Κανένα μέτρο, ούτε παλιό ούτε νέο, σε βάρος των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο!

Το όποιο «κλείσιμο» της 2ης αξιολόγησης τίποτα καλό δεν επιφέρει για εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, αντίθετα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέο γύρο επίθεσης απέναντί μας. Ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση εις βάρος της εργατικής τάξης, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο, οι εργοδότες ευνοούνται και θησαυρίζουν ανεξέλεγκτοι και νομοθετικά καλυμμένοι εναντίον των εργαζομένων.

Δεν μας απειλούν «μόνο» τα νέα μέτρα, αλλά πολλές αντεργατικές εκκρεμότητες των προηγούμενων μνημονίων εφαρμόζονται τώρα, από τον καλύτερο μαθητή των «θεσμών» της ΕΕ, του ΣΕΒ και των τραπεζών, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι επικοινωνιακές «κόκκινες γραμμές» έχουν προ πολλού ξεθωριάσει στο θέμα τηςαπελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα, ο υποκατώτατος μισθός είναι πρόταση της ελληνικής πλευράς (της επιτροπής των…σοφών) και προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών για τη νεολαία, θέτοντας το ηλικιακό όριο των 25 ετών, κάτω από το οποίο, οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με το 90% του μισθού τον πρώτο χρόνο απασχόλησης και με 95% του μισθού, τον δεύτερο χρόνο. Αυτά σημαίνουν 527 € μικτά και 556 €, αντίστοιχα!

Για τις συμβάσεις εργασίας, υιοθετείται το «μοντέλο Γαλλίας», που ξεσήκωσε τους Γάλους εργαζόμενους και τη νεολαία: οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να έχουν χειρότερους όρους από την αντίστοιχη εθνική ή τις κλαδικές συμβάσεις! Ήδη οι συμβάσεις των μηδενικών ωρών και της μιας ημέρας, η «ενοικίαση εργαζομένων» στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα μπλοκάκια και οι ατομικές συμβάσεις είναι στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Συνεχίζεται το καθεστώς “ομηρίας” χιλιάδων συμβασιούχων σε ΟΤΑ, Νοσοκομεία και Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων δεν πληρώνονται, ενώ η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο χιλιάδων οικογενειών ότι δήθεν θα μονιμοποιηθούν, όταν η ίδια από την άλλη πλευρά δίνει τα διαπιστευτήρια προς τους “θεσμούς” και την τρόικα για την πιστή τήρηση των δεσμεύσεών της.

Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτίθεται στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με προτεραιότητα στην επαναφορά του δικαιώματος του εργοδοτικού λοκ-άουτ (ανταπεργία) και τις απαγορευτικές προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας από τους εργαζόμενους.

Στόχος είναι η επέκταση χωρίς όρια της εργασιακής ζούγκλας. Την ίδια περίοδο που σε μεγαλο-επιχειρηματίες σαν το Μαρινόπουλο χαρίζονται αμύθητα χρέη και παρέχονται σκανδαλώδεις διευκολύνσεις. Για αυτούς, «λεφτά υπάρχουν». Για τους εργαζομένους ΔΕΝ υπάρχουν.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων κερδοφόρων τομέων προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιούνται με το νομοθετικό έργο των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ΕΥΔΑΠ, με απόφαση του Υπ. Οικονομικών, χάρισε 40 εκ. € από τα ταμειακά της διαθέσιμα στους μετόχους της, ως «έκτακτο μέρισμα». Έτσι κατασκευάζονται οι ελλειμματικές και προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις και μετά, εμφανίζεται η γνωστή επιχειρηματολογία του «ιδιώτη, επενδυτή-σωτήρα»!

ΔΕΗ, λιμάνια και αεροδρόμια επίσης ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποιούνται σταδιακά, αλλά μόνο οι κερδοφόροι τομείς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φτιάχνει το σημιτικής έμπνευσης “επιτελικό κράτος”επισπεύδοντας τις διαδικασίες αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού στο δημόσιο, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το 2012, με προφανή στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών του υπηρεσιών, όπως και το “κούρεμα” των θέσεων που ξεκίνησε το 2011.

Η κινητικότητα του προσωπικού θα καλύπτει τις τρύπες των αποστελεχωμένων υπηρεσιών με εθελοντικές και υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προσκρούει στην έλλειψη κενών θέσεων και στη ρουσφετολογική αξιολόγηση των αιτήσεων.

Ο «κόφτης» διαρκείας (και πέραν του 2018), μισθών και συντάξεων θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα χρήματα για τους καπιταλιστές και το χρέος τους.

Η εξοντωτική φορολογία των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, με ληστρικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, λεηλατεί το πενιχρό εισόδημά τους, ενώ υπόσχεται μείωση φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων ολοκληρώνεται, η διάλυσή τους κάνει ένα μεγάλο βήμα, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και αυτή η πολιτική οδηγεί στην ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών, μετατρέποντας την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Έξτρα εισφορές για όλους, από μισθωτούς, εργαζόμενους με μπλοκάκια έως αγρότες, με μειωμένες παροχές υγείας και πρόνοιας και συντάξεις πείνας, υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η δημόσια υγεία καταρρέει. Τα νοσοκομεία «λειτουργούν» χωρίς στοιχειώδη υλικά, με χειρουργεία που κλείνουν, με απλήρωτες ή καθόλου εφημερίες, με επικουρικούς γιατρούς με μπλοκάκια και καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις, χωρίς ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με ελλείψεις 20.000 νοσηλευτών και 6.000 γιατρών και κυβέρνηση και ΝΔ να κοροϊδεύουν τον κόσμο για δήθεν προσλήψεις η μία και για διόγκωση του δημόσιου τομέα η άλλη!

