Με προσέλευση πολλών ατόμων και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ημερολόγιου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που είχε οργανώσει το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" στις 18/12 στο Thesis Bar.

Tη συζήτηση άνοιξε ο Χρήστος Κατόπης (Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό") που εξήγησε ότι η παρουσίαση οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, όχι απλώς για να παρουσιαστεί το νέο ημερολόγιο του Κυριακάτικου Σχολείου αλλά και για να γίνει μια συζήτηση με βάση τη συγκυρία (προσφυγιά και παρουσία των νεοναζί) που να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στα Νότια.

Η πρώτη ομιλήτρια, η Έφη Γαρίδη (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών) μίλησε για τις δράσεις του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Είπε ότι σκοπός του Σχολείου που λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια προσφέροντας μαθήματα ελληνικών αλλά και ξένων γλωσσών σε πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους, εκτός των άλλων, είναι η επαφή των μεταναστών και των προσφύγων με τον υπόλοιπο κόσμο εκτός των στρατοπέδων, ώστε να σπάει ο "αποκλεισμός" τον οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση. Για αυτό και το Κυριακάτικο Σχολείο προσφέρει πλέον μαθήματα προσφύγων. Μίλησε επίσης για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις συνθήκες εγκλωβισμού που δημιουργεί η κυβέρνηση με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και το έδαφος που δημιουργείται για τη δράση των νεοναζί, ειδικά μετά τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου και την κοινή επίσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και υπόδικων χρυσαυγιτών στο Καστελόριζο και στην Ρω. Κλείνοντας, είπε ότι για τους ανθρώπους του Σχολείου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι απλώς ένα ακόμη τμήμα των "από κάτω" και δεν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους. Ο κοινός αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, στη λιτότητα και στους νεοναζί που μας πλήττουν όλους, είναι αυτονότητος. Για αυτό το λόγο και το Σχολείο, μέσω της δημιουργίας της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" συμμετέχει σε όλους τους αγώνες κατά του ρατσισμού, του φασισμού αλλά και κατά των μνημονίων.

Ο δεύτερος ομιλητής, Πέτρος Ζερβός, ένας από τους σκιτσογράφους που έχει παραχωρήσει σκίτσα του στο νέο  ημερολόγιο  του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, μίλησε για την γελοιογραφία και το σκίτσο. Σύμφωνα με τον Πέτρο Ζερβό, το σκίτσο και η γελοιογραφία είναι εκ των πραγμάτων πολιτική. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι σκιτσογράφοι έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με τη λογοκρισία, ακόμη και σε εγχειρήματα όπως η Εφημερίδα των Συντακτών, όπου δικό του σκίτσο επικριτικό προς την κυβέρνηση είχε λογοκριθεί . Σημείωσε την ανάγκη αγώνα ενάντια στο φασιστικό κίνδυνο και στις διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας και δεσμεύτηκε να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια μέσω των σκίτσων του.

Μετά τον ομιλητή και ομιλήτρια, ακολούθησε πλούσια συζήτηση με απορίες και τοποθετήσεις που αναδείκνυαν την ανάγκη διπλού αντιρατσιστικού - αντικυβερνητικού αγώνα, και τη συνέχεια πρωτοβουλιών για εξώστρεφες αντιρατσιστικές δράσεις και με αφορμή την κυκλοφορία του νέου ημερολογίου του 2017. Πολλοί και πολλές προμηθεύτηκαν το νέο ημερολόγιο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών για τους εαυτούς τους αλλά και για να το προτείνουν σε φίλους, γνωστούς, και στους χώρους δουλειάς τους.
 

Ετικέτες