Πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση παρουσίασης του ημερολόγιου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στη Νίκαια.

Παραβρέθηκαν φίλοι του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και τις Κίνησης ‘Απελάστε τον Ρατσισμό’. Ιδιαίτερα μας χαροποίησε η έντονη παρουσία των συναγωνιστών της Δημοτικής Παράταξης ‘Κόντρα στο Ρεύμα’, που η δράση τους σε θέματα αντιρατσισμού και αντιφασισμού είναι μεγάλη και μόνιμη στις γειτονιες μας.

Οι τρεις ομιλητές από τη μεριά τους έβαλαν το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση: Ο Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος, μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του με προσφυγόπουλα που έχει συνευρεθεί είτε σε εκθέσεις, είτε σε workshops, λέγοντας ότι τον εντυπωσίασε η βίαιη «ωρίμανση» των παιδιών αυτών, κυνηγημένα από πόλεμους και φτώχεια, τα οποία έχουν πολλές φορές πολύ οξυμένο πολιτικό κριτήριο σε σχέση με την ηλικία τους. Επίσης συνέδεσε τους σκιτσογράφους με τους φωτογράφους, λέγοντας ότι «τις περισσότερες φορές μια φωτογραφία είναι η έμπνευσή για πολιτικό σκίτσο, δίνοντας την καλύτερη πάσα στον Μάριο Λώλο, πρόεδρο της ένωσης φωτορεπόρτερ Ελλάδας που ακολούθησε.

Ο Μάριος Λώλος έκανε ένα οδοιπορικό στο προσφυγικό μέσα από τα μάτια του φωτορεπόρτερ. Από το «πρώτο» μεγάλο προσφυγικό κύμα και τα νησιά, την απίστευτη αλληλεγγύη του κόσμου (αλλά και των ίδιων των προσφύγων…), στη βουλιαγμένη στις λάσπες Ειδομένη και στη βίαιη εκκένωσή της ως την παρούσα κατάσταση με τους πρόσφυγες να αφήνονται εγκαταλειμμένοι στα στρατόπεδα και τα hot-spots, με την απαγόρευση της εισόδου σε φωτορεπόρτερ, αφημένοι στις τύχες της κυβέρνησης και των MKO. Ο Μιχάλης Κουντούρης και ο Μάριος Λώλος έκαναν εκτενή αναφορά στο φετινό ημερολόγιο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και πόσο ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός φωτογραφίας – σκίτσου που «συνομιλούν» πάνω στο θέμα του προσφυγικού.

Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» είπε ότι το κεντρικό θέμα του ημερολόγιου φέτος είναι τα προσφυγόπουλα, για προφανείς λόγους. Επεσήμανε ότι, ένα πακτωλό χρημάτων τον λυμαίνονται οι ΜΚΟ, και θα” πρεπε να” ναι στοιχειωδώς ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Όλοι βλέπουμε τις εικόνες της ντροπής στη Μόρια και όχι μόνο. Οι αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης – φρούριο είναι εδώ. Ο Μουζάλας μπορεί να μη λέει όπως ο Δένδιας «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο», αλλά το εφαρμόζει στην πράξη. Η κυβέρνηση που έχει υπογράψει μνημόνιο αλλά και την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη και απαγορεύει στους φωτορεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους, που ψηφίζει ολοένα και πιο αντιλαϊκά μέτρα, δε δύναται να είναι αλληλέγγυα στους ντόπιους, πόσο μάλλον στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με κεντρικά και τοπικά ζητήματα, αλλά και με πολλές ιδέες. Οι σύντροφοι από τη δημοτική κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα» έβαλαν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στα σχολεία της γειτονιάς μας τα προσφυγόπουλα από το Σχιστό: θα υπάρξουν συνεννοήσεις της δημοτικής κίνησης μαζί με την Ένωση Γονέων αλλά και άλλες συλλογικότητες όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» για να υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά όπως τους αξίζει. Επιτακτικό έκριναν όλοι το θέμα της ενότητας της αριστεράς και του κινήματος στις δράσεις ενάντια σε όλο το ζόφο των πολιτικών λιτότητας που μας περιβάλλει και που μας φτωχοποιεί ολοένα και περισσότερο. Στην απάθεια και την ατομική περιχαράκωση εμείς απαντάμε συλλογικά με αλληλεγγύη και διεκδίκηση.

Επόμενος σταθμός η Παρασκευή 13/1 6μ.μ., η αντιφασιστική συγκέντρωση για το Σαχζάντ Λουκμάν στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα. Μόνη μας ελπίδα οι κοινοί αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες, ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ. Για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.

Ετικέτες