Επιταχύνεται η νεοφιλελεύθερη προσαρμογή του δημόσιου σχολείου, της γενικευμένης αξιολόγησης, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και βλάπτει τα μορφωτικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και η απόσυρση του κράτους από την υποστήριξη του μορφωτικού αγαθού, ενώ προωθείται η επέλαση της αγοράς.

Υπακούοντας τυφλά από τον Αύγουστο του 2015 στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο βήμα της συμμόρφωσής της, με τέτοιες περικοπές δομών και εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε στο άνοιγμα των σχολείων να εμφανίσουν τα χιλιάδες κενά ως καλυμμένα, αλλά με χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους!

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η ανάλγητη αντιμετώπιση των ανέργων, με τις προγραμματιζόμενες επιβαλλόμενες κυρώσεις (απώλεια επιδόματος ανεργίας, διαγραφή από το μητρώο κλπ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις.

Συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες, ακόμα και ΑμΕΑ βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης-εργοδοτών-ΕΕ & ΔΝΤ, αρπάζοντάς τους επιδόματα και στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού και διαβίωσης, με αυξήσεις σε εισφορές, υπέρμετρη φορολόγηση, κατάργηση οποιασδήποτε πρόνοιας και αυξήσεις τιμών σε ό,τι χρησιμοποιούν.

Διεκδικούμε-αγωνιζόμαστε για:

  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και τη διασφάλισή τους για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύουν να περικοπούν μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές.

  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα στα 751€ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.

  • Την αύξηση του αφορολόγητου από τις 8.637€ που είναι σήμερα, στις 12.000€ τουλάχιστον απέναντι στη νέα μείωση που σχεδιάζεται για 5.600€ ή 3.500€.

  • Την επαναφορά όλων των συντάξεων μέχρι 1.500€ στα προ μνημονίου επίπεδα.

  • Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600,8€ (80% του βασικού μισθού) και στην καταβολή του σ’ όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση και μεταφορά σ’ όλα τα δημόσια ΜΜΜ.

  • Τη μείωση του ωαρίου εργασίας – άμεσα στις 37,50 με προοπτική στις 35 ώρες την εβδομάδα – χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, για να μειωθεί η ανεργία και να ωφεληθεί και η Εργατική Τάξη, και όχι μόνο οι καπιταλιστές και το κράτος, από την γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

  • Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών, της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και την καθιέρωση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, αυτοδιοίκηση, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σ’ όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

  • Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσα τη μετατροπή όλων των ατομικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων όλων των υπηρεσιών που ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σ’ όλους τους φορείς του Δημοσίου.

  • Τη ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται, είτε με τους ίδιους ετεροβαρείς όρους σύναψής τους, είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.

  • Διεκδικούμε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα επιτόκια αποπληρωμής τους και κατά περίπτωση θα «κουρεύουν», θα διαγράφουν ή θα ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής τους, παίρνοντας υπόψη τους μισθούς των εργαζομένων, όταν επισυνάφθηκαν αυτά τα δάνεια και τους σημερινούς, αν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, την αξία τότε των ακινήτων και τη σημερινή και μια σειρά άλλους παράγοντες κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς.

  • Κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών των εργαζομένων-αγροτών-συνταξιούχων. Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων & όχι των τραπεζών

  • Καμιά νέα ιδιωτικοποίηση-Να βγουν από το υπερ-ΤΑΙΠΕΔ οι δημόσιες επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και να επιστρέψουν στο Δημόσιο όσοι δημόσιοι οργανισμοί έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Αρνούμαστε την πληρωμή του άδικου, επονείδιστου και απεχθούς χρέους, που με τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αφαιρεί πόρους από την εργαζόμενη κοινωνία και τους μεταφέρει στους πλούσιους.

Το ΜΕΤΑ, με συγκεκριμένη και ενεργή δράση θα προσπαθήσει να ενώσει τις αγωνιστικές αντιστάσεις όλων των τμημάτων του εργαζόμενου κόσμου, τονώνοντας όχι απλά το αίσθημα της ταξικής αδικίας, αλλά οργανώνοντας συλλογικές μάχες, στα σωματεία, σε κέντρα αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά.

Ως ΜΕΤΑ, καλούμε κάθε συνδικαλιστική δύναμη της αριστεράς, κάθε συνδικαλιστική δύναμη που αναφέρεται και στοχεύει στην ανατροπή των μνημονίων από τη σκοπιά των εργαζομένων (Ελλήνων και μεταναστών χωρίς διακρίσεις), για να σταματήσουμε επιτέλους την ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμποδίζοντας συγχρόνως και την επανάκαμψη της ΝΔ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε αποτελεσματικά και με σκοπό τη νίκη, ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και των όποιων κυβερνήσεών του, ενάντια στο ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΔΝΤ.

Ετικέτες