Η «σοφή», «πεφωτισμένη» και «ταξική» πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) χτυπά για μια ακόμη φορά.

Αφού… αντιμετώπισε τις επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού… λειτούργησε αποφασιστικά για να πατάξει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αφού… έδωσε μαχητικό αγώνα και πέτυχε την ανατροπή των μνημονίων, τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβει και… πολιτικές πρωτοβουλίες για την προοπτική της οικονομίας και την ανάπτυξη! Προκαλώντας, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, την οργή, θυμηδία αλλά και το αίσθημα εξευτελισμού στους εργαζομένους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Η ημερίδα που διοργανώνεται από το ΙΝΕ με ευθύνη της ΓΣΕΕ την Τρίτη 13 Ιουνίου με θέμα: «Η 2η αξιολόγηση και η προοπτική της οικονομίας» μόνον ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Ή μάλλον, ως μια ακόμη πρόκληση απέναντι στους εργαζομένους και την κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά εδώ και 7 χρόνια από τα Μνημόνια, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, μετά και το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Αυτή, λοιπόν, η ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μάς καλεί να συμμετέχουμε στην ημερίδα, με συνομιλητές τους, Ε. Τσακαλώτο (υπουργό Οικονομικών), Γ. Στουρνάρα (διοικητή ΤτΕ), Κ. Χατζηδάκη (αντιπρόεδρο ΝΔ) και Φ. Σαχινίδη (πρ. υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ). Με τους βασικούς δηλαδή συντελεστές της μνημονιακής πραγματικότητας, με τους ανθρώπους του ευρωμονόδρομου, με τους εμπνευστές και πιστούς εφαρμοστές της σκληρής, αντεργατικής πολιτικής, που οδηγεί τη χώρα με συνέπεια στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Είναι καθαρός πια ο ρόλος αυτής της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Πώς αλήθεια να προωθήσουν την ατζέντα των εργατικών διεκδικήσεων, πώς να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως υπερασπιστές των συμφερόντων της εργατικής τάξης, όταν οι ίδιοι είναι υποστηρικτές πολιτικών σχεδίων και κομμάτων που θεωρούν τη μνημονιακή πραγματικότητα ως «λύση στα αδιέξοδα της χώρας»; Όταν οι ίδιοι επί δεκαετίες καλλιέργησαν και υπηρέτησαν τον κυβερνητικό, κομματικό, εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό; Όταν οι ίδιοι επέλεξαν ξεκάθαρα στρατόπεδο στο ιστορικό δημοψήφισμα του 2015, συντασσόμενοι με την πλευρά του ΣΕΒ, του ευρωπαϊκού και ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου;

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ για την επιλογή της να διοργανώσει την εν λόγω ημερίδα. Αυτό δεν θεωρούμε ούτε τυχαίο γεγονός, ούτε στιγμιαίο λάθος. Είναι σε απόλυτη συνέχεια με τις επιλογές, τακτικές και αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει σε ηγετικό συνδικαλιστικό επίπεδο, και οι οποίες έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους σε αλλεπάλληλες οδυνηρές ήττες και το συνδικαλισμό στην πλήρη απαξίωση, ανήμπορο πλέον να οργανώσει μαζικές και δυναμικές κοινωνικές αντιστάσεις. Τα συνδικάτα δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνομιλητές και χειροκροτητές της πολιτικής εξουσίας ανεξαρτήτως έκφρασής της. Ο ρόλος τους, αντιθέτως, είναι να προβάλλουν με κάθε τρόπο και μέσο τα αιτήματα του εργατικού κινήματος και να αναπτύσσουν τη στρατηγική για την αγωνιστική διεκδίκησή τους.

Ως ΜΕΤΑ είμαστε ταγμένοι στην προσπάθεια να επανακτηθεί ο ταξικός χαρακτήρας του συνδικαλιστικού κινήματος, να απομονωθούν οι πρακτικές του κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο κέντρο αγώνα, με στόχο τη συσπείρωση όλο και περισσότερων συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων στην υπόθεση της οριστικής απαλλαγής από τα μνημόνια και όλων όσοι τα εφαρμόζουν, της διαγραφής του χρέους της χώρας και της αποδέσμευσης από ευρωζώνη και την ΕΕ ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη λύση διεξόδου για τη χώρα μας σε όφελος του λαού και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Το ΜΕΤΑ, τέλος, καλεί τους εργαζομένους, τους ανέργους, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα, που αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία κινείται αντίθετα από τα συμφέροντά μας, να εκφράσουμε από κοινού και έμπρακτα την αντίθεσή  μας, οργανώνοντας ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, την Τρίτη 13 Ιουνίου και ώρα 10πμ., έξω από το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας & Μέρλιν, Αθήνα).

Από το Γραφείο Τύπου ΜΕΤΑ, 07-07-17

Ετικέτες