Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη πορεία μαθητών, φοιτητών και οργανώσεων της Αριστεράς, για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μαθητή που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στα Εξάρχεια το 2008. Ανάλογη πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η μεσημεριανή πορεία ξεκίνησε με σχετική μαζικότητα και υπήρχε παλμός στα μπλοκ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μπροστά έδιναν τον ρυθμό των συνθημάτων. Μαζικά ήταν και τα μπλοκ της Αριστεράς, κυρίως της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν παντού και είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση τους διαδηλωτές. Οι κλειστοί σταθμοί του ΜΕΤΡΟ και οι αποκλεισμένοι δρόμοι, συμπλήρωναν το σκηνικό της αστυνομοκρατίας και την καλλιέργεια κλίματος φόβου. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κυνήγησαν ομάδα μαθητών που τους πέταξε πέτρες. Ολόκληρη η πορεία αποδοκίμασε τη στάση των ΜΑΤ.

Αν και το κλίμα είχε φορτιστεί αρνητικά  από τις προηγούμενες ημέρες (όπου διεξήχθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια) και την προκλητική στάση της ΕΛ.ΑΣ.,  η πορεία  ήταν σχετικά ήρεμη. Οι διαδηλωτές ήθελαν πραγματικά να τιμήσουν τον νεκρό μαθητή ο οποίος έγινε σύμβολο ανυπακοής και εξέγερσης. Φάνηκε ότι οι φωνές των γονιών του Γρηγορόπουλου εισακούστηκαν. Η πορεία απέκτησε πολιτικά χαρακτηριστικά και ξέφυγε από την εκδήλωση της συσσωρευμένης οργής, η οποία είναι λογικό να εκφράζεται ενάντια στις δυνάμεις καταστολής. Η διαδήλωση ήταν μια έκφραση διαμαρτυρίας της νεολαίας (και της λαϊκής δυσαρέσκειας γενικότερα), απέναντι στην κυβερνητική μνημονιακή πολιτική, απέναντι στην ανεργία, τη φτώχεια και το κράτος «έκτακτης ανάγκης».

Αν για την Αριστερά ο Δεκέμβρης δεν ήταν απλώς μια «απάντηση», αλλά μια «ερώτηση» για το αν μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, είναι χρέος της να προσπαθεί κάθε χρόνο να μαζικοποιεί τη διαδήλωση. Να τη μετατρέπει σε μια πορεία σταθμό, ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική και τον αυταρχισμό, ενάντια στον καπιταλισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο προωθητικά μπορούν να είναι για το κίνημα. Οφείλουμε να κρατήσουμε τη φλόγα της εξέγερσης ζωντανή, να μην λησμονήσουμε, να μη συγχωρέσουμε. Ο Γρηγορόπουλος είναι δικός μας νεκρός και θα τον τιμούμε κάθε χρόνο όπως του αρμόζει.

Στην απογευματινή πορεία του αντιεξουσιαστικού χώρου σημειώθηκαν επεισόδια στην αρχή της Πανεπιστήμιου. Η αστυνομία χτύπησε την πορεία στο ύψος του Συντάγματος, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να «σπάσουν» σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Μέχρι το βράδυ υπήρχαν οδομαχίες στα Εξάρχεια. Διαδηλωτές καταγγέλλουν απρόκλητες επιθέσεις από τα ΜΑΤ με χημικά και χτυπήματα από γκλοπ. Συνολικός απολογισμός της επιχείρησης "νόμος και τάξη": συνελήφθησαν 13 άτομα, εκ των οποίων έξι ανήλικοι -μεταξύ τους και ένας 13χρονος-, ενώ προσήχθησαν 26 άλλοι.

Εκδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν  σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Πάτρα. 

Κεντρική Φωτό: Μάριος Λώλος

Ετικέτες