Το Πρωτοδικείο Αθηνών, με μια ακόμη παρέμβασή του στις συνδικαλιστικές διαδικασίες (σ.σ.: μετά την ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ) αποφάσισε την Τρίτη 31/1 υπέρ της συμμετοχής των αντιπροσώπων του λεγόμενου «Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφάλειας» στις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο πραγματοποιείται την Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017.

Το συγκεκριμένο σωματείο είχε αποκλειστεί από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ, με πολιτική απόφαση. Χαρακτηριστικό της σχέσης του με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είναι και το γεγονός πως μεταξύ των ιδρυρικών μελών του σωματείου και της ανάλογης ομοσπονδίας, περιλαμβάνονται γνωστοί χρυσαυγίτες, όπως, για παράδειγμα, ο Περικλής Μουλιανάκης, ένας από τους κατηγορούμενους στην εξελισσόμενη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Να σημειωθεί επίσης ότι η αντίστοιχη ομοσπονδία, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου και στεγάζεται στα ίδια γραφεία με αυτό, είχε αποκλειστεί από το συνέδριο της ΓΣΕΕ και η προσφυγή της σε ασφαλιστικά μέτρα είχε απορριφθεί.

Πλέον, οι αντιπρόσωποι που είχαν αποκλειστεί, μπαίνουν στο Συνέδριο του ΕΚΑ από την… πίσω πόρτα, των ασφαλιστικών μέτρων και της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που «διατάσσει να συμπεριληφθούν οι αντιπρόσωποι του Σωματείου» και τους «επιτρέπει» να υποβάλουν υποψηφιότητες στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου. Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι τα αστικά δικαστήρια προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεών τους στη λειτουργία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην πραγματικότητα υπερασπίζονται το «δικαίωμα» των φασιστών της Χρυσής Αυγής να συμμετέχουν στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να εκπροσωπούνται στα όργανά του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, εκ μέρους του ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ, ο Γιάννος Γιαννόπουλος υπογραμμίζει ότι η παράταξη θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη συμμετοχή του συγκεκριμένου χρυσαυγίτικου σωματείου, που έχει και καθαρά εργοδοτικά χαρακτηριστικά, στις συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες του ΕΚΑ. «Θεωρούμε πως το ΕΚΑ θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιθωριοποίηση του ναζιστικού φαινομένου», σημειώνει και τονίζει: «το συγκεκριμένο χρυσαυγιτικό “σωματείο” είναι πλήρως εργοδοτικό, οι εργοδότες καθορίζουν τις εκλογικές του διαδικασίες. Στην πραγματικότητα, ένα ασκέρι φασιστών κάνει κουμάντο και το ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ, όπως και στην προηγούμενη φορά, θα επιδιώξει να αποκλειστεί το συγκεκριμένο “σωματείο”».

Πέραν αυτού, όπως σημειώνει ο Γιάννος Γιαννόπουλος για τη λειτουργία και το ρόλο του ΕΚΑ, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας «θέλει πάρα πολύ δρόμο και αγώνα για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Αυτός ο αγώνας δεν έχει να κάνει μόνον με τον πολιτικό συσχετισμό, αλλά κυρίως ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με το να καλύψει τους επισφαλώς εργαζομένους και τους ασυνδικάλιστους εργαζομένους στην Αθήνα. Επίσης, με το να συνδεθεί με τα κινήματα που αφορούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και όχι μόνον τους εργαζομένους, όπως, για παράδειγμα, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας το ΕΚΑ να πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών».

ΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ, επισημαίνει ο Γ. Γιαννόπουλος, «κάνει μια προσπάθεια για συνεννόηση με δυνάμεις τις ευρύτερης Αριστεράς, που έχουν αντίστοιχες πρακτικές όσον αφορά στη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων και δεν είναι μόνον κατ’ όνομα αριστερές, προκειμένου να συμπράξουν προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και του διεκδικητικού προσανατολισμου του ΕΚΑ».

«Εκτιμούμε», καταλήγει, «ότι το ΡΕΣΑΛΤΟ θα κατέβει μαζί με άλλους σε ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο αυτή τη φορά, ώστε να καταγράψει και μια μεγαλύτερη δύναμη στο τώρα. Αυτό ίσως να μην αλλάξει τα πράγματα, ωστόσο, θα αποτυπώσει μια δυναμική, καθώς υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί εργαζόμενοι που καταλαβαίνουν ότι με διαχειριστικό τρόπο, με παλαιού τύπου συνδικαλισμό, χωρίς μαχητικό επί του πρακτέου συνδικαλισμό που να εμπλέκει τους εργαζομένους στις μάχες, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα. Νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά σε μεγαλύτερο βαθμό και θα βάλουμε τις βάσεις για μια τέτοια εξέλιξη από το 30ό Συνέδριο του ΕΚΑ και πέρα».

Ακούστε το απόσπασμα από την εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» με τις δηλώσεις του Γιάννου Γιαννόπουλου, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στις 04-02-17.

Ετικέτες