Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση έχουν προχωρήσει οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση του ΕΚΠΑ: μετά από 19 ολόκληρα χρόνια εργασίας στις βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις, δρομολογείται η απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΔΠΤΕ).

Αν αυτό τελικά επιβληθεί, θα είναι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, μια και δεν έχει υπάρξει άλλο περιστατικό απόλυσης συνδικαλιστή εκλεγμένου σε δευτεροβάθμιο όργανο.

Είναι μια πρωτοφανής και ξεκάθαρα εκδικητική κίνηση που αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει όσους υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΠΑ, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο να υποστηρίξει τις κυβερνητικές πολιτικές, αναφέρει ότι «έθεσε σε αναστολή καθηκόντων, μόλις πληροφορήθηκε τις δημόσιες δηλώσεις του, υπάλληλο ο οποίος ο ίδιος δήλωσε ότι είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν, ενώ ενημέρωσε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού». Αμέσως μετά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση και η υπόθεση ανατέθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Συνεπώς ο Δημήτρης Αντωνίου δεν κινδυνεύει μόνο με απόλυση, αλλά και με ποινική δίωξη.

Ποια ήταν η αξιόποινη πράξη του Δημήτρη Αντωνίου, που επέβαλε τόσο σκληρά μέτρα; Το «έγκλημά» του ήταν ότι στάθηκε αλληλέγγυος από την αρχή στον αγώνα των φοιτητών και  ανοιχτά υποστήριξε τις δράσεις που αποσκοπούσαν στην μη διενέργεια των εξετάσεων με διαδικτυακό τρόπο, ενώ ήταν σε εξέλιξη το μεγαλειώδες κίνημα των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης που προωθούν υπουργός παιδείας και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ήταν επίσης «έγκλημά» του το ότι όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται για τη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ είναι συμβασιούχος, και άρα «αναλώσιμος» από την άποψη των εργασιακών σχέσεων. Γιατί ως γνωστόν, η λειτουργία των βιβλιοθηκών στα πανεπιστήμια είναι θέμα συγκυριακό και προσωρινό: σήμερα χρειάζονται, αύριο όχι, μεθαύριο ξαναλειτουργούν… Με αυτή τη λογική και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες … τα τελευταία 19 χρόνια…

Υλοποιώντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου διοικητικών του ΕΚΠΑ και μαζί με συνδικαλιστές από άλλα σωματεία του χώρου (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) καθώς και συλλόγους φοιτητών, συμμετείχε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στον συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργείας και Διαχείρισης Δικτύου). Λίγες μόνο μέρες μετά τού ανακοινώθηκε η αναστολή της σύμβασης (άρα διακόπηκε η μισθοδοσία του από τις 19 Μαρτίου) και παράλληλα δρομολογήθηκε η απόλυσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδια κινητοποίηση έχουν κληθεί σε ΕΔΕ 13 μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνουν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και δύο ακόμα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ. Για την ίδια κινητοποίηση, αλλά και για δηλώσεις υποστήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων και φοιτητών του ΕΚΠΑ που έκανε την επόμενη μέρα, ασκήθηκε δίωξη από τον αντιπρύτανη εναντίον του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι και σήμερα, σε απανωτές γενικές συνελεύσεις οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου και με σειρά κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας ζητούν την επαναπρόσληψή του / ανανέωση της σύμβασής του. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου όπου κατήγγειλαν τις συνδικαλιστικές διώξεις και την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου. Ανάφεραν ότι το πανεπιστήμιο ανακάλεσε τελικά την αναστολή καθηκόντων του, δεν έχει πει ωστόσο τίποτα για την ανανέωση της σύμβασης, ούτε έχει κοινοποιήσει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί!

Το αντίθετο μάλιστα.  Σε κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα 1 Απριλίου στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, οι εκπρόσωποι του συλλόγου κατάφεραν τελικά να συναντηθούν με τον αντιπρύτανη Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος όμως δήλωσε αναρμόδιος, χαρακτήρισε το μπλοκάρισμα των εξετάσεων παράνομο και είπε ότι ο Δημήτρης Αντωνίου κατηγορείται για δυσφήμιση του ΕΚΠΑ. Η σύμβαση του Δημήτρη Αντωνίου θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί σήμερα, μαζί με όλες τις άλλες, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι είναι η μοναδική η οποία δεν ανανεώθηκε. Οι πρυτανικές αρχές κρατούν λοιπόν σκληρή και εκδικητική στάση. Πρόκειται για απροκάλυπτη συνδικαλιστική δίωξη, όσο και να το αρνούνται αυτό η διοίκηση και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ.

Δεκάδες σύλλογοι και σωματεία έχουν μέχρι τώρα υπογράψει ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την απόλυση και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος διώκεται για μια συνδικαλιστική του δήλωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους ούτε στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ούτε και πουθενά αλλού. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο ΕΚΠΑ είναι χιλιάδες, καλύπτουν θέσεις διοικητικές, ερευνητικές, στις βιβλιοθήκες, στις οικονομικές υπηρεσίες, και συμβάλουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο ότι το ΕΚΠΑ αναγνωρίζεται ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως. Είναι καιρός να ξανανοίξει το θέμα των επισφαλώς εργαζομένων σε μεγάλους τομείς του δημοσίου. Τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα θα φέρουν τεράστια ευθύνη, αν δεν κινητοποιηθούν για να εμποδίσουν την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου. Δεν είναι «άλλος έναν συμβασιούχος, τι να κάνουμε, έληξε η σύμβαση μετά από 19 χρόνια συνεχών ανανεώσεων», είναι ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΕΚΠΑ και για το λόγο αυτό διώκεται. Η δίωξη είναι απειλητική και προς παραδειγματισμό για όλο το εργατικό κίνημα, όχι μόνο για το ΕΚΠΑ. Δεν αφορά μόνο την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (που κάθε άλλο παρά μικρό θέμα είναι βέβαια) αλλά είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και εντάσσεται πλήρως στην κυβερνητική πολιτική η οποία βγάζει παράνομους όλους τους αγώνες και ποινικοποιεί συνδικαλιστικές αντιδράσεις ακόμη και σε ατομικό επίπεδο (π.χ. αντίθεση στην αξιολόγηση στο Δημόσιο), θέλοντας να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια.

Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 29 Μαρτίου, προκηρύχθηκαν δύο στάσεις εργασίας, Δευτέρα 1 και Παρασκευή 5 Απριλίου από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία, καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία. Στη κινητοποίηση της 1ης Απρίλη, εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ και φοιτητές απαίτησαν την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου. Την Παρασκευή πρέπει να δώσουν ακόμη πιο ισχυρό παρόν όχι μόνο εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, και φοιτητές, αλλά και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους χώρους. Η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες είναι τα όπλα μας.

Ετικέτες