Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα πρωτοτυπεί και «γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς δημόσια τηλεόραση», όπως σχολιάζει στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης η El Pais την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει τους 2.656 εργαζόμενους της ΕΡΤ και να βάλει λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Μια απόφαση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση όχι μόνο στη Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη μέχρι και την Αμερική.
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά κλεισίματος οργανισμών, στο όνομα της μνημονιακής επιταγής για μείωση του «σπάταλου» Δημοσίου, που προωθεί η κυβέρνηση, μετατρέποντας κοινωνικά αγαθά βορά στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ, εντάσσεται στην ίδια πολιτική που σχεδιάζει κλεισίματα σχολείων και πανεπιστημίων, νοσοκομείων, ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ -και όπου να ‘ναι της ΕΥΔΑΠ-, όσων κομματιών στη συγκοινωνία που παραμένουν δημόσια, της ΔΕΗ… Η επίθεση στρέφεται εναντίον όλων μας και η απάντηση είναι μόνο μία: κοινός, συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για να φύγει αυτή η κυβέρνηση μαζί με τα μέτρα της.
Το χτύπημα της δημόσιας ενημέρωσης δεν έγινε εν μία νυκτί. Προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντας την ΕΡΤ και το ΑΠΕ στις ΔΕΚΟ, συνεχίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στα δημόσια ΜΜΕ και την επιβολή μισθολογίου μέσω υπουργικής απόφασης που αναιρεί τις κατακτήσεις αγώνων πολλών χρόνων, κα ολοκληρώνεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να κλείνει δημόσιους οργανισμούς.
Για να δικαιολογήσει την κατάργηση του δημόσιου φορέα ενημέρωσης, η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου, χρησιμοποίησε πολλά ψέματα και κάποιες μισές αλήθειες.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό, αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου όπου κι αν βρίσκεται, και δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από το πρίσμα οποιουδήποτε συμφέροντος, πολιτικού ή οικονομικού.
Επιπλέον, η λειτουργία της ΕΡΤ δεν βαρύνει κανέναν κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα τον ενισχύει. Από τα 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες κάθε χρόνο, όπως μας είπε ο κ. Κεδίκογλου, δηλαδή το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ (και όχι «χαράτσι»), που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, περί τα 60 εκατ. με νόμο δίνονται δωρεά στους ιδιώτες (ούτε καν στη ΔΕΗ) για την «ανάπτυξη», μέσω των φωτοβολταϊκών και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Και άλλα τόσο, με τη μορφή φόρων και τελών, πάνε κατευθείαν στον κρατικό κορμπανά για την εξόφληση των τοκογλύφων. Και παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ είναι κερδοφόρος. Για ποια επιβάρυνση των δημοσιονομικών, λοιπόν, μας μιλάνε;
Ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνοντας, υπό μορφή διαγγέλματος –που μαγνητοσκόπησαν οι υπό απόλυση, τότε, εργαζόμενοι-, το κλείσιμο της ΕΡΤ τη χαρακτήρισε «μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση, για τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές, για τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων. Αλλά ξέχασε να μας πει ότι τη διαχείριση της ΕΡΤ δεν την είχαν οι εργαζόμενοι, αλλά οι διοικήσεις που διόριζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρικομματικής, και ήταν δικές τους οι αποφάσεις που μοίραζαν τα λεφτά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ιδιώτες και σε παχυλούς μισθούς σε ημέτερους συμβούλους.
Μας είπε για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους και για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, όπως και στα άλλα δημόσια ΜΜΕ, έχουν υποστεί πολλαπλές μειώσεις μισθών τα τρία χρόνια των μνημονίων.
«Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση» και «διαθέτει δεκάδες τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεχνώντας ότι την τηλεθέαση της ΕΡΤ την ισοπέδωσαν οι παρεμβάσεις της δικής του κυβέρνησης με τη λογοκρισία και την απόλυση όσων «ενοχλούσαν» και με τη συρρίκνωση της ενημέρωσης, όχι μόνο στους τοπικούς σταθμούς, αλλά και στους κεντρικούς με την άρνηση να ανανεώσουν τις συμβάσεις 60 δημοσιογράφων που επί χρόνια κάλυπταν το ρεπορτάζ στην Ελλάδα και σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Και βέβαια δεν μας λέει τι θα γίνουν οι δεκάδες αναμεταδότες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν. Μήπως θα τους χαρίσει κι αυτούς στους ιδιώτες;
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα λειτουργήσει ξανά τον Σεπτέμβριο, με τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού, αναδιοργανωμένη αι εξορθολογισμένη, με προσλήψεις «διαφανείς», μέσω ΑΣΕΠ, όπου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, υπόσχεται η κυβέρνηση. Ας υποθέσουμε ότι η υπόσχεση θα γίνει πραγματικότητα. Μετά από όλα αυτά, όμως, μπορούμε να φανταστούμε τι εννοεί. Λιγότεροι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, με προσωπικό χτυπημένο συνδικαλιστικά και με μισθούς πείνας.
Η απαίτηση για μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση αφορά όλη την κοινωνία. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς είναι να οργανώσει την αντίσταση στο κλείσιμο της ΕΡΤ, εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι, όπως έγινε με τους εργαζόμενους στο μετρό και με τους καθηγητές. Η αυθόρμητη συμπαράσταση και συντονισμός, που ξεκίνησε χθες έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και έξω από πολλούς περιφερειακούς σταθμούς, έδειξε ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πώς μπορεί η ΕΡΤ να γίνει η αρχή του τέλους της μνημονιακής κυβέρνησης και των μέτρων της.