Με την υγειονομική κρίση να μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική, μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνει με σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών απέναντι στην πανδημία.

Ανοχύρωτο ΕΣΥ και ελλιπή μέτρα προστασίας, αύξηση ανεργίας και απώλεια εισοδημάτων, αύξηση ψυχικών διαταραχών, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας, αποσπασματική στήριξη ευάλωτων ομάδων, «ψίχουλα» για τους εργαζόμενους και προκλητικές παροχές για το κεφάλαιο, συνθέτουν ένα πνιγηρό σκηνικό για την πλειοψηφία του κόσμου.

Σε αυτή την απειλητική συνθήκη για τους πολλούς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές, χρειάζεται να πάρουν θέση μάχης και να συμβάλουν έμπρακτα τόσο στη στήριξη των πληττόμενων στρωμάτων της κοινωνίας, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για την ώρα, μέσα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη συμβολή και άλλων εργαζόμενων, υπάρχουν δομές βοήθειας σε κάθε Δήμο που εξυπηρετούν ηλικιωμένους και ανήμπορους, που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Παραμένει βέβαια η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του προγράμματος, ενώ οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας υπάρχουν μόνο ως διακήρυξη.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι αναγκαίες στην καθαριότητα και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Άμεσες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων από τους Δήμους, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν καθοριστικά τις αδύναμες δομές κοινωνικής προστασίας που υπάρχουν σήμερα στου ΟΤΑ. Μέχρι τώρα πάντως, προβλέπονται μόνο 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες μέσω των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Συγχρόνως, τα κοινωνικά παντοπωλεία έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους για τους συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας σίτισης. Εξαιτίας του κορωνοϊου επιταχύνθηκε και η έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων στο Δήμος Αθήνας, με δυνατότητα φιλοξενίας 400 ατόμων.

Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα για τους άστεγους και τις υπόλοιπες «αόρατες» κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι τοξικοεξαρτημένοι κ.ά. σε κάθε πόλη. Αποκλεισμένοι άνθρωποι που πέρα από τον ιό είναι εκτεθειμένοι και στην αστυνομική βία. Μετά τη βεβαίωση προστίμου σε άστεγο στο Ρέθυμνο, η ΕΛ.ΑΣ. ξυλοκόπησε άστεγο στη Νίκαια, επειδή δεν τήρησε το «Μένουμε σπίτι», όταν δεν έχει σπίτι(!), όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση Νίκαιας – Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα».

Με τα δημοτικά συμβούλια και τις επιτροπές να λειτουργούν σχεδόν παντού «δια περιφοράς», δημοτικές κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθούν με ανακοινώσεις, ηλεκτρονικές αφίσες και προτάσεις να πιέσουν για την ανάληψη ακόμα μεγαλύτερης δράσης από τις δημοτικές αρχές.

Για παράδειγμα η δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» κάλεσε το Δήμο να παρέχει μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους δημότες. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει 10.000 μάσκες στους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες της πόλης. Μικρή λεπτομέρεια. Ούτε το «χέρι στην τσέπη» έβαλε ο Δήμος, ούτε απαίτησε κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση. Οι μάσκες ήταν προσφορά της οικογένειας Αντετοκούνμπο.

Ακόμα μεγαλύτερη συμβολή στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, θα ήταν η συγκρότηση κινητών μονάδων των Δήμων, σε συνεργασία με τις δομές ΠΦΥ και τον ΕΟΔΥ, για τη διενέργεια τεστ στον τοπικό πληθυσμό.

Η αναστολή πληρωμής δημοτικών τελών που έχει ανακοινωθεί σίγουρα ανακουφίζει κάποιους δημότες, αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση των Δημοτικών Αρχών στις εταιρείες παροχής ρεύματος και ύδρευσης να μην μείνει κανένας/μια χωρίς νερό και ρεύμα, όπως και την άμεση επανασύνδεση όσων διακοπών έχουν γίνει.

Τέλος, τη στιγμή που οι εργοδότες τρομοκρατούν ασύδοτοι και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας, οι Δήμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτο επίπεδο ελέγχου για περιστατικά παραβίασης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στη δικαιοδοσία τους, αλλά και ως κέντρο καταγγελιών περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες