Αρκετά μαζική και πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας στην Πάτρα με θέμα: «Ενάντια στον Ιμπεριαλισμό – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες». Με ομιλητές τα μέλη της επιτροπής δικαιωμάτων Θανάση Κούρκουλα και Μάνια Μπαρζέφσκι. Πάνω από 120 άτομα βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη 22/3, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Ανοίγοντας την συζήτηση η Μ. Μπαρζέφσκι στάθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία χαρακτηρίζοντας την ρατσιστική και απαράδεκτη. Απόφαση που έγκειται στην αποτροπή της εισόδου των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη. Προβλέπει την λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών με στρατιωτικοποιημένη λειτουργία, διαχωρίζοντας τους αιτούντες άσυλο στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, που παραβιάζουν κατάφωρα τη συνθήκη της Γενεύης. Όσοι δεν πληρούν της απαιτήσεις της συμφωνίας θα «επαναπροωθούνται» στην Τουρκία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προσπάθεια της να θέσει κάτω από την ομπρέλα της το αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Η ομιλήτρια εξέφρασε, τέλος,  την άποψη πως αυτό το κίνημα αλληλεγγύης πέρα από την βασική ανάγκη να προστατέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πρέπει να εμπλουτιστεί με αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές διεκδικήσεις.

Ο Θ. Κούρκουλας αρχικά εξήγησε πως η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλες συνδέεται με τις  ιμπεριαλιστικές πρακτικές στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Τόνισε ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για την εμπόδιση της εισόδου των προσφύγων σε ευρωπαϊκά εδάφη (περιπολίες ΝΑΤΟ, κλείσιμο συνόρων-κατασκευή φραχτών, επαναπροωθήσεις στην Τουρκία) δεν θα πετύχει. Καθώς, μόνο εαν, για να φτάσουν στον προορισμό τους οι πρόσφυγες, αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από εκείνες που αποφάσισαν να ξεφύγουν, μπορούν να εμποδιστούν. Τότε όμως η «επιτυχημένη» εφαρμογή θα βαφτεί με περισσότερο αίμα. Ένδειξη ήταν η πρόσφατη μαζική διέλευση των συνόρων 1.500-2.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στην Ειδομένη. Είναι αναγκαίο να δώσουμε μια πολιτική απάντηση στην ισλαμοφοβία, την τρομοϋστερία και στο κράτος έκτακτης ανάγκης που εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της ΕΕ, συμπλήρωσε. Κατήγγειλε ακόμα ότι το προσφυγικό αποτελεί μοχλό εξωτερικής πολιτικής και διπλωματικών παιχνιδιών. Τέλος, εξέφρασε την θέση της Λαϊκής Ενότητας πως αντί για hot-spots χρειάζεται να δημιουργήσουμε ανοιχτές δομές φιλοξενίας για όσους και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν να μείνουν σε αυτές.

Μετά από τις δυο εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, στην συζήτηση μπήκε και η τοπική συζήτηση για την ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου κράτησης στην περιοχή της Αχαΐας.