Από χθες, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πανηγύρισε για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, ξαναζεστάθηκε το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2012 και από 715€ που ήταν, πήγε στα 586€ για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511€ για τους εργαζόμενους κάτω των 25, εισάγοντας ηλικιακές διακρίσεις σε βάρος τους και αλλάζοντας την διαμόρφωσή του στο μέλλον.

Έτσι ο κατώτατος μισθός δεν θα προκύπτει από συλλογική διαπραγμάτευση εργοδοτών – εργαζομένων, αλλά θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «…λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών…».

Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν οι ΣΣΕ και απομειώθηκαν τα κατώτατα μεροκάματα και οι μισθοί από μια σειρά επιδόματα, όπως χρονοεπίδομα κ.λπ, ενώ διευρύνθηκε η ημιαπασχόληση, η ενοικιαζόμενη και η εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με 200€ και 300€!

Ο κατώτατος μισθός παραμένει επίσης καθηλωμένος από το 2012, όταν σε όλες της χώρες της ΕΕ υπήρξε αύξησή του, υλοποιώντας τη μνημονιακή δέσμευση ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πρέπει να συγκλίνει με τις ανταγωνιστικές χώρες της βαλκανικής.

Η κυβέρνηση δε μιλά για την κατάργηση του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, δεν έκανε τίποτα το 2017 και το 2018 και φαίνεται να θέλει να παρουσιάσει ενδεχόμενη προεκλογική αύξησή του, ως σημείο «εξόδου» από τα μνημόνια και όχι ως εφαρμογή του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ καμιά συζήτηση δεν γίνεται για την απαράδεκτη και ρατσιστική διάκριση μεταξύ εργαζομένων κάτω και πάνω από 25 χρονών.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι λωτοφάγοι και δεν ξεχνούν, ούτε αυτούς (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, στη χρεοκοπία και στην ανατροπή των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων τους, ούτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πήρε τη μνημονιακή σκυτάλη για να οδηγήσει την αντιλαϊκή κούρσα μέχρι τέλους, υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο, με το οποίο υλοποιούνταν και οι εκκρεμότητες του 1ου και 2ου, υποθηκεύοντας παράλληλα το δημόσιο πλούτο της χώρας μας στους δανειστές και ξεπουλώντας τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, την ενέργεια και τις μεταφορές στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το γεγονός πως για την έξοδο από τα μνημόνια πανηγύρισαν, μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό, και οι «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες», δηλαδή η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Μοσκοβισί και το ΔΝΤ, δείχνει πως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να… χορεύουν και να πανηγυρίζουν με τους λύκους και πως ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή της μνημονιακής «κληρονομιάς» και των εκπροσώπων τους.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην πιαστούν κορόιδα και να μην αποδεχτούν μια μίζερη ζωή χωρίς δικαιώματα. Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης το κεφάλαιο αύξησε τα κέρδη του και οι εκπρόσωποι του συνέχιζαν να ζουν στη χλιδή σε βάρος μας, γι’ αυτό δεν θα αρκεστούμε στα ψίχουλα που μας πετάνε. Για μας, έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου (714 μνημονιακοί νόμοι, 60.000 μνημονιακές διατάξεις και 300.000 υπουργικές αποφάσεις) και άμεση επαναφορά, μέσα στο 2018, του κατώτατου μισθού στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα ηλικίας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, καθώς και τα Συνδικάτα να οργανώσουν τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, στις 8 Σεπτέμβρη 2018, ώστε να αποτελέσει μια νέα αφετηρία αγώνα για την ανατροπή των μνημονικών πολιτικών που «θα ζουν και θα βασιλεύουν» τουλάχιστον μέχρι το 2060 στη χώρα μας, εάν δεν κάνουμε κάτι σήμερα.

Αύγουστος 2018

Ετικέτες