ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Έχει περάσει ένας χρόνος και 3 μήνες από την ίδρυση του ΕΦΚΑ και το οργανόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επεξεργασίας, με τους διοικούντες να θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και μετά ελπίζουν ότι θα προχωρήσουν πολύ σύντομα οι διαδικασίες ενοποίησης.

Όλο αυτό το διάστημα βιώνουμε τη διαρκή απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Εκτός από την κυβέρνηση και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ομιλία του στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών ενέκρινε τη δημιουργία Ασφαλιστικού τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός και υποχρεωτικός (εθνική σύνταξη), ο δεύτερος πυλώνας (ανταποδοτική σύνταξη) θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα  και ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός και προαιρετικός.

Γι΄ αυτό και βιώνουμε οι εργαζόμενοι αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον ΕΦΚΑ. Οι ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με τα προβληματικά πληροφοριακά συστήματα που εφαρμόζονται, δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη δουλειά μας με σοβαρές επιπτώσεις πλέον στην υγεία μας.

Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε χιλιάδες διαφορετικές περιπτώσεις, χωρίς οδηγίες για τα περισσότερα, χωρίς Η\Υ και αναλώσιμα (toner, χαρτί, στυλό κα), χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Με συνεχείς οχλήσεις για μείωση των εκκρεμοτήτων με το μαστίγιο της πίεσης και το καρότο του φιλοδωρήματος.

Τελευταίο εξωφρενικό δείγμα εγκληματικής αδιαφορίας αποτελεί τους τελευταίους μήνες η έλλειψη στοιχειώδους καθαριότητας στα περισσότερα κτίρια του ΕΦΚΑ από την απουσία καθαριστών-καθαριστριών.

Και αυτά συμβαίνουν χωρίς καμία οργάνωση και κανένα σχεδιασμό από την Διοίκηση και πολλά υπηρεσιακά στελέχη, που έχουν γίνει απλοί κλακαδόροι της μνημονιακής κυβέρνησης και δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για το προσωπικό. Η απόλυση του Δοικητή Μπακαλέξη δεν έγινε για να αντιστραφεί η πορεία του κατήφορου αλλά για να επιταχυνθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η ολοκλήρωση του δρόμου της καταστροφής της κοινωνικής ασφάλισης.

Εκκωφαντική η απουσία της συνδικαλιστικής ηγεσίας

Απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ οι δύο ομοσπονδίες μας (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ & ΠΟΠΟΠΚΠ) αδυνατούν να αντιδράσουν. Μόνο κάποιες ανακοινώσεις και συμβολικές δίωρες καταλήψεις για τις πρωινές εκπομπές. Δεν έχουν μεριμνήσει ούτε αγωνιστικές κινητοποιήσεις να οργανώσουν, ούτε καν τον εισαγγελέα να ενημερώσουν για το ζήτημα της έλλειψης καθαριότητας. Είναι ανάγκη να οργανωθεί άμεσα δυναμική απάντηση και από τις δυο ομοσπονδίες και επιτέλους να αφήσουν τις υστεροβουλίες και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ενοποίηση των συνδικάτων και των ομοσπονδιών των εργαζόμενων του χώρου μας!

Οι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ των εργαζομένων του ΕΦΚΑ διεκδικούμε πιο μαχητικά και οργανωμένα συνδικάτα με συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις ζωές μας. Καλούμε τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του χώρου να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις για οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις για τα εργασιακά μας δικαιώματα στον ΕΦΚΑ.

Επίσης άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να φτιάξουμε τα νέα μας συνδικάτα και μια ενιαία, μεγάλη ομοσπονδία στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Δημόσιος Τομέας & ΑΔΕΔΥ

Η κυβέρνηση, πέραν των μακροπρόθεσμων στοχεύσεων για συρρίκνωση του δημοσίου και τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, ήθελε να εμφανίσει στους «θεσμούς» ότι υλοποίησε την «αξιολόγηση» του προσωπικού στο Δημόσιο, όπου απέτυχε παταγωδώς.

H μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία-αποχή, απονομιμοποίησε πλήρως κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» και ακύρωσε στην πράξη το νόμο Βερναρδάκη, όπως έγινε και με αυτόν του Κ. Μητσοτάκη. Η ντροπιαστική τροπολογία Γεροβασίλη προκάλεσε την κατακραυγή όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και πολύ πρόσφατα το Διοικητικό εφετείο Ιωαννίνων έκανε δεκτή προσφυγή συναδέλφου, που είχε αποκλειστεί από κρίσεις προϊσταμένων, επειδή συμμετείχε στην απεργία-αποχή. Είναι μια ακόμα νίκη σε αυτόν τον αγώνα μας. Χρειάζεται όμως να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε την απεργία-αποχή ακόμα και αν τελικά η κυβέρνηση πιεστεί και αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί παραμένουν όλα τα υπόλοιπα προβληματικά στοιχεία (καμία αξιοκρατία, διαίρεση και κατακερματισμός εργαζομένων, δεξαμενές κινητικότητας και απολύσεων κα.).

Νέα προαπαιτούμενα

Συνάδελφοι το βαρέλι δεν έχει πάτο, τα παζάρια για την 4η αξιολόγηση έχουν ξεκινήσει ήδη με τους δανειστές και περιλαμβάνουν την υλοποίηση 88 προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι τον Μάιο! Επίσης τότε θα αποφασιστεί, αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή  (περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020) το 2019 ή θα παραμείνουν όπως έχουν. Παράλληλα παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα ενάντια στη λαϊκή περιουσία με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετακινούμενη με πρωτοφανή ταχύτητα όλο και πιο δεξιά και ενσωματώνοντας στην ατζέντα της όλο το «πρόγραμμα» των δανειστών και της ντόπιας κυρίαρχης τάξης, πυροδοτεί τους κινδύνους του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού. Ο παροξυσμός στον ανταγωνισμό μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει φτάσει σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο και φέρνει στην επικαιρότητα ακόμα τον εφιάλτη μιας πολεμικής αναμέτρησης, όπου οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις θα πληρώσουν με το αίμα τους για τα συμφέροντα των ντόπιων και των διεθνών εταιριών εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μόνο παλεύοντας θα αλλάξουμε την κατάσταση

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ πρέπει να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε σε όλους τους αγώνες για την διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική ισότητα.

Να παλέψουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή των πλουσίων. Να παλέψουμε ενάντια στα μνημόνια, αλλά και ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό.

Μπορούμε και πρέπει άμεσα να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε την σωτηρία της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στον ΕΦΚΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Ετικέτες