Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περικοπές στην παιδεία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, καταργήσεις υποστηρικτικών δομών όπως τα τμήματα ένταξης και περικοπές ωρών διδασκαλίας και αντικειμένων από το πρόγραμμα του πρωινού και του Ολοήμερου Σχολείου. Αναδιαρθρώνει την τεχνική εκπαίδευση ψηφίζοντας τον αναχρονιστικό θεσμό της μαθητείας και θα οδηγήσει χιλιάδες νέα παιδιά να καλύψουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες σε επιχειρήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ημιαπασχολούμενα, ημιαμειβόμενα και αναλώσιμα.

Για μία ακόμη σχολική χρονιά η Τρόικα δεν επιτρέπει να γίνουν διορισμοί στην εκπαίδευση παρά τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, (ακόμα και σήμερα λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό) και τις απατηλές εξαγγελίες μέχρι πρόσφατα του υπουργού για εμπροσθοβαρείς 20.000 προσλήψεις.

Με δεδομένο τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρος της χρηματοδότησης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι το 2020 για να λειτουργήσουν τα σχολεία την τρέχουσα σχολική χρονιά, ο υπουργός δεν διστάζει να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις που ούτε οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι προκάτοχοί του (Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλος) δεν τόλμησαν.

Με μόνο κριτήριο την μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, και αδιαφορώντας πλήρως για την παιδαγωγική και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, μειώνει κατά μία ώρα  τη λειτουργία των σχολείων διευρυμένου ωραρίου αλλά και του Ολοήμερου σχολείου. Ταυτόχρονα αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις παρακολούθησης του ολοήμερου σχολείου αφού θέτει ως προαπαιτούμενο την εργασία και των δύο γονέων, σε μια χώρα που ο ένας στους τρεις είναι άνεργος και πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Ανάλογα, θα κινηθεί και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου οι συγχωνεύσεις τμημάτων ιδιαίτερα στη τεχνική εκπαίδευση καθώς και η αναμόρφωση ωρολόγιων προγραμμάτων με περικοπές ωρών μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι προ των πυλών.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στα μορφωτικά ελλείμματα και στις κοινωνικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους που πλήττονται από τις περικοπές και την κατάργηση εκπαιδευτικών δομών, αλλά επεκτείνονται σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που για χρόνια εργάζονταν ως αναπληρωτές  και θα οδηγηθούν  στην ανεργία από την επόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί ένα στρατό τεχνητά πλεοναζόντων εκπαιδευτικών για να καλύψει όπως όπως τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς που έχουν δημιουργηθεί τα μνημονιακά χρόνια της αδιοριστίας εφαρμόζοντας τις μνημονιακές πολιτικές της κινητικότητας, του εξορθολογισμού και των περικοπών δαπανών στην εκπαίδευση.

Αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα πως διακηρύξεις για παράλληλα προγράμματα, κοινωνική πολιτική και υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών δεν χωράνε εντός των μνημονίων. Αντίθετα οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση του σχολείου.

Μοναδική λύση  αποτελεί η ανατροπή αυτών των πολιτικών και όσων πιστά τις υπηρετούν.