Συζητάμε με τη Μερόπη Μανταίου, γιατρό στο «Σωτηρία». Τη συνέντευξη πήρε ο Νικόλας Κολυτάς.
Την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται την ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι γιατροί και όλο το υγειονομικό προσωπικό έχουν αφεθεί να παλεύουν αθωράκιστοι απέναντι στον ιό. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και πολύ περισσότερο των διασωληνωμένων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση μάσκας. Χρειάζεται να δοθούν λεφτά προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Μερόπη Μανταίου, γιατρός στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία», μας μίλησε για όλα τα παραπάνω και μας έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης:
Μερόπη διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πώς κρίνεις τη μέχρι τώρα κυβερνητική διαχείριση;
Ανεπαρκή την κρίνω, το λιγότερο που μπορώ να πω. Ήταν πρόχειρη και αποσπασματική. Τα μέτρα που έπαιρναν, οι ίδιοι τα αναιρούσαν. Πρώτα απ’ όλα παρέλειψαν τελείως τις ΜΕΘ, τις έβγαλαν από το παιχνίδι. Τα νοσοκομεία δεν εξοπλίστηκαν, παρά τις προειδοποιήσεις, και υποστήριζαν απλώς ότι «δε θα έχουμε άλλα κρούσματα». Στα σχολεία δεν πήραν καθόλου επαρκή μέτρα, δεν αυξήσανε τις αίθουσες και δε μειώσανε καθόλου τον αριθμό των μαθητών μέσα. Έπρεπε να προσλάβουν προσωπικό και δεν πήρανε. Το καλοκαίρι στα καράβια, ενώ η πληρότητα ξεκίνησε με 60%, έφτασε στο 100% γιατί διαμαρτύρονταν οι πλοιοκτήτες, τα αεροπλάνα πετούσαν επίσης με πληρότητα 100% με ευθύνη λέει των επιβατών. Πράγματα απίστευτα, που τα περιμένεις μεν από αυτή την κυβέρνηση, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.
Η κατάσταση στο «Σωτηρία» που είναι και νοσοκομείο αναφοράς ποια είναι αυτή τη στιγμή;
Το «Σωτηρία» είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Προσωπικό δεν έχει έρθει καθόλου. Έχει βγει και μια ανακοίνωση από την πενταμελή επιτροπή γι’ αυτό, που γράφει και πιο πολλές λεπτομέρειες. Δηλαδή ότι δεν έχουνε γίνει προσλήψεις, οι γιατροί που είχαν έρθει ήταν γιατροί με τρίμηνες και ετήσιες συμβάσεις. Για τις ΜΕΘ δε ελάχιστοι. Έχουν έρθει υπότροφοι από το πανεπιστήμιο στις πανεπιστημιακές κλινικές αλλά με λεφτά του πανεπιστημίου όμως. Ελάχιστοι και αυτοί. Είχαν έρθει και κάποιοι με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν γυρίσει πίσω. Οι αποσπάσεις ήταν εξάμηνες, τελείωσαν και ξαναγύρισαν πίσω.
Οι κλινικές που σηκώνουν το βάρος αυτή τη στιγμή θα αντέξουν το επόμενο διάστημα;
Οι λίγες κλινικές που σηκώνουν όλο το φόρτο αυτή τη στιγμή καλούνται με ελάχιστο προσωπικό να ανταπεξέλθουν. Αναγκάζονται να εφημερεύουν ένας-ένας οι γιατροί, που είναι ανήκουστο για τον covid-19, γιατί πρέπει να είσαι επαρκώς ντυμένος και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας λένε ότι δεν μπορείς να είσαι ντυμένος πάνω από τέσσερις ώρες. Κι όμως οι κλινικές αυτές δέχονται περιστατικά επί 24ώρου βάσεως με έναν εφημερεύοντα και έναν on call, με εφημερία από το σπίτι δηλαδή. Μας έστειλε και ένα χαρτί ο διοικητής ότι πρέπει να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται για να γεμίζουμε το πρόγραμμα. Δηλαδή αν για παράδειγμα είναι δύο γιατροί σε μία κλινική, πρέπει να κάνουν από 15 ο καθένας.
Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έχει υπάρξει κάποια μέριμνα για τις ΜΕΘ;
Είδα τώρα, ότι θέλουνε να ανοίξουνε λέει 12 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Υπάρχει μία ΜΕΘ που προς το παρόν παίρνει άλλα περιστατικά, δεν παίρνει covid-19. Ή αυτή θα ανοίξουνε ή θα βάλουν τη ΜΑΦ που δεν είναι κανονική μονάδα, είναι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης σκεφτόντουσαν να κάνουν τη ΜΕΘ εμφραγμάτων, που όμως είναι άλλης ποιότητας ΜΕΘ. Για όλα αυτά μπορεί να βρούμε και κρεβάτια και αναπνευστήρες, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει έμπειρο προσωπικό να τα δουλέψει! Ούτε νοσηλευτές ούτε γιατροί. Μόνο λίγοι νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις ήρθαν. Παιδιά, όμως που μόλις έχουν τελειώσει τις σχολές και χωρίς καμία εμπειρία. Γιατροί δεν έχουν έρθει.
Το υγειονομικό προσωπικό είναι εκτεθειμένο στον ιό. Υπάρχει ανησυχία;
Ευτυχώς τα κρούσματα σε γιατρούς είναι σποραδικά μέχρι τώρα. Πρόληψη όμως δεν υπάρχει! Τα ρούχα τα βρίσκουμε με το σταγονόμετρο, άδειες ειδικού σκοπού δεν έχουν δοθεί. Υπάρχει προσωπικό που είναι ευαίσθητο. Εγώ ας πούμε ανήκω στις ευπαθείς ομάδες γιατί έχω πάθει έμφραγμα. Δεν έχω πάρει μέχρι τώρα άδεια ειδικού σκοπού, δε μου εγκρίθηκε. Το ίδιο και για κανέναν από το προσωπικό. Και όταν κάνεις περισσότερες βάρδιες είναι λογικό να εκτίθεσαι περισσότερο στον ιό. Γιατί αν για παράδειγμα αντί για 3 εφημερίες κάνεις 6, και εκτίθεσαι πιο πολύ και κουράζεσαι πιο πολύ και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες διασποράς. Πράγμα που δεν είναι ασφαλές ούτε για εμάς, ούτε για τους ασθενείς.
Ποια πιστεύεις ότι είναι η πρόθεση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή;
Νομίζω ότι δεν ξέρουν πως θα το διαχειριστούν όλο αυτό. Νομίζω ότι το πάνε «βλέποντας και κάνοντας». Γιατί όταν τον Αύγουστο εμείς διαμαρτυρόμασταν και λέγαμε ότι δε βγαίνουν οι εφημερίες μας για το Σεπτέμβρη, μας έλεγαν «καθίστε να βγει ο Αύγουστος πρώτα». Αυτοί θα παρακαλάνε στον «ύψιστο» για να μη γίνει πιο μεγάλη η ιστορία. Νομίζω όμως ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές έτσι όπως είμαστε, να γίνουμε Ιταλία. Τα κρούσματα πληθαίνουν, η διασπορά μεγαλώνει, τα σχολεία θα έχουν προβλήματα απ’ ότι φαίνεται. Δυστυχώς πάμε για μεγάλες ιστορίες. Το σύστημα υγείας έχει ήδη αρχίσει και καταρρέει.
Ποια είναι τα πιο βασικά αιτήματα των γιατρών και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού τώρα που μιλάμε;
Τα βασικά μας αιτήματα είναι να γίνουν εδώ και τώρα μόνιμες προσλήψεις, να γίνουν μάλιστα πρόσθετες προσλήψεις για αυτό το διάστημα, να δώσουνε κίνητρα, να αυξήσουν τους μισθούς των υγειονομικών, να υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και μέσα για την προστασία μας και να επιταχθούν ιδιωτικές μονάδες. Και λεφτά προφανώς υπάρχουν. Δίνουν λεφτά για τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα, για τα κανάλια και για τις ζαρτινιέρες και δε δίνουν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Είναι απίστευτο.