Το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο ΔΕΝ θα περάσει!

Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται εμπρός στα πολιτικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την υπογραφή της Συμφωνίας της 13ης Ιουλίου του 2015 και την επακόλουθη κοινοβουλευτική κύρωση του Μνημονίου ΙΙΙ, τσαλαπατώντας το περήφανο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει το μάθημα ότι «ακόμα και η στρουθοκάμηλος όπως στρώσει θα κοιμηθεί».

Το ελπιδοφόρο είναι ότι στα παραπάνω αδιέξοδα υψώνεται το τοίχος απο ένα εντεινόμενο αγροτικό κίνημα που έρχεται να αναζωπυρώσει την ελπίδα για μια αποτελεσματική αντίσταση στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που ισοπεδώνουν τις ζωές μας.

Οι αγρότες έρχονται να πουν και το δικό τους ΟΧΙ στην εφαρμογή μιας πολιτικής που δεν φύτρωσε από το πουθενά αλλά είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας του περασμένου  καλοκαιριού όσο και του 3ου Μνημονίου αφού στα σχετικά κείμενα συμπεριλαμβάνονταν ειδικές διατάξεις που αφορούσαν τον αγροτικό τομέα.

Οι πρωτοφανείς αγροτικές κινητοποιήσεις αντανακλούν την ωμή πραγματικότητα. H πλειοψηφία των αγροτών κινδυνεύει να χάσει κυριολεκτικά τα πάντα: το εισόδημα για μια στοιχειώδη επιβίωση αλλά και την ίδια τους την γη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 3ο Μνημόνιο προβλέπονται «μεταρρυθμίσεις» με στρατηγικό στόχο τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Πραγματικά, εαν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του αγροτικού τομέα είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλεύσεων των μικρομεσαίων αγροτών θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες και η γη θα συγκεντρωθεί σε όλο και λιγότερα χέρια.

Την ίδια στιγμή που η συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ έχει πέσει κάτω από το 3%, που παραπάνω από το 80% των δικαιούχων παίρνει μόλις το 30% των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων, οι φόροι της αγροτικής παραγωγής κατά την περίοδο 2011-2015 έχουν ανέλθει από τα 288 εκατ. € στα 485 εκατ. € και η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι συνεχής, ενώ προστίθενται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και αυτά που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν, δηλαδή:

  • αύξηση προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και στην συνέχεια στο 75% και στο 100%
  • αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα  αγροτικά εφόδια
  • κατάργηση του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου για απαλλαγή από τη φορολογία των αγροτικών επιδοτήσεων εως 12.000 €
  • κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξηση του από τα 66 € /χιλιόλιτρο στα 200 € άμεσα και στη συνέχεια από 1/10/2016 στα 330 €
  • υιοθέτηση της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση ζωής του παστεριωμένου γάλακτος που θα καθορίζονται πλέον... από τον παρασκευαστή καταδικάζοντας ουσιαστικά σε μαρασμό  την ελληνική αγελαδοτροφία
  • φοροεπιδρομή με αύξηση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ από το 13% σε 20% από 1/1/2016 και σε 26% από 1/1/2017 ???????
  • επιβολή ΕΦΚ στο κρασί οδηγώντας σε αδιέξοδο τον αμπελοοινικό τομέα

Επίσης, πέραν των παραπάνω προγραμματίζονται ριζικές ανατροπές στο πεδίο ασφάλισης των αγροτών, που κυριολεκτικά θα τους ισοπεδώσουν οικονομικά αφού: το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε, ο ΟΓΑ  ενοποιείται με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και την περίθαλψη, με τριπλασιασιασμό των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Εφόσον εφαρμοστεί το σύνολο αυτών των μέτρων θα συνθλιβεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τους μικρομεσαίους του αγροτικού τομέα στην ελληνική ύπαιθρο. Στη θέση τους θα αναλάβουν το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης οι πολυεθνικές αγροβιομηχανίες και οι τράπεζες (βλέπε ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ALPHA με τη συμβολαιακή γεωργία και όχι μόνο), με τα γνωστά διατροφικά σκάνδαλα και τη σίγουρη υποβάθμιση της ασφάλειας, ποιότητας και επάρκειας τροφίμων για να αυξάνεται το κέρδος τους.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας μας και το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτό, αντίθετα, θα ξοδεύει πολλά για να τρώει πολύ χειρότερα και πολύ λιγότερο. Γι’ αυτό δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους μικρούς αγρότες, αλλά ο αγώνας τους προωθεί και τον αγώνα των μισθωτών ενάντια στα ίδια μνημόνια, ενάντια στις ίδιες πολιτικές που φτωχαίνουν τους φτωχούς και πλουτίζουν τους πλούσιους.

Ως εργαζόμενοι υπάλληλοι σε ένα Υπουργείο, το οποίο θα έπρεπε να έχει στόχο να υπηρετεί και να  υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών αγροτών και της κοινωνίας που τα καταναλώνει,  καλούμαστε να πάρουμε ξέκαθαρη θέση στήριξης  των αγροτικών κινητοποιήσεων με σκοπό τη δικαίωση των αγροτών η οποία μπορεί να αποτελέσει και ασπίδα αναχαίτισης των μνημονιακών πολιτικών και για τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα.

Ως παράταξη, η Πρωτοβουλία εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ, θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο παναγροτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 12/02/2016, 6μμ, στο Σύνταγμα και καλούμε τον Ενιαίο Σύλλογο εργαζομένων να καλέσει σε στάση εργασίας την ίδια μέρα, 11:30πμ έως τη λήξη (αντίστοιχα με την ΠΟΓΕΔΥ) και να  συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του συνόλου των εργαζομένων-αγροτών κλπ, χωρίς διαχωριστικές γραμμές εντός του κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό και με ενιαίες διαδηλώσεις, για να φτάσουμε στο μπλοκάρισμα των μνημονίων. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

Μπλόκα και εργαζόμενοι σε κοινό αγώνα!   

Ετικέτες