Ούτε στο Νέο Ηράκλειο, ούτε πουθενά
Με τη Χρυσή Αυγή τελειώσαμε, όμως με τον φασισμό και τις πολιτικές εκφράσεις του, έχουμε ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς. Το αποδεικνύει αυτό άλλωστε το πανευρωπαϊκό κάλεσμα που απευθύνουν νεοναζιστικές ομάδες την 1η Νοεμβρίου στο Νέο Ηράκλειο προκειμένου να τιμήσουν τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών στην περιοχή. Ως απάντηση ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, έχει ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να βάλει φρένο στη φασιστοσύναξη.
Ακροδεξιά σήμερα
Η σποραδική επανεμφάνιση της ακροδεξιάς σε επίπεδο δρόμου δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Είναι το κοινωνικό απότοκο μιας συνεχόμενης δεξιάς μετατόπισης του κέντρου βάρους της πολιτικής συζήτησης από το 2015 κι έπειτα. Ο θεσμοθετημένος ρατσισμός με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τους φράχτες στον Έβρο, ο κανονικοποιημένοςξενοφοβικός λόγος στη δημόσια συζήτηση, το ξέπλυμα ιστορικών ακροδεξιών στελεχών σε κυβερνητικά πόστα, η ανοχή παρακρατικών ομάδων και αυτόκλητων τιμωρών στα σύνορα, οι αποσιωπήσεις για την Πύλο και τα εκατοντάδες ναυάγια, έχουν δημιουργήσει ένα προνομιακό πεδίο παρέμβασης για ακροδεξιά κόμματα και νεοναζιστικές γκρούπες που είτε φορώντας γραβάτα, είτε κρατώντας μαχαίρια, έχουν επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας, είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα.
Όμως η αρχή είχε γίνει ήδη στις εκλογές του Ιουλίου, όταν είδαμε να εισέρχονται στο κοινοβούλιο τρία ακροδεξιά κόμματα, εκφράζοντας το καθένα διαφορετικές πτυχές του χώρου. Πάντως το τρίπτυχο Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια, διαπερνά την πολιτική και των τριών, που επένδυσαν στον αντιπροσφυγικό λόγο, τη θρησκόληπτη ηθικολογία και τα πατριαρχικά αφηγήματα απέναντι στη «νέα τάξη πραγμάτων». Ένα κοκτέιλ πατριδολαγνίας, συνωμοσιολογίας και κιτς αισθητικής, αναμεμειγμένο με κούφιοαντισυστημισμό, έκανε εκ νέου την εμφάνισή του. Βέβαια όλα αυτά τα μορφώματα μοιάζουν πολύ light μπροστά σε αυτό που ήταν η Χρυσή Αυγή. Ένα κόμμα με ιδεολογική συγκρότηση, ιστορία στο χώρο και παραστρατιωτική δράση με τάγματα εφόδου.
Όμως η παρουσία αυτών των κομμάτων καθώς και ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης, δίνουν το πολιτικό οξυγόνο σε άλλες πιο επικίνδυνες ομάδες. Η δολοφονία του 23χρονου ΣιράζΣαφτάρ, μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν, τον Αύγουστο, ενώ πήγαινε να εργαστεί στη λαϊκή του Περισσού, είναι προφανέστατα ένα δείγμα για το που μπορούν να φτάσουν οι διάφορες φασιστογκρούπες που καλούν στην πανευρωπαϊκή φασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο. Η Propatria, η Ιαχή και το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής που είναι οι διοργανωτές, δρουν κανονικότατα ως εγκληματικές γκρούπες που είναι ικανές για το χειρότερο. Αποκομμένες από τη μαζική πολιτική, επενδύουν στην στρατολόγηση βάσει δυναμικής στο δρόμο και δράσης το σκοτάδι, όπως με τον άτυχο Σαφτάρ. Δηλώνουν ανοιχτά τον εθνικοσοσιαλιστικό πολιτικό προσανατολισμό τους και μάλιστα έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με αντίστοιχες νεοναζιστικές γκρούπες στο εξωτερικό, οι οποίες αναμένεται να μας επισκεφθούν την 1η Νοέμβρη.
Αντιφασιστικό κίνημα
Είναι σαφές ότι εισερχόμαστε σε μια νέα πολιτική φάση, κατά την οποία αναβαθμίζονται τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος. Η περίοδος όπου οι νεοναζί αναγκάστηκαν να βάλουν στον πάγο την εγκληματική τους δραστηριότητα λόγω της δολοφονίας Φύσσα και της δίκης που ακολούθησε έχει περάσει. Ο ακροδεξιός χώρος ανασυγκροτείται θεσμικά και εξωθεσμικά. Το σημαντικό είναι ότι πλέον το αντιφασιστικό κίνημα έχει την πολιτική εμπειρία και τα κινηματικά μέσα να φράξει την άνοδο της ακροδεξιάς. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο φραγμός δεν επιτυγχάνεται ούτε με δημοκρατικά τόξα και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αλλά ούτε και με στρατιωτικοποίηση του κινήματος και αποσύνδεση από την κοινωνία. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της αντιφασιστικής πάλης γύρω από τι δίκη της Χρυσής Αυγής. Να επιμείνουμε στο τρίπτυχο μαζικά-ενωτικά-ριζοσπαστικά, επιχειρώντας να ριζώσουμε σε κάθε κοινωνικό χώρο και μην αφήνοντας ίχνος ζωτικής έκφρασης στους φασίστες.
Ήδη στο κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού για την 1η Νοέμβρη καλεί πλήθος οργανώσεων της Αριστεράς, μεταναστευτικών συλλογικοτήτων, αντιρατσιστικών κινήσεων, αντιφασιστικών πρωτοβουλιών, δημοτικών σχημάτων, εργατικών σωματείων, φοιτητικών/μαθητικών ομάδων και μεμονωμένων αγωνιστών/τριών. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε εδώ για να θυμίζουμε πάντα τι είναι η Χρυσή Αυγή, τι είναι ο φασισμός. Ήμασταν και είμαστε εδώ για να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια εμφάνισης των νεο-ναζί στον δημόσιο χώρο. Δε θα τους επιτρέψουμε να υπάρξουν στα σχολεία, τις δουλειές, τις γειτονιές μας. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητο να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις, αντιφασιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, συνελεύσεις κατοίκων, ενώσεις γονέων, πολιτικές ομάδες και άλλοι μαζικοί φορείς».
Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο η Αριστερά έδειξε ορθά αντανακλαστικά μέσα από την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» και την υποψηφιότητα του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ως επικεφαλής του συνδυασμού. Μακάρι η ίδια συγκέντρωση πολιτικής δύναμης να γίνει και σε επίπεδο δρόμου και κινημάτων. Το αντιφασιστικό κάλεσμα της 1ης Νοέμβρη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το διαπιστώσουμε. Να δείξουμε ότι ο αντιφασισμός είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι κάποιων ειδικών. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα τόσο ενάντια στους νεοναζί, όσο και στη θεσμική ακροδεξιά που τους στρώνει το δρόμο. Μόνο έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε το σκοτάδι. Όλοι/ες, την 1/11 στις 16:00 στο Νέο Ηράκλειο!