Την Τετάρτη 13/7/2016 πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο συντονισμός πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Η συγκέντρωση απετέλεσε την, ως τώρα, κορύφωση πληθώρας επιμέρους δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν σαν αφορμή τη μονιμοποίηση του φαινομένου της έντονης δυσοσμίας από τη εγκατάσταση της Φυλής και οι οποίες, στην πορεία, πήραν γενικευμένο χαρακτήρα, με επίκεντρο το αίτημα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Την συγκέντρωση άνοιξε, εκ μέρους του συντονισμού, ο κ. Τάσος Κεφαλάς (μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Στην ομιλία του, έδωσε το περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης και των ευθυνών που βαραίνουν, διαχρονικά, τις κυβερνήσεις, αλλά και το αυτοδιοικητικό κατεστημένο της περιοχής. Υποστήριξε το αίτημα για το κλείσιμο της εγκατάστασης, στο πλαίσιο ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού, στηριγμένου στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Επέκρινε τη στάση της περιφερειακής αρχής και του ΕΔΣΝΑ, καταλογίζοντάς τους παραπλάνηση των κατοίκων της περιοχής, αθέτηση των υποσχέσεών τους και συντήρηση του συγκεντρωτισμού με το σχέδιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού που προωθούν. Στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής Φυλής, η οποία, κινούμενη στο παρασκήνιο, επικροτεί τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, διανθίζοντάς τες με δόσεις «αποκατάστασης», για την οποία γνωρίζει ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ολοκλήρωσε με την αναφορά στο πλαίσιο των διεκδικήσεων -που αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης- και με κάλεσμα για δυναμική, αγωνιστική συμμετοχή στις διαδικασίες της τελικής διαμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής.
Ακολούθως, πήραν το λόγο εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Φυλής, αλλά και δημοτικών παρατάξεων από τους όμορους δήμους (Αγίους Αναργύρους-Καματερό, Ίλιον, Πετρούπολη). Οι τελευταίοι τόνισαν πως το πρόβλημα του ΧΥΤΑ και, γενικότερα, της εγκατάστασης της Φυλής δεν αφορά μόνο τη Φυλή, αλλά μια πολύ ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και ζήτησαν το συντονισμό των δράσεων, με αιχμές την ουσιαστική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια, με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις και με δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να μη φτάσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο, με τη μορφή που έχει σήμερα.
Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Χρήστος Κουρνιώτης και Γιάννης Σαμοΐλης από την τοπική ΕΛΜΕ, ο Κώστας Λουμιώτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής, ο Γιώργος Κομματάς επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Κώστας Κάβουρας επικεφαλής του συνδυασμού ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ Ιλίου, ο Νίκος Σακούτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής αγωνιστικής κίνησης Πετρούπολης, η φαρμακοποιός κ. Στέλλα Κολιού, ο Κώστας Βάβουλας πρώην δημοτικός σύμβουλος, η Αγγελική Τσολομύτη μέλος της επιτροπής διαβούλευσης της περιφέρειας Αττικής. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφίσματος, το οποίο θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη του συντονισμού πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής
Στη συγκέντρωση δήλωσαν την παρουσία τους:
- Βάβουλα Αριστέα, περιφερειακή σύμβουλος
- Δανιά Νικολέτα, περιφερειακή σύμβουλος
- Νικολιδάκη Φλώρα, περιφερειακή Σύμβουλος
- Φωτεινή Νικηταρά, περιφερειακή σύμβουλος
- Ιατρού Σταύρος, μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ
- Ζαχαρόπουλος Γιώργος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΕΔΣΝΑ
- Τσολομύτου Αγγελική, μέλος επιτροπής διαβούλευσης περιφέρειας Αττικής
- Αντιπροσωπεία ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ δήμου Φυλής
- Αβράμης Γιώργος, επικεφαλής δημ. παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ
- Κουράση Χρυσούλα, δημ. σύμβουλος Φυλής
- Χατζητρακόσιας Νίκος, δημοτικός σύμβουλος
- Βάβουλας Κώστας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Άνω Λιοσίων
- Κομματάς Γιώργος, επικεφαλής δημ. παράταξης ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αγ. Αναργύρων - Καματερού
- Καλαράς Παναγιώτης, δημ. σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού
- Παπαδήμας Χρήστος, δημ σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού
- Σακούτης Νίκος, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πετρούπολης
- Κάβουρας Κώστας, επικεφαλής της ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΑΣ ΠΟΛΗΣ δήμου Ιλίου
- Αντιπροσωπεία του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΙΛΙΟΥ
- Κόκκινος Γιώργος, από τη Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου
- Χρηστάκης Χρήστος, από την κίνηση πολιτών Ελευσίνας ECOELEUSIS
- Κοροβέσης Τάκης, δημ. σύμβουλος δήμου Ελληνικού
- Κιτσάκη Χριστίνα, από την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ δήμου Αμαρουσίου
- Μιχαηλίδης Μιχάλης, πρόεδρος συλλόγου Λίμνης
- Αντωνία Μπλέτσα, πρόεδρος της ένωσης γονέων Φυλής
- Αντιπροσωπεία συλλόγου Γεννηματά
- Κολιού Στέλλα, Φαρμακοποιός
- Κωβαίου Ευαγγελία, πολιτιστικός σύλλογος Ζοφριάς
- Γιάννης Σαμοΐλης, πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ
- Κουρνιώτης Χρήστος, τοπική ΕΛΜΕ
- Κετίκης Νίκος, εκπρόσωπος Συλλόγου Μακεδόνων - Θρακών Φυλής
- Μπλούχαρη Κατερίνα, σύλλογος τριτέκνων Φυλής
- Αργυρός Ηλίας, πρόεδρος συλλόγου γονέων, & κηδεμόνων ΕΠΑΛ
- Λιόσης Νίκος, εκπρόσωπος ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
- Νικολόπουλος Νίκος, πρόεδρος συλλόγου Τσουκλίδι
- Δελαπόρτα Κατερίνα, πρόεδρος συλλόγου Επτανησίων
- Μπιζάς Θωμάς, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
- Κάραλη Κατερίνα, α΄ επιλαχούσα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ υπολοίπου Αττικής
- Βιρβίλης Πέτρος, εκπρόσωπος του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ
- Λεωνίδας Παπαδόπουλος κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
- Αντιπροσωπεία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ
ΨΗΦΙΣΜΑ της ανοιχτής συγκέντρωσης πολιτών και συλλογικοτήτων Φυλής
για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής
(Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων)
Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ - ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΤΕΛΟΣ
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια, αλλά και τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κυριολεκτικά, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και στη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία των τελευταίων μηνών.
Θεωρούμε ότι η περιφέρεια Αττικής δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν και η περιφερειάρχης εκλέχθηκε με το σύνθημα «η Φυλή θα κλείσει». Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), με την έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ, στην πράξη, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Στην οποία η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ φρόντισαν να ανανεωθούν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας, η σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και η λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και μάλιστα με επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 τόνους/έτος, σε 350.000!!!...
Στους επόμενους μήνες θα γίνει η τελική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ. Με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αγωνιζόμαστε να μη φτάσει ο ΠΕΣΔΑ, με τη σημερινή του μορφή, στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση. Επιβάλλεται, στην τελική του μορφή, να έχει σημαντικές και ριζικές αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέλλον της ΟΕΔΑ της Φυλής και όχι μόνο.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!
- Απαιτούμε το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
- Καμιά επέκταση δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής.
- Να απομακρυνθεί άμεσα ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
- Να μην επιτραπεί καμία νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο δήμος Αθήνας.
- Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής. Να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών και με τη διαχείριση από δημόσιους φορείς. Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί.
- ΟΧΙ άλλα σκουπίδια στη Φυλή. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της.
- Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, η διεξαγωγή ουσιαστικής επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