρία σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν στο Δήμο Ζωγράφου οργάνωσαν μια εκδήλωση από κοινού. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μόνιμος συντονισμός σωματείων και φορέων της γειτονιάς όχι μόνο ενάντια στο φασισμό αλλά και ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ετικέτες