Το 20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας ανοίγει φέτος τις πύλες του στο τριήμερο 30 Ιούνη, 1 και 2 Ιούλη στο πάρκο Γουδή

Όπως τονίζει η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ: «Θα βρεθούμε στο πάρκο Γουδή, με συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα, κουζίνες και, κυρίως, πολύ κόσμο. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο το πιο μεγάλο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζαμε έναν κοινωνικό-κινηματικό “θεσμό”, αν η λέξη δεν είχε φθαρεί τόσο πολύ. Για να πούμε με όση δύναμη έχουμε το δικό μας “Όχι” στον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τα κλειστά σύνορα, τη Συμφωνία της Ντροπής με την Τουρκία, τα στρατόπεδα, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις απελάσεις».
Η εικοστή χρονιά του αντιρατσιστικού φεστιβάλ είναι –ειδικά φέτος– ένα μεγάλο στοίχημα. Φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της αντίστασης που δεν αποδέχονται το μονόδρομο της μνημονιακής «φιλανθρωπίας». Ενώ την ίδια ώρα χρειάζεται να είναι σε θέση να φιλοξενήσει με τον πιο πλατύ τρόπο τις ευαισθησίες αλληλεγγύης και αντίστασης της νεολαίας που ασφυκτιά στη μνημονιακή πραγματικότητα και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και διεκδίκησης.

Την ίδια ώρα, το 20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονικη γίνεται στις 23, 24 και 25 Ιούνη στην Παραλία της πόλης, με σύνθημα «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει». Ενώ ετοιμάζονται τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ στα Χανιά, στη Χίο, τη Θήβα, το Βόλο, την Κοζάνη και τα Τρίκαλα.

Η δύναμη του κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών χρειάζεται να εκφραστεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα και ίσα δικαιώματα μπορεί και πρέπει να σπάσει το φόβο, να δυναμώσει τη φωνή όσων αντιστέκονται, να αγκαλιάσει κάθε τοπική κοινωνική συλλογικότητα. Να δώσει χώρο έκφρασης σε όλους-ες που νιώθουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα. Όλοι και όλες στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ του Καλοκαιριού!

11η Αντιρατσιστική Γιορτή: Ξεκίνησε η καμπάνια

Με σημείο αφετηρίας την ανοιχτή συνέλευση που έγινε στα τέλη Μάη με μεγάλη συμμετοχή, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» ξεκίνησαν την καμπάνια για την οργάνωση της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο παρατεινόμενος εγκλωβισμός των προσφύγων στα στρατόπεδα της ντροπής, οι φασιστικές προκλήσεις της Χρυσής Αυγής που ζηλεύουν τις επιτυχίες των ακροδεξιών του Τραμπ και της Λεπέν, καθώς και οι νέες εστίες έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που φέρνουν πιο κοντά μας τον πόλεμο των πετρελαίων και των αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, διαμορφώνουν το έδαφος των προκλήσεων και την ανάγκη απάντησης της κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης στην Ελλάδα. Η 11η αντιρατσιστική γιορτή φιλοδοξούμε να συμβάλει στην αναγκαία συγκρότηση ενός ταξικού και διεθνιστικού μετώπου απάντησης στον πόλεμο και το ρατσισμό, που η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της κρίσης αναβαθμίζει σε μείζονα ανάγκη για να αντισταθούμε στην Ευρώπη-Φρούριο της λιτότητας, της ισλαμοφοβίας και της τρομοϋστερίας.

Τα πάνελ των συζητήσεων της 11ης Γιορτής που στήνονται αυτή την ώρα, φιλοδοξούμε να συνδυάζουν αυτές τις πολιτικές ανάγκες με την εξειδίκευση του κοινού αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών στους εργασιακούς χώρους, τη γειτονιά, τους χώρους εκπαίδευσης. Να δώσουν το στίγμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και αντίστασης σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ρατσιστικές πολιτικές, με τη συμμετοχή διεθνών ακτιβιστών και εγχώριων συλλογικοτήτων αντίστασης.

Ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα υλικά με κεντρικό σύνθημα «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε». Η αφίσα, το φυλλάδιο-κάλεσμα και τα εισιτήρια που προπωλούνται, ανοίγουν την καμπάνια της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής από νωρίς. Μέλη και φίλοι της ΚΑΡ και του Κυριακάτικου Σχολείου ξεκίνησαν ήδη αφισοκολλήσεις σε γειτονιές της Αθήνας και παρεμβάσεις με τα υλικά της Γιορτής σε κινηματικά γεγονότα και πολιτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Γιορτής, έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας: επικοινωνίας, καλλιτεχνικών, συμμετοχών/στήριξης φορέων και συλλογικοτήτων, κουζίνων και μπαρ, καθώς και ομάδα του χώρου. Φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι η φετινή αντιρατσιστική γιορτή να δώσει φωνή σε περισσότερες συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντίστασης από κάθε άλλη φορά. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να είναι πιο πλούσιο από ποτέ και να συμπεριλαμβάνει πολλές μορφές έκφρασης και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το πολιτικό πρόγραμμα συζητήσεων να καλύψει την ανάγκη διαλόγου στο κίνημα αλληλεγγύης και διεκδίκησης δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και το αντιφασιστικό κίνημα, όσο και σημαντικών θεματικών πεδίων κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης (LGBTQ και γυναικείο κίνημα, τοπικές αντιστάσεις και κινήματα πόλης, εργατικό κίνημα και συνδικάτα).

Για να γίνει πράξη η γείωση της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής σε πόλεις και γειτονιές, έχουν ήδη ξεκινήσει τοπικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συναντήσεις συλλογικοτήτων και ακτιβιστών. Οι αγώνες των προηγούμενων μηνών ενάντια στο ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, για την περιθωριοποίηση των φασιστών και της ακροδεξιάς, καθώς και απέναντι στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις φιλοδοξούμε να εκφραστούν στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή.

Από το Ελληνικό μέχρι τον Ασπρόπυργο και από το Μενίδι ως τη Λέσβο, η ανάγκη συντονισμένης απάντησης από τα κάτω είναι προφανής. Η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού κοινωνικού δυναμικού αλληλεγγύης και αντίστασης είναι το ζητούμενο της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Πρώτος σταθμός συνάντησης είναι τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ του καλοκαιριού. Η Αντιρατσιστική Γιορτή του Σεπτέμβρη, μια βδομάδα μετά τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα δώσει τη συνέχεια της πάλης ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο και το ρατσισμό, στη νέα μνημονιακή χρονιά. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν να οργανώσουμε μαζί αυτούς τους σταθμούς συνύπαρξης και κοινωνικής αντίστασης, όπως ακριβώς αξίζει στους σημαντικούς αγώνες που δώσαμε μαζί, την προηγούμενη χρονιά.

Κυκλοφορεί το τεύχος Νο 24 του εντύπου της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»
Η πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία αποτελούσε ανέκαθεν ένα κεντρικό μέτωπο στην ευρύτερη αντιρατσιστική πάλη. Τα ισλαμοφοβικά επιχειρήματα έρχονται άλλωστε διαρκώς με διάφορες αφορμές στο προσκήνιο. Σε αυτό το τεύχος, δίνουμε κάποιες απαντήσεις στην τρομοϋστερία που κυριαρχεί μετά από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα στη Δύση, αλλά και στις αντιδράσεις που προκαλεί στην Ελλάδα η προοπτική ανέγερσης τεμένους. Στην αντιρατσιστική δράση, κορυφαίο ζήτημα παραμένει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η πάλη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές. Σε αυτό το τεύχος επιλέξαμε να πάρουμε συνέντευξη από Αφγανό πρόσφυγα και από αλληλέγγυο από το camp του Ελληνικού, που παρουσιάζουν μέσα από τις δικές τους εμπειρίες την κατάσταση.  Σε αυτή τη συγκυρία, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι    και το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να βρει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Γράφουμε για αυτό το ζήτημα, ενόψει και των κινητοποιήσεων στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβρη. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά, φύλλο Νο 386

Ετικέτες