Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ) βρίσκονται σε αναβρασμό.
Λίγες μέρες πριν τα Xριστούγεννα κατατέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ, στο οποίο δεν αναφέρεται ξεκάθαρα πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα, πώς θα επηρεαστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τι θα γίνει με τους έκτακτους καθηγητές. Είναι όμως σαφές ότι για την υλοποίησή του θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή θα δημιουργηθούν υπερτμήματα που γεννούν ένα σωρό ερωτήματα, ενώ θα καταργηθούν κάποια άλλα.
Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ) βρίσκονται σε αναβρασμό, έχουν προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρύτανη και στη σύγκλητο, σε στήριξη του αγώνα των έκτακτων καθηγητών, σε κινητοποιήσεις ενημέρωσης του κόσμου στο Αιγάλεω και στη Λεωφόρο Καβάλας, σε συμμετοχή στη γενική απεργία, σε μαζικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή και άλλων φοιτητικών συλλόγων τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο κέντρο της Αθήνας.
Κλειδί για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά είναι οι μαζικές συνελεύσεις και η συνέχιση των καταλήψεων. Ενώ το νομοσχέδιο συζητιέται να ψηφιστεί από τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται ότι η οργανωμένη αντίσταση των φοιτητών/τριών δημιουργεί πρόβλημα στα σχέδια του υπουργείου, το οποίο προσπαθεί με μικροαλλαγές να μειώσει την αντίδραση. Αυτό δεν μπορεί να πετύχει, καθώς οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ είναι ένα πλήγμα για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Η σύγκλητος του ΤΕΙ Αθήνας (που όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι δεν έχουμε ρόλο στις διαδικασίες της και ότι όταν όλα αποφασιστούν θα ενημερωθούμε) έχοντας ως στόχο να περάσει το νομοσχέδιο με οποιοδήποτε κόστος στο όνομα μιας δήθεν αναβάθμισης, ενώ το διάστημα των 8 εβδομάδων που δεν γίνανε τα μαθήματα λόγω έλλειψης καθηγητών δεν έλεγε τίποτα, τώρα ρίχνει το μπαλάκι στους φοιτητικούς συλλόγους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Προσπαθεί δηλαδή να τρομοκρατήσει τους φοιτητές-φοιτήτριες, δηλώνοντας ότι, αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, θα χαθεί το εξάμηνο.
Οι φοιτητές, έχοντας κατανοήσει ότι βασική προϋπόθεση για να νικήσει ο αγώνας μας ενάντια στο ΠΔΑ είναι οι αγωνιστικές αποφάσεις, έδωσαν την απάντησή τους με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη γενική συνέλευση της ΣΓΤΚΣ στις 8/1. Συγκεκριμένα, συνεχίζουν την κατάληψη, την εμπλουτίζουν με νέες δράσεις κάνοντας ενημερώσεις και σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους εντός και εκτός του ΤΕΙ Αθήνας και σχεδιάζουν ευρύτερες κινητοποιήσεις, ζητώντας τη στήριξη όλου του φοιτητικού κινήματος με κέντρο τα συντονιστικά κατάληψης.
Τέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σημαντικός παράγοντας για να υλοποιηθούν όλα αυτά είναι η συσπείρωση της φοιτητικής Αριστεράς κάτω από την πίεση των ανένταχτων φοιτητών/τριών σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο, καθώς και η δημιουργία της πρωτοβουλίας ενάντια στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις. Επόμενος στόχος μας θα πρεπει να είναι η σύδεση του αγώνα μας με κομμάτια των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού που πλήττονται επίσης.
Η εμπειρία μας από τη μαζική συμμετοχή των συλλόγων των ΤΕΙ στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί. Η σύνδεση με το οργανωμένο εργατικό κίνημα απέναντι στα καταστροφικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του αγώνα. Σε όποια νέα απεργιακή κινητοποίηση σχεδιαστεί, οι φοιτητές των ΤΕΙ θα είμαστε εκεί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές!