Επειδή η φρίκη και οι εικόνες πνιγμένων παιδιών στα παγωμένα νερά της Μεσογείου δεν είναι κάτι που “με τον καιρό συνηθίζεται”.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση -της υπερλιτότητας και των μνημονίων- επιτρέπει και διευκολύνει την ανενόχλητη διέλευση του κεφαλαίου, αλλά υψώνει σύνορα και φράχτες για να αποκλείσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Επειδή κατανοούμε ότι όσο σιγοκαίνε οι εστίες πολέμου στην Ανατολή, αποτέλεσμα των δεκάδων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της “πολιτισμένης” Δύσης, ο μόνος ασφαλής προορισμός αυτή τη στιγμή για τους πρόσφυγες παραμένει η Ευρώπη.

Επειδή δεν μπορείς από τη μια να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα για τους εκατοντάδες πνιγμούς στο Αιγαίο και από την άλλη να διατηρείς στη θέση του τον φράχτη στον Έβρο, γεγονός που αναγκάζει τα κύματα των προσφύγων να επιλέγουν τους επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

-Να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο, καθώς έχει αποδείξει τόσο την αναποτελεσματικότητά του στην ανακοπή των προσφυγικών ροών όσο και την επικινδυνότητά του. Η υιοθέτηση του δόγματος της αποτροπής με την ενίσχυση της Frontex και η δουλοπρέπεια στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση η “λύση”.

-Να αναζητήσει δρόμους ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων μέσα από το ελληνικό έδαφος χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

-Να στελεχωθούν οι δομές ταχείας καταγραφής των προσφύγων, στήριξης και φροντίδας τους για όσο διάστημα βρίσκονται επί του ελληνικού εδάφους.

-Να αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα αποβλέπουν στη δημοκρατική σταθεροποίηση της Συρίας και της Μ. Ανατολής ώστε να ανακοπεί το κύμα των προσφύγων.

Επειδή δεν μπορούμε -υπό τα απαθή βλέμματα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ- να βλέπουμε να μετατρέπεται καθημερινά το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών, συμμετέχουμε και καλούμε όλες και όλους το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, στην πορεία στον Έβρο, σε μια προσπάθεια συμβολικής ανάδειξης ενός βαθιά ουσιαστικού ζητήματος. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες συμμετέχοντας στις κοινωνικές πρωτοβουλίες συλλογής τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης.