Μεγάλη νίκη της Αριστεράς είχαμε στις εκλογές για τα κοινά υπηρεσιακά συμβούλια της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνει 4 νοσοκομεία. Το Ασκληπιείο Βούλας, το ΨΝΑ-Δαφνί, το Αττικόν και το Θριάσιο. Νίκη που ήρθε και στις εκλογές των μονίμων, αλλά και στις εκλογές των εργαζομένων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η νίκη αυτή ήρθε παρά την προσπάθεια της ΥΠΕ να κάνει άρον-άρον τις εκλογές στις 17 Σεπτέμβρη, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων, προσπαθώντας να περιορίσει την ήττα των δυνάμεων του κυβερνητικού και του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Ήττα που ειδικά σε εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια υπάρχουν μόνο για να επιβεβαιώνουν τις πολιτικές λιτότητας των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και για να βολεύουν εργαζόμενους που έχουν σχέση με τις κυβερνητικές και παραδοσιακά γραφειοκρατικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και εσχάτως και του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα είναι ούτως ή άλλως σε αυτές τις εκλογές να ψηφίζει λιγότερο από το 50% των εργαζομένων, αλλά και να επιλέγονται οι παραπάνω παρατάξεις. Κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά.

Η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και η ανυπαρξία συνδικαλιστικής δράσης από τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν ήταν ο κύριος λόγος. Η ανυπαρξία τους είναι τέτοια, ώστε οι 3 παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο στους ΙΔΑΧ. Ο κύριος λοιπόν λόγος ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων, που βρήκε διέξοδο καταρχήν στο κοινό ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δυνάμεις που προέρχονται από τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με Ανένταχτους Αγωνιστές. Η Αγωνιστική Συνεργασία Ανατροπής είναι πρώτη δύναμη στους μόνιμους με 487 ψήφους και ποσοστό σχεδόν 35%, κερδίζοντας τη 1 από τις 2 έδρες. Και είναι δεύτερη δύναμη στους εργαζομένους ΙΔΑΧ με 87 ψήφους, ποσοστό και εκεί πάνω από 30%, παίρνοντας και εκεί τη 1 από τις 2 έδρες.

Μάλιστα τη δεύτερη θέση στους μόνιμους εργαζόμενους και την πρώτη στους ΙΔΑΧ καταλαμβάνοντας τις υπόλοιπες 1 και 1 έδρες παίρνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών που πρόσκειται στο ΚΚΕ, επιβραβεύοντας την προσπάθεια για ενωτικές δράσεις που είχε πάρει το τελευταίο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία. Τα αποτελέσματα λοιπόν αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να βρουν οι εργαζόμενοι ψηφοδέλτιο με ενωτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση. Γι’ αυτό το λόγο επιβραβεύουν και το ενωτικό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχουν δώσει σημαντικές μάχες και στα τέσσερα νοσοκομεία ενάντια στο κλείσιμο του ΨΝΑ-Δαφνί, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και ενάντια στις ελλείψεις και τα προβλήματα που φέρνει στα νοσοκομεία η μνημονιακή κρατική υποχρηματοδότηση, και όπως έδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Ασκληπιείο για τον αξονικό τομογράφο. 

Το σαφές μήνυμά τους είναι καμπανάκι για τις ηγεσίες των δύο μετώπων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες